Muzejní publikace roku

Karel Stehlík: Tady jsem doma. Vzpomínky umělce
Vzpomínková kniha akademického malíře, národního umělce, Karla Stehlíka přináší dosud nepublikované vzpomínky malíře na své dětství, mládí, učednická léta i studia na AVU. Malíř v knize popisuje také celou svou následnou uměleckou kariéru a uvádí množství postřehů ze života v milevském regionu. Milevské muzeum doplnilo do knihy ze svých sbírek větší část dokumentárních fotografií.
57/2013
Milevské muzeum
Klášterní 557, 399 01 Milevsko
+420 382 521 093
sindelar@muzeumvmilevsku.cz
http://www.muzeumvmilevsku.cz
00374652
Město Milevsko

Povinné přílohy

Roku 2012 obdrželo Milevské muzeum z pozůstalosti akademického malíře Karla Stehlíka rukopis jeho vzpomínek, jak je autor sepsal někdy kolem roku 1980. Tyto memoáry zatím nebyly nikdy publikovány, a tak se na jejich vydání čekalo více než 30 let. Národní umělec a také milevský rodák, Karel Stehlík, zde čtenářům přibližuje své dětství, krušná učednická léta, studia na pražské AVU a celý svůj další umělecký život. Prožil jej v našem malém městě, a protože zde navíc zachytil i mnohé reality běžného života v první polovině minulého století, je tato kniha velkým přínosem. Dílo je navíc psáno svěžím a čtivým jazykem, a je vidět, že Karel Stehlík byl nejen dobrý malíř, ale i neméně dobrý vypravěč. Milevské muzeum doplnilo do knihy ze svých sbírek větší část dokumentárních fotografií. Publikace je také vybavena barevnou přílohou na křídovém papíru, která zachycuje některá umělcova díla. Ačkoli kniha vyšla teprve v polovině prosince 2013, je dnes již polovina nákladu rozebrána. Publikace v pevné vazbě a s barevným přebalem, kterou připravili do tisku pracovníci Milevského muzea, se důstojně přiřadila do řady knih o regionální historii, kterou Milevské muzeum v posledních letech vydalo. Karel Stehlík je nejvýznamnějším rodákem našeho města a vydáním jeho vzpomínek tedy splácíme dluh, který jsme vůči této osobnosti dosud měli. Dne 18. prosince 2013 se uskutečnil v Milevsku slavnostní křest knihy za účasti představitelů města a umělcovy rodiny.
Karel Stehlík
archiv Milevského muzea, rodiny a soukromých sběratelů
Karel Stehlík
Alexej Jaroš
190 Kč
700 ks
Prodejna Milevského muzea, městské infocentrum, milevská knihkupectví, internetový prodej Milevského muzea.

Nepovinné přílohy

978-80-905350-1-5
Na Stehlíkově rukopisné knize mne velmi zaujala čtivost . . . (Písecký deník 6.12.2013); Karel Stehlík byl nejen výborný malíř, ale i autor. (Písecký deník 21.12.2013); Tady jsem doma – křest nové knihy (Milevský zpravodaj 1/2014); Pozvánka na křest knihy; http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/karel-stehlik-byl-vyborny-malir-i-autor-muzeum-vydalo-jeho-vzpominky-20131220.html

Fotogalerie

nahoru