Muzejní publikace roku

Příroda Slezska
Publikace představuje historicky první zpracování přírodních poměrů regionu českého Slezska a přilehlých oblastí severní Moravy. Kniha podává přehled nejdůležitějších geologických a biologických poznatků o této oblasti s důrazem na přírodní jedinečnosti, zvláštnosti a zajímavosti. Publikace prezentuje současné přírodovědné poznatky, její forma je zároveň přístupná všem milovníkům přírody. Širokému záběru a pestrosti témat, postihujících jak neživou přírodu, tak flóru a faunu, odpovídalo složení více než třicetičlenného autorského týmu. Kniha je členěna do sedmi hlavních oddílů: Geomorfologie, Geologie, Houby, Rostliny, Bezobratlí, Obratlovci a Výběrová bibliografie.
67/2013
Slezské zemské muzeum
Tyršova 1, 746 01 Opava
+420 553 622 999
szm@szm.cz
http://www.szm.cz
00100595
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Ačkoliv je Slezsko regionem, který pro své nesporné přírodní kvality přitahoval pozornost přírodovědců již od konce 18. století, nebylo dosud vytvořeno žádné souborné dílo shrnující poznatky k této oblasti. Publikace „Příroda Slezska“ připravená širokým autorským kolektivem, do kterého byli přizváni specialisté působící na univerzitách v Ostravě i Olomouci a v dalších muzeích a institucích České republiky, je koncipována jako dílo s vysokými nároky na vědecky správnou prezentaci současných poznatků, a to formou přístupnou široké veřejnosti. Jde o historicky první zpracování přírodních poměrů v českém Slezsku a přilehlých oblastech severní Moravy, které přináší stručný syntetický přehled nejdůležitějších geologických a biologických informací z tohoto severovýchodního regionu České republiky. Geomorfologický a geologický vývoj a utváření regionální flóry a fauny nerespektují politické hranice, a tak je nelze omezit politicko-správním ohraničením historického Slezska. Tyto jevy bylo proto nutno pojednat v rámci přirozených geomorfologických a krajinných celků, které často přesahují do severních částí Moravy, jako je tomu v případě Hrubého a Nízkého Jeseníku, Oderských vrchů, Poodří, Moravskoslezských Beskyd a Podbeskydí. Publikace „Příroda Slezska“ je členěna do sedmi hlavních oddílů: Geomorfologie, Geologie, Houby (Macromycetes), Rostliny (Plantae), Bezobratlí (Evertebrata), Obratlovci (Vertebrata) a Výběrová bibliografie. Kromě priority tématu a originální koncepce jejího pojednání jsou dalšími přednostmi knihy zajímavé grafické zpracování a bohatá ilustrační výbava (téměř 800 unikátních barevných fotografií), které zvyšují atraktivitu publikace pro širokou obec čtenářů. Dílo je možné zároveň používat jako velmi zdařilý doplněk expozice Příroda Slezska, zpřístupněné nedávno ve Slezském zemském muzeu, protože významně rozšiřuje a doplňuje přírodovědné informace prezentované v této expozici.
Jindřich Roháček, Jan Ševčík, Petr Vlk (eds.)
kolektiv autorů
Martin Feikus
669 Kč
700 ks
Muzejní obchod na webu SZM, pokladny jednotlivých areálů SZM.

Nepovinné přílohy

978-80-86224-95-4
Články ze sdělovacích prostředků: Křest knihy (18. 6. 2013 – Týdeník Opavský a Hlučínský Region, s. 1); Vychází Příroda Slezska (21. 6. 2013 – Právo, s. 9), Opavské muzeum pokřtí výpravnou publikaci (22. 6. 2013 – opava.5plus2.cz;) Slezské zemské muzeum vydalo novou knihu Příroda Slezska (23. 6. 2013 – moravskoslezskenovinky.cz) Slezské zemské muzeum vydalo novou knihu Příroda Slezska (23. 6. 2013 – prvnizpravy.cz) Příroda Slezska jako kniha (24. 6. 2013 – Opavský a hlučínský deník, s. 2) Křest knihy Příroda Slezska (25. 6. 2013 –Týdeník Opavský a Hlučínský Region, s. 5). Fotografie z křestu knihy, plakát, pozvánka na křest, leták – Hmyzem roku 2014 byla v Německu, Rakousku a Švýcarsku vybrána kuklice Phasia aurigera, moucha, která je na obálce publikace vydané roku 2013.

Fotogalerie

nahoru