Muzejní výstava roku

Oldřich Kulhánek: Známky, bankovky, medaile
U příležitosti nedožitých pětasedmdesátin Oldřicha Kulhánka (nar. 26. 2. 1940, Praha; zem. 28. 1. 2013, Praha) se Poštovní muzeum rozhodlo připomenout nejširší veřejnosti dílo tohoto nepřehlédnutelného umělce, tvůrce českých bankovek, medailí a jednoho z nejuznávanějších autorů československých, ale především českých poštovních známek. Výstava v Poštovním muzeu nabízí průřez Kulhánkovým dílem věnovaným poštovním známkám ve spojení s návrhy bankovek a medailí. Vedle volné tvorby prezentované pod názvem Tvář, tělo, svědomí ve dnech 26. 2.–26. 3. 2015 ve výstavních prostorách Akademie věd ČR, dotváří výstava užitého umění v Poštovním muzeu celou šíři Kulhánkova výtvarného díla. Není překvapením, že tyto oblasti autorovy tvorby jsou často propojené nejen námětově, ale i dokonalou kresebnou a řemeslnou zručností. Výstava vznikla ve spolupráci s Akademií věd ČR, Českou národní bankou, Státní tiskárnou cenin, Českou mincovnou, Národním muzeem a Poštovní tiskárnou cenin.
1/2015
Česká pošta, s. p. – Poštovní muzeum
Nové mlýny 2, 110 00 Praha 1
+420 222 312 006
+420 222 311 930
postovni.muzeum@cpost.cz
http://www.postovnimuzeum.cz
47114983
Ministerstvo vnitra ČR

Povinné přílohy

U příležitosti nedožitých pětasedmdesátin Oldřicha Kulhánka (26. 2. 1940, Praha – 28. 1. 2013, Praha) se Poštovní muzeum rozhodlo připomenout nejširší veřejnosti dílo tohoto nepřehlédnutelného umělce, tvůrce českých bankovek, medailí a jednoho z nejuznávanějších autorů československých, ale především českých poštovních známek. Užité umění, ať už to byly poštovní známky, bankovky nebo medaile, považoval Oldřich Kulhánek vedle své stěžejní volné tvorby za okrajovou, nicméně velkou tvůrčí výzvu, která mu zajistila násobnou popularitu u široké veřejnosti. Malé grafické listy, jimiž jsou v přeneseném smyslu slova i bankovky, všichni důvěrně známe, neboť je nosíme v peněženkách a každodenně se jich dotýkáme. Připomeňme si, že bankovky našeho státu byly vždy navrhovány předními umělci (Mucha, Švabinský, Svolinský, Brunovský, Kulhánek) a nesly tak pečeť jedinečného výtvarného podání. V tomto směru jsou zcela po právu vnímány jako miniaturní, ale vrcholná díla užité grafiky. Je to vůbec poprvé, kdy máme možnost na jednom místě porovnat návrhy pro všechny tři obory užitého umění, kterým se Oldřich Kulhánek věnoval. Výstavu provází výrobní dokumentace jednotlivých oborů, jako jsou rytecké a tiskové desky ke známkám nebo bankovkám, sádrové odlitky k pamětním medailím. Posledně jmenovaným se Oldřich Kulhánek věnoval až v závěru svého života, přičemž vycházel z kreseb a skic k bankovkám. Ideové propojení je rovněž znát v souvislosti s výtvarným výrazem jeho známkové tvorby. Pro výstavu v Poštovním muzeu zapůjčila Česká národní banka ze svých bohatých depozitářů zřídka vystavovaný originální návrh na stokorunovou bankovku s motivem Karla IV. z roku 1992 a vedle toho zcela mimořádně i vítězný návrh na desetikorunovou bankovku z roku 1971. Z archivu Státní tiskárny cenin byly zapůjčeny mj. tiskové desky, tiskové archy nebo liniové rozkresby rytců Miloše Ondráčka a Václava Fajta. Právě spolupráce s nimi určovala podobu po umělecké i řemeslné stránce v mezinárodním kontextu velmi oceňovaných bankovek. Z Národního muzea byly zapůjčeny kopie bust z triforia Chrámu sv. Víta představující Karla IV., Jana Lucemburského a Elišku Přemyslovnu. Táž instituce zároveň zapůjčila dvě bankovky carského Ruska z roku 1910 a 1912, které Oldřich Kulhánek označil za jedny z nejkrásnější na světě. K výstavě byl ve spolupráci s Akademií věd ČR vydán katalog obsahující kromě reprodukcí stěžejních děl Kulhánkovy volné tvorby také reprodukce návrhů známek, bankovek i medailí.
MgA. Martin Říha
Karel Stöhr
27.3.2015
14.6.2015
březen–červen
úterý–neděle
9–12 a 13–17
MgA. Martin Říha
riha.martin@cpost.cz

Nepovinné přílohy

Ing. Arch. Vojtěch Rýzner
MgA. Klára Melichová
plakát výstavy B1, A4, leták výstavy, pozvánka na vernisáž, tisková zpráva, pamětní list, pracovní list, katalog, příležitostná poštovní dopisnice, příležitostné poštovní razítko
Příležitostná poštovní přepážka 28. 3. 2015, 9.00–15.00, používání příležitostného poštovního razítka a prodej dopisnice s přítiskem podle návrhu Kláry Melichové. Prodej pamětního listu s otiskem původní rytiny Karla IV. podle návrhu Oldřicha Kulhánka z emise poštovních známek Lucemburská dynastie z roku 1996. Představení poštovní známky 1. 4. 2015, 17.00 hod., autoři akad. Malíř Jan Kavan a rytec Miloš Ondráček představili vznik poštovní známky emise Tradice české známkové tvorby – Oldřich Kulhánek, Pavel Vavřina z Poštovní tiskárny cenin, a. s. promluvil o technologických postupech tisku známek. Vzpomínková přednáška, 28. 4. 2015 17.00 hod., předseda Hollaru ak. mal. Vladimír Suchánek hovořil o tvorbě a osobnosti Oldřícha Kulhánka. Den České mincovny v Poštovním muzeu, 12. 5. 2015, 17.00 hod. Zástupci České mincovny, a. s. přednášeli o vzniku investičních medailí a představili tvorbu Oldřicha Kulhánka v tomto specifickém oboru. Přednáška o tvorbě bankovek, 28. 5. 2015, 17.00 hod., rytec Martin Srb ze Státní tiskárny cenin, s. p. poodhalil zákulisí vzniku bankovek i jejich technologické zpracování včetně náročných zabezpečovacích prvků.
26. 3., 16.00 hod. – tisková konference k výstavě; 26. 3. 2015 – natáčení živé reportáže z výstavy Českou televizí – Studio 6; 26. 3. 2015 – natáčení reportáže z výstavy Českou televizí Události; 26. 3. 2015 – natáčení reportáže o výstavě TV Barrandov; 26. 3. 2015 – natáčení reportáže o výstavě ČRo Radiožurnál; 22. 4. 2015 – natáčení reportáže z výstavy Českou televizí, pořad Toulavá kamera; Říha, Martin: Oldřich Kulhánek Známky, bankovky, medaile. In: Filatelie č. 5/2015.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru