Muzejní počin roku

Muzeum gastronomie Praha
Muzeum gastronomie Praha, soukromé muzeum, představuje historii kuchařského umění a vše, co s ním souvisí, jako první muzejní expozici tohoto tématu. Téma historie vaření od pravěkého ohniště až po současné nejnovější technologie bylo různě interpretováno v širším i užším kulturním a sociálním kontextu, doposud však nikdy nebylo zpracováno do ucelené expozice a veřejně vystaveno. Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Expozice plná dobových vyobrazení, 3D rekonstrukcí a autentických artefaktů, přibližuje dějiny činnosti nezbytné k přežití všech národů.
75/2013
Muzeum gastronomie, s. r. o.
Jakubská 12, 110 00 Praha 1
+420 273 130 533
info@muzeumgastronomie.cz
http://www.muzeumgastronomie.cz
289 09 178

Povinné přílohy

Muzeum gastronomie Praha, soukromé muzeum, představuje historii kuchařského umění a vše, co s ním souvisí, jako první muzejní expozici tohoto tématu. Téma historie vaření od pravěkého ohniště až po současné nejnovější technologie bylo různě interpretováno v širším i užším kulturním a sociálním kontextu, doposud však nikdy nebylo zpracováno do ucelené expozice a veřejně vystaveno. Muzeum vzniklo na základě celoživotních zkušeností všech zúčastněných a je zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Expozice plná dobových vyobrazení, 3D rekonstrukcí a autentických artefaktů přibližuje dějiny činnosti nezbytné k přežití všech národů. Vypráví příběh pravěkého lovce a sběrače, přibližuje boj neolitického člověka s domestikací, návštěvníka zavede do dýmné jizby i černé kuchyně, seznámí s vybavením palácové renezanční kuchyně i s prací kuchaře v 17. století. Návštěvník se dozví, jak práci v kuchyni změnily vynálezy 19. století, jak přeměnily dobový jídelníček i jak se kuchyňské vybavení podílelo na změně životního stylu moderního člověka. Expozici historie vaření doprovází historie kvašených i destilovaných nápojů umístěná do stylové hospody, anglického baru a vinného sklípku. Více než o sto let zpátky zavede návštěvníky rekonstrukce starého kupeckého krámu provoněného kořením a plného kouzelných reklamních tabulí, starobylých zásobníků na kávu a miskových vah. V patře návštěvník najde sál věnovaný zakladatelům gastronomie jako umění, nejslavnějším kuchařům historie a gastronomickým teoretikům, jejich knihám a dále historii jídelních příborů a stolování. První svého druhu je také „Síň slávy české gastronomie“, mapující historii nejstarších česky psaných kuchařských knih a životní příběhy jejich autorů, stejně jako významných představitelů české gastronomie. Nechybí ani představení typicky českých a tradičních pokrmů. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka. V roce 2013 navštívilo muzeum měsíčně průměrně 800 návštěvníků, zhruba z poloviny domácích a z poloviny zahraničních. Muzeum gastronomie obdrželo od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor cenu „Travellers´ Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) která byla v roce 2013 udělována poprvé a rozšířila tak ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města. Návštěvníci z celého světa vyzdvihují výjimečnost a originalitu expozice, přibližující úpravu pokrmů jako nejstarší typicky lidskou činnost. Pohled na dějiny lidstva přes okno kuchyně fascinuje všechny generace. Oceňují nevtíravou edukační stránku expozice. Texty v muzeu jsou kompletně dvojjazyčné – v češtině a angličtině, k dispozici jsou překlady do ruštiny, němčiny, italštiny a španělštiny. Jazykově jsou vybaveni i průvodci. Při přípravě expozice Muzeum gastronomie úzce spolupracovalo s Uměleckoprůmyslovým museem, Muzeem hlavního města Prahy a Múzeem obchodu v Bratislavě.

ak.mal. Nina Provaan Smetanová
+420 775 291 381
nsmet@volny.cz

Nepovinné přílohy

MgA. Ladislav Provaan, Ak.mal. Nina Provaan Smetanová, Karel Pinka, Bc. Maria Horníková


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru