Muzejní výstava roku

Schránka pro ducha. Výstava k 50. výročí otevření Galerie moderního umění
Galerie moderního umění slaví padesáté výročí otevření nového sídla v modernisticky rekonstruované budově bývalé lobkowiczké zámecké jízdárny. Přesně po padesáti letech otevíráme jubilejní výstavu s názvem připomínajícím, že důležitým exponátem je i sama budova, ukrývající kulturní paměť zakódovanou do uměleckých sbírek. Pomyslná schránka je naplněná také vzpomínkami na tvůrčí osobnosti, významné výstavy a události. Jednotu času, místa a děje podtrhuje náplň výstavy s defilé špičkových děl českého umění zlaté éry šedesátých let z fondů galerie. Představují se tu prvořadá díla předních osobností celého spektra uměleckých tendencí, jež byly předmětem sběratelského zájmu prvního ředitele Miloše Saxla i jeho následovníků. Vystavená kolekce dokumentuje prostřednictvím střetu dobových idejí klíčový význam epochy šedesátých let a závažnost nastolených témat, jež dodnes oslovují uměleckou scénu i veřejnost.
6/2015
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem
Očkova 5, 413 01 Roudnice nad Labem
+420 416 837 301
+420 416 837 301
galerie@galerieroudnice.cz
www.galerieroudnice.cz
00360643
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Galerie moderního umění slaví padesáté výročí otevření nového sídla v modernisticky rekonstruované budově bývalé lobkowiczké zámecké jízdárny. 13. června 1965 se za velkého zájmu veřejnosti konala vernisáž stálé expozice moderního umění s unikátní kolekcí děl Antonína Slavíčka. Přesně po padesáti letech otevíráme jubilejní výstavu s názvem připomínajícím, že důležitým exponátem je i sama budova, ukrývající kulturní paměť zakódovanou do uměleckých sbírek. Pomyslná schránka je naplněná také vzpomínkami na tvůrčí osobnosti, významné výstavy a události. Jednotu času, místa a děje podtrhuje náplň výstavy s defilé špičkových děl českého umění zlaté éry šedesátých let z fondů galerie. Představují se tu prvořadá díla předních osobností celého spektra uměleckých tendencí, jež byly předmětem sběratelského zájmu prvního ředitele Miloše Saxla i jeho následovníků. Vystavená kolekce dokumentuje prostřednictvím střetu dobových idejí klíčový význam epochy šedesátých let a závažnost nastolených témat, jež dodnes oslovují uměleckou scénu i veřejnost. Galerie není jen sbírkotvornou institucí, ale také živým, inspirujícím centrem umění, podněcujícím jeho další rozvoj. Jubilejní výstava poskytuje exkluzivní příležitost k dialogu se současnou výtvarnou scénou. Oslovili jsme proto osm umělců, kteří zajímavým způsobem rozvíjejí modernistická témata šedesátých let a vyzvali je k dialogu s rodinným stříbrem galerie, reprezentovaným slavnými jmény jako Václav Boštík, Zdeněk Sýkora, Mikuláš Medek, Vladimír Boudník, Jiří John, Karel Malich, Adriena Šimotová, Zdeněk Palcr, Stanislav Podhrázský, Jan Koblasa, Robert Piesen, Zbyšek Sion, Aleš Veselý, Miloš Ševčík, Karel Zlín, Otakar Slavík, Rudolf Němec, Jiří Načeradský apod. Věříme, že Pavel Kopřiva, Dagmar Šubrtová, Richard Loskot, Jan Brož, Jiří Thýn, Tomáš Moravec, Josef Mladějovský a Jan Stolín (ten v předpolí budovy) umocňují poselství výstavy a přesahují její kulturně historický rozměr.
Alena Potůčková, Nina Michlovská, Tomáš Moravec
13.6.2015
28.9.2015
duben–září
úterý–neděle (středa)
10–12 a 13–17 (19 hodin)
Alena Potůčková
potuckova@galerieroudnice.cz

Nepovinné přílohy

Alena Potůčková, Nina Michlovská, Tomáš Moravec
Alena Potůčková, Nina Michlovská
Nina Michlovská, Tomáš Moravec
tisková zpráva, PR článek, pozvánka, katalog, plakát k výstavě, plakát ke galerijní animaci, program shrnující všechny doprovodné programy na 3. čtvrtletí – včetně programů k výstavě Schránka pro ducha, nabídka doprovodných programů, banner a variaposter.
Sobota 13. 6. | 17.00 Vernisáž výstavy Schránka pro ducha / Výstava k 50. výročí otevření rekonstruované zámecké jízdárny pro sídlo Galerie moderního umění (Z cyklu Genius Loci) V hudebním programu vystoupí klavíristka Zora Křičková; Čtvrtek 25. 6. | 17.00 Beseda: Jaká byla šedesátá léta? Se sochaři Janem Koblasou a Alešem Veselým bude o tehdejší výtvarné scéně a srovnání s dnešní situací diskutovat Alena Potůčková; Čtvrtek 23. 7. | 16.30 Komentovaná prohlídka výstavy Schránka pro ducha s autorkami výstavy Alenou Potůčkovou a Ninou Michlovskou; 28.–31. 7. | 10.00–14.00 Letní výtvarné dílny pro malé i velké školáky (od 6 do 15 let), kteří mají rádi výtvarnou tvorbu a umění. Celý program letních dílen bude odkazovat jubilejní výstavě a k umění šedesátých let; Čtvrtek 13. 8. | 16.30 Komentovaná prohlídka výstavy Schránka pro ducha s autorkami výstavy Alenou Potůčkovou a Ninou Michlovskou; Sobota 5. 9. | 14.00–19.00 Galerijní odpoledne s dílnou, komentovanou prohlídkou a koncertem: 14.00 Výtvarná dílna na téma Projekt mini galerie s pracovními listy k výstavě Schránka pro ducha; 16.00 Komentovaná prohlídka výstavy Schránka pro ducha s autorkami výstavy Alenou Potůčkovou a Ninou Michlovskou; 17.00 Zahajovací koncert podzimní sezóny s kultovní kapelou Krásné nové stroje a jejím frontmanem, malířem a zpěvákem Stanislavem Divišem; Čtvrtek 17. 9. | 17.00 Přednáška: Architektura a užité umění šedesátých let Přednášky Ing. Arch. Radomíry Sedlákové a PhDr. Daniely Karasové dokreslí panorama doby, jemuž se věnuje jubilejní výstava Schránka pro ducha. Pohled na architekturu a užité umění pomůže zasadit umělecká díla do širších souvislostí; Čtvrtek 24. 9. | 17.00 Derniéra výstavy Schránka pro ducha - Setkání s autory současných intervencí a performance Janka Rouse.
Roudnické noviny: 5 2015 Roudnická galerie slaví výročí, 6 2015 Pozvánka do galerie na jubilejní výstavu, 6 2015 Letní výtvarné dílny v roudnické galerii; Litoměřický deník: 14. 2 Galerie moderního umění v Roudnici letos slaví padesátiletí od otevření nových prostor a 5. 6 2015 Schránka pro ducha se otevře v roudnické galerii; Podřipský deník: http://podripsky.denik.cz/kultura_region/galerie-v-roudnici-letos-slavi-padesatileti-od-otevreni-novych-prostor-20150216.html; Artalk.cz: http://www.artalk.cz/2015/06/10/tz-schranka-pro-ducha-vystava-k-50-vyroci-otevreni-galerie-moderniho-umeni/a http://www.artalk.cz/2015/06/16/schranka-pro-ducha-v-roudnici/; Artmap: http://www.artmap.cz/schranka-pro-ducha-vystava-k-50-vyroci-otevreni-galerie-moderniho-umeni; Město Roudnice nad Labem: http://www.roudnicenl.cz/samosprava/aktuality/1342-schranka-pro-ducha.html; Radio 1 inzerce po dobu konání výstavy; Český rozhlas: Mozaika - rozhovor Karla Oujezdského s ředitelkou galerie Alenou Potůčkovou o výstavě Schránka pro ducha, který začíná v 21. minutě a 30. vteřině: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3414102

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru