Muzejní výstava roku

Pod povrchem
Interaktivní scénická výstava, která dává prostor dobrodružnému pátrání a poznávání všemi smysly. Výstava poodhaluje svět podzemí, představuje živou i neživou přírodu: fantaskní scenérie jeskyní, rozmanité krystaly minerálů, spletité systémy kořenů a komunikační síť podhoubí, příbytky pod zemí žijících savců i bezobratlých. Nahlíží i do ukryté historie pod chodníky města. Výstava je neobyčejná svou výtvarnou formou, skrze kterou poutá pozornost návštěvníků. Malý výstavní prostor byl přetvořen do podoby jeskyně. Přítmí, změna akustiky, scénické nasvícení, doprovodná zvuková kulisa a četná zákoutí a průlezy jsou zážitkem nejen pro malé návštěvníky výstavy. Výstava tematicky doplňuje v tomto roce otevřené Didaktické centrum geologie Muzea Říčany při 1. ZŠ Říčany.
4/2015
Muzeum Říčany
Rýdlova 271/14, 251 01 Říčany
+420 323 603 161
muzeum@muzeum.ricany.cz
http://www.ricany.cz/org/muzeum
43752110
Město Říčany

Povinné přílohy

Výstava Pod povrchem je interaktivní vzdělávací a zážitková výstava malého měřítka zaměřená zejména na děti školního věku a na rodiče s dětmi. Představuje svět pod zemí s tématy z přírody jak živé (kořeny rostlin, houby, život podzemních savců i bezobratlých), tak i neživé (svět jeskyní, podzemní voda, získávání kovů, horniny a minerály). Stranou však nestojí ani historie s modelovým stratigrafickým průřezem říčanského náměstí a archeologickým rébusem či bájemi a pokladem. Návštěvník se informace dozvídá prostřednictvím zážitků a objevování v atraktivním prostředí. Výtvarně zpracovaná kulisa jeskyně je doprovázená zvukovou kulisou. Informace tak nejsou podávány přímočaře a je nutné je i hledat, či použít svítilnu. Významnou roli hraje také autenticita exponátů jako je jezevčí nora z kořenů a pařezů, vzorky minerálů a hornin, živé jeskynní ryby, kosti, ukázky živých kořenových systémů či skutečných krápníků. Samotné výtvarné podání prostoru je jedním z témat výstavy a ukazuje jednoduché řemeslné stylizace jako je plstění, kašírování papírem, textilní draperie apod. Dobrodružnou atmosféru vytváří i scénické nasvícení, minimum bariér a limitů a zážitkové prvky, např. přístupná plazivka, průlez jezevčí norou a hledání pokladu. Pro komentované prohlídky jsou připraveny pracovní listy a úkoly, a to jak vědomostní, tak výtvarné či smyslové (např. sestavování obrazu z kořenové zeleniny dle Arcimbolda, poznávání hmatem, poznávání zvuků). Výstava tematicky doprovází letos otevřené Didaktické centrum geologie v Říčanech, se kterým má společný bohatý doprovodný program. Výstava se vymyká svým komplexním výtvarným řešením, interdisciplinární provázaností, smyslovým prožitkem a zároveň malým formátem (65m2) i nízkým rozpočtem (do 35 tisíc Kč). Za prvních 7 týdnů vidělo výstavu přes 900 návštěvníků.
Mgr. Kateřina Čiháková, Mgr. Klára Pilíková, Mgr. Martin Hůrka, Mgr. Jakub Halaš, Ing. Ondřej Semotán, Ing. Monika Semotánová, Mgr. Jana Kreidlová, Mgr. Eliška Hlízová
9.5.2015
16.8.2015
květen–srpen
pondělí–čtvrtek, sobota, neděle
11–18
Mgr. Jakub Halaš
jakub.halas@muzeum.ricany.cz

Nepovinné přílohy

Ing. Ondřej Semotán
Ing. Ondřej Semotán
Ing. Ondřej Semotán
Domalovánka pro MŠ a 1. stupeň ZŠ
Večer s netopýry: přednáška o životě netopýrů s ukázkou živých handicapovaných jedinců; Den fascinace rostlinami: odpoledne s komentovanými prohlídkami výstavy a navazujícím programem. V muzeu návštěvníci zkoumali rostliny pod mikroskopem, zejména kořenové systémy rostlin (včetně donesených vzorků) a také zde probíhal workshop s tématem Landart. V Didaktickém centru geologie mohli návštěvníci pomocí mikroskopu zkoumat plstnaté listy rostlin a proběhla komentovaná prohlídka výsadeb rostlin; Vzdělávání pedagogů (komentovaná prohlídka výstavy + Didaktické centrum geologie). V souvislosti s výstavou realizujeme s pedagogy konzultace k těmto tématům: jak vzniká půda, kompostování na školní zahradě a vermikompostování, pomůcky k pozorování půdních organismů, zakládání rostlinných společenstev pro výuku na školní zahradě, sbírky minerálů a hornin – doplňování vzorků a prezentace žákům.
Zprávy o výstavě vyšly na regionálních zpravodajských portálech a v regionálním tisku, např.: Říčanský kurýr 6/15.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru