Muzejní výstava roku

Jan Balabán – Jsem tady. Každým setkáním se něco stane
Výstava poprvé představila významného autora současné literatury, který je velmi silně spojen se Slezskem a především s Ostravskem. Specifický charakter regionu se projevoval nejen v jeho tvorbě, ale i v jeho profesním a osobním životě. Výstava byla scénograficky rozdělena na tři části: první návštěvníkům představila život a dílo spisovatele, druhá upozornila na vliv osobnosti a díla Jana Balabána ve výtvarných projevech jeho přátel a kolegů, poslední částí pak byla unikátní instalace kultovního a již neexistujícího ostravského antikvariátu a klubu Černý pavouk. Vzniklý prostor se stal kulisou pro doprovodný program výstavy, který představoval sérii literárních večerů s přáteli a kolegy Jana Balabána a s dalšími umělci, které jeho život a dílo ovlivnili.
10/2013
Slezské zemské muzeum
Tyršova 1, 746 01 Opava
+420 553 622 999
szm@szm.cz
http://www.szm.cz
00100595
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava Jan Balabán – Jsem tady. Každým setkáním se něco stane je vůbec první výstavou reflektující životní a literární osudy tohoto autora v takto širokém rozsahu. Cílem výstavy bylo v komplexnosti představit veřejnosti osobnost a tvorbu jednoho z významných současných spisovatelů české literatury. Odvážný výstavní projekt měl nevídaný ohlas v médiích, u přátel Jana Balabána i široké veřejnosti. Snaha jej realizovat byla vnímána jako velmi troufalá, ve výsledku ovšem jedinečná. Výstavní prostor Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea byl scénograficky rozdělen do tří tematických bloků. Hlavní část výstavy se věnovala představení osobního a literárního života Jana Balabána. Nechyběla zachycená atmosféra Ostravy, kterou spisovatel miloval a zároveň nenáviděl. Mezi nejdůležitější exponáty výstavy patřily originály rukopisů ke všem vydaným románům i povídkám, a dále osobní deníky spisovatele. Také většina fotografií dokládajících Balabánův život byla pořízena jím samotným. Návštěvníkům byly k dispozici nejen výtisky celého díla, ale též audio soubory s dílem spisovatele či s rozhovory s ním. Vznikl zde také instalovaný pokoj Jana Balabána. Druhá část výstavy představovala odraz osobnosti Jana Balabána ve výtvarném umění, protože byl významnou kulturní ikonou města, jehož názory i práce byly široce reflektovány. Byla představena kolekce děl vybrané skupiny výtvarníků (D. Balabán, V. Kolář, J. Malík, H. Puchová, K. Szanyi, J. Štreit, P. Šmíd a další). Vedle sebe byla prezentována sochařská díla, malby, kresby, fotografie i grafiky. Třetí část výstavy připomínala legendární ostravský Antikvariát a klub s galerií Černý pavouk – tedy místo, v němž se v 90. letech na Stodolní ulici setkávala celá řada spisovatelů, básníků, malířů, fotografů, galeristů i studentů a jehož byl Balabán častým hostem. Prostor dokresloval celkovou atmosféru období, které se pro tvorbu autora a generaci jeho přátel stalo tím nejvlivnějším a nejosudovějším.
Mgr. Martina Klézlová
20.3.2013
31.8.2014
březen–srpen
pondělí-neděle
9–19
Mgr. Ivan Berger
berger@szm.cz

Nepovinné přílohy

MgA. Marek Pražák
Jan Balabán – Jsem tady / Každým setkáním se něco stane – katalogový trojlist k výstavě; Plakát k výstavě „Jan Balabán – Jsem tady / Každým setkáním se něco stane“; Propagační placka, notýsek a záložka s motivem výstavy; Pozvánky na doprovodné akce k výstavě (repliky dobových pozvánek do Černého pavouka).
V průběhu měsíců duben–srpen ožíval instalovaný prostor Antikvariátu a klubu s galerií Černý pavouk pravidelnými tematickými večery. Program večerů představil tvorbu nejbližších přátel Jana Balabána, ale zároveň se dotknul dalších činností tohoto autora (večer publicistický či výtvarný). Vstup na večery u Černého pavouka byl zdarma. Na jednotlivé akce byly vyráběny repliky dobových pozvánek do Černého pavouka. 2. 4. Pavouk ožívá – autorské čtení nejbližších přátel Jana Balabána (Petr Hruška, Ivan Motýl, Jaroslav Žila); 16.4. Undergroundový večer – Jiří Krchovský – autorské čtení, beseda; 23. 4. Dokumentární večer – Jan Balabán „Svými vlastními slovy“ – promítání dokumentu Petry Všelichové, beseda s režisérkou; 30. 4. Výtvarný večer – Jiří Surůvka, Aleš Hudeček, Marek Pražák, Vladislav Holec; 7. 5. Publicistický večer – beseda s redaktorem a komentátorem deníku Lidové noviny Jiřím Peňásem; 14. 5. Divadelní večer – Beseda se scénáristou a režisérem Radovanem Lipusem, uměleckým šéfem a režisérem Divadla Petra Bezruče Martinem Františákem a dramatikem Ivanem Motýlem; 21. 5. Opavský večer – křest nové básnické sbírky Ireny Šťastné. Literární večer opavského nakladatelství Perplex; 28. 5. Nakladatelský večer – večer Nakladatelství Host – Martin Stöhr, Miroslav Balaštík, Petr Čichoň; 4. 6. Petr Motýl, Günter Motýl – autorské čtení, beseda; 11. 6. Vít Slíva, Petr Hruška – autorské čtení, beseda; 31. 8. Jiří Hájíček – autorské čtení, beseda.
O výstavě informovala následující média: Opavský a hluč. deník, 5+2 dny, Region Opavsko, Týdeník Opavský a Hlučínský region, Právo, Hláska, MF Dnes, Týdeník Rozhlas, Týden, Literární noviny, Lidové noviny, Respekt; ČT, ČRo Ostrava, ČRo Vlatva, web.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru