Muzejní publikace roku

Pohyb – výraz – emoce. Figury a figurky v českém sklářském umění a řemesle
Publikace Pohyb – výraz – emoce, obsahující v jednom svazku českou, anglickou a německou jazykovou verzi, přináší komplexní pohled na fenomén tzv. skleněných železnobrodských figurek, jejichž největší veřejnou kolekci na světě naše muzeum spravuje. Jedinečnost publikace tkví ve srovnávací koncepci, kdy je součástí textu i kapitola věnovaná uchopení figurálního tématu ve světovém kontextu. Zpracovává toto téma souhrnně též v českém sklářství, a to včetně tzv. autorské volné tvorby. Tématu železnobrodských figurek dosud nebyla věnována systematická pozornost, přestože se jedná o ze sklářského hlediska výtvarně a technologicky originální obor, který má své obdivovatele a sběratele po celém světě.
7/2015
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
+ 420 483 369 011
+ 420 483 369 012
info @msb-jablonec.cz
www.msb-jablonec.cz
00079481
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace Pohyb – výraz – emoce, obsahující v jednom svazku českou, anglickou a německou jazykovou verzi, přináší komplexní pohled na fenomén tzv. skleněných železnobrodských figurek, jejichž největší veřejnou kolekci na světě naše muzeum spravuje. Figurky sklízely úspěchy např. na Světových výstavách v Bruselu (1935), Paříži (1937) či Bruselu (1958). Jedinečnost publikace tkví ve srovnávací koncepci, kdy je součástí textu i kapitola věnovaná uchopení figurálního tématu ve světovém kontextu. Zpracovává toto téma souhrnně též v českém sklářství, a to včetně tzv. autorské volné tvorby. Vzhledem k náročnosti zvoleného postupu byly ke spolupráci přizvání tři lektoři, z nichž každý se odborně specializuje na jiný časový úsek od historie až po současnost. Text je samozřejmě opatřen poznámkami, nechybí ani detailní popisky a obsáhlý soupis pramenů a literatury. Důležitý je též bohatý obrazový materiál, využívající jak archivní fotografie, tak fotografie sbírkových předmětů (publikace obsahuje 256 reprodukcí). Ke spolupráci zde byly přizvány i další sbírkotvorné instituce jako Glasmuseum Hentrich Düsseldorf, UPM Praha, Východočeské muzeum Pardubice a SUPŠ sklářská v Železném Brodě (kde se vzorování figurek stále vyučuje) a současní výrobci. Tématu železnobrodských figurek dosud nebyla věnována větší systematická pozornost, přestože se jedná o ze sklářského hlediska výtvarně a technologicky originální obor, který má své obdivovatele a sběratele po celém světě. Do soutěže publikaci přihlašujeme proto, neboť jsme přesvědčeni o tom, že úkolem muzea je takovéto mezery svou odbornou činností vyplňovat a tím, mimo jiné, zhodnocovat sbírkový fond. Publikace prošla recenzním řízením (Mgr. M. Hlaveš Ph.D., PhDr. Jan Mergl Ph.D., Antonín Langhamer).
PhDr. Petr Nový
Aleš Kosina, Gabriel Urbánek, Tomáš Hilger, Jiří Jiroutek, Horst Kolberg
Roman Karpaš
390,- Kč
500 Ks
Muzejní e-shop, prodejna ve vestibulu muzea.

Nepovinné přílohy

978-80-86397-17-7
Tisková zpráva „Od pohádkových hrdinů po politiky“, 11. 5. 2015; Fotografie ze zahájení výstavy a předvedení nové publikace Pohyb – výraz – emoce, 21.5.2015; Deník.cz: Sklo v pohybu…figurky se staly respektovaným artiklem, 19.5.2015; České noviny.cz: Na výstavě figurek v Jablonci je Hurvínek, Pelé nebo Churchill, 21.5.2015; Krkonošský deník, Krkonoše a Český ráj: Figurky ze Železného Brodu na výstavě, 21.5.2015; Mladá fronta DNES: Na výstavě figurek je Hurvínek i Pelé, 25.5.201; DesignMagazin.cz: Jablonec vystavuje skleněné figurky hrdinů a politiků, 27.5.2015; Lidovky cz: Unikátní výstava skleněných figurek. Uvidíte Hurvínka, Pelého i Churchilla, 27.5.2015; Haló noviny: Unikátní figurky z českého skla, 28.5.2015.

Fotogalerie

nahoru