Muzejní výstava roku

Mobilní telefony a jejich předchůdci
Výstava zachytila vývoj těchto komunikačních prostředků od konce 90. let 20. století do současnosti. Přístroje přinášeli do muzea lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí v rámci soutěže „Můj první mobil skončí v muzeu“. Darované mobilní telefony byly nafotografovány a vystaveny na facebookovém profilu muzea. Uživatelé této sociální sítě pak mohli dát hlas telefonu, který se jim nejvíce líbil. Celkem mohli návštěvníci spatřit přibližně stovku přístrojů řady modelů a značek, z nichž mnohé byly průkopníky a jejich uživatelé na ně dodnes vzpomínají. Výstavou zájem Muzea Bojkovska o historii mobilních telefonů nekončí, i nadále přivítá nové přístroje, které jistě vhodně doplní dosavadní kolekci.
86/2013
Muzeum Bojkovska, p. o.
Palackého 172–173, 687 71 Bojkovice
+420 739 202 813
muzeumbojkovska@centrum.cz
http://www.muzeumbojkovska.cz
72055502
Město Bojkovice

Povinné přílohy

Když se řekne mobilní telefon, vybaví se každému z nás komunikační prostředek, který je neodmyslitelně spjatý s moderní dobou. Lidé se však těchto předmětů velmi rychle zbavují a právě tento fakt byl prvotním impulzem k záchraně přístrojů, které by vhodně reprezentovaly naši dobu. Jako vhodný prostředek se jevila soutěž nazvaná „Můj první mobil skončí v muzeu“, jejímž prostřednictvím byly v rozmezí několika měsíců od občanů Bojkovska nashromážděny přístroje. Každý z nich byl vyfotografován a vystaven na facebookovém profilu muzea, kde mohli uživatelé dát hlas telefonu, který je nejvíce zaujal. V soutěži bylo shromážděno 120 přístrojů, které položily základ ojedinělé sbírky mobilních telefonů. Na výstavě jsou zastoupeny různé značky a modely. Své prvenství si po dlouhou dobu udržela finská Nokia, návštěvník spatří také přístroje značky Siemens, Alcatel, Motoroly, Sony Ericsson a od dalších výrobců. Výstava nabízí také klasické telefony na pevnou linku, které mobilům předcházely, a to od nejstarších přístrojů z doby kolem roku 1900, přes přístroje z následujících desetiletí až po 90. léta 20. stol. Kolorit výstavy je dokreslen počítačem Compaq s jehličkovou tiskárnou.
Mgr. Tomáš Hamrlík
Otílie Šimoníková, Jaroslav Šimoník, Milada Rosenbergová
24.1.2014
30.4.2014
leden–březen
út, čt, ne
út a čt 9–12 a 12.30–17; ne 13–17
Mgr. Tomáš Hamrlík
muzeumbojkovska@centrum.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Tomáš Hamrlík
Mgr. Tomáš Hamrlík
Mgr. Tomáš Hamrlík
plakát, pracovní listy
http://slovacky.denik.cz/kultura_region/doklad-nasi-doby-mobilni-telefony-vystavuji-v-muzeu-bojkovska-20140227.html; http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/vystava-mobilnich-telefonu-v-muzeu-bojkovska-predstavi-legendarni-modely-2014012.html

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru