Muzejní výstava roku

Jan Kotík 1916–2002
Retrospektivní výstava díla malíře, grafika, autora návrhů užitého umění a průmyslového designu i teoretika Jana Kotíka završila dlouhodobý projekt zpracování autorova tvůrčího odkazu. Výstava reflektovala všechny etapy tvůrčího vývoje i neobvyklou šíři volených médií. Byla strukturována do šesti tematických oddíl; chronologické řazení bylo zkombinováno s konfrontacemi z odlišných období. Výstava představila díla z pozůstalosti Jana Kotíka, ze soukromých sbírek a státních institucí z České republiky, Německa a New Yorku; zápůjčky z několika berlínských institucí byly u nás prezentovány poprvé.
84/2013
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
+420 224 301 803
info.smsu@ngprague.cz
http://www.ngprague.cz
00023281
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Retrospektivní výstava „Jan Kotík 1916–2002“ završuje dlouhodobé umělecko-historické zpracování díla autora; v letech 2007–2009 byl vypracován soupis výtvarného a teoretického odkazu, roku 2011 NG vydala monografii „Jan Kotík 1916–2002“ (realizace byla podpořena GA ČR). Jde o první Kotíkovu retrospektivní výstavu, jež kromě výtvarného díla reflektuje i jeho zásadní teoretické texty. Výstava představuje hlavní témata jednotlivých etap uměleckého vývoje i výjimečnou šíři volených médií a jejich vzájemnou propojenost. Chronologické řazení je kombinováno s konfrontacemi napříč odlišnými obdobími, neboť od 70. let se Jan Kotík opakovaně vracel k dříve řešeným problémům. Struktura výstavy se zaměřuje především na autorovy průzkumy možností malby. 1. část výstavy „Malba jako antropologická konstanta“ konfrontuje příklady z odlišných tvůrčích etap autora, dokazuje organický charakter rozmanitého celku. 2. část „Ateliér – pracovna – laboratoř“ ilustruje Kotíkovu tvůrčí metodu „transformace daností“. 3. část „Kompozice obrazové plochy – transformace figury – proces dekompozice“ předkládá specifika Kotíkova abstrahování lidské figury a představuje jeho invenční vstupy do užitého skla. 4. část „Struktura obrazové plochy – kaligrafie, rastry, tabule“ – vyzdvihuje charakteristické znaky Kotíkova informelního projevu, sleduje autorovy průzkumy možností/hranic obrazu a malby. Uvádí Kotíkovy typografické návrhy a jeho invenci ve sféře techniky koláže. 5. část „Věcný charakter díla – aspekty prostoru a času“ představuje Kotíkovy transformační objekty konceptuálního charakteru, tematizující prostorovou a časovou dimenzi; prezentuje mj. dokumentaci site-specific instalací z Berlína z konce 70. let. 6. část „Tendence k syntéze – dílo jako otevřený proces“ prezentuje malířské objekty vypovídající o schopnosti zobecňujícího náhledu na celek tvůrčího vývoje. Výstava představuje díla z Kotíkovy pozůstalosti, ze státních a soukromých sbírek z ČR, Německa a New Yorku. Díla zapůjčená z Berlinische Galerie a berlínské Akademie der Künste jsou v ČR vystavena poprvé.
Iva Mladičová
17.10.2013
23.3.2014
říjen–březen
út–ne
10–18
Helena Musilová
musilova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Zbyněk Baladrán
Iva Mladičová
Zbyněk Baladrán, Jiří Mědílek
Jan Kotík Texty/Texts (15 listů v kartonových deskách - s úryvky Kotíkových publikovaných textů, návštěvníkovi k dispozici zdarma); Jan Kotík 1916–2002 (český průvodce k výstavě s anglickým resumé, 120 stran)
Lektorské oddělení v rámci doprovodného programu k výstavě Jan Kotík (1916-2002) připravilo řadu přednášek, komentovaných prohlídek a jednu diskusi s autorkou výstavy Ivou Mladičovou a dalšími odborníky (Petr Vaňous, Stanislav Kolíbal, Petr Spielmann, Jiří Švestka, Zbyněk Baladrán, Petr Kotík). Vedle studia Dotýkat se, zkoumat, hrát si.., které je koncipováno v prostoru výstavy, byl pro rodiče s dětmi připraven sobotní ateliér Umělecká laboratoř a dvě herny Jedna, dva tři a Osloví nás tvarosloví, pro studenty a dospělé výtvarná dílna Malba jako gesto a objekt. Výstavou byla inspirována taneční dílna s francouzským umělcem Marcem Planceonem. V rámci vzdělávacích programů byl pro pedagogy základních a středních škol vytvořen studijní materiál a realizována komentovaná prohlídka.
Helena Kardová, Jan Kotík v Praze nadvakrát, Hospodářské noviny, 12. 2. 2014. Jana Machalická, Divadlo a galerie spolu, Lidové noviny, 11. 1. 2014. Jan Wollner, Slib Jana Kotíka, Art&Antiques, 2013, č. 11 Radan Wagner, Rozum a cit Jana Kotíka, http://www.ceskapozice.cz, 17. 1. 2014 Radan Wagner, Kotíkova cesta ke konceptu, Literární novin, 21. 12. 2013 Filip Šenk, Zuřivý hledač své cesty, Lidové noviny, 29. 11. 2013

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru