Muzejní výstava roku

Václav Cigler: Tady a teď
Výstava Václava Ciglera Tady a teď byla komponovaná přímo pro Trojský zámek tak, aby reagovala na interiér této výjimečné památky a také na francouzskou zahradu s její pevnou geometrickou strukturou. Umělec ve spolupráci s architektem Michalem Motyčkou nebývalou měrou propojili bohatě zdobený interiér i složitý exteriér s minimalistickými objekty, které pracují s řadou kinetických prvků, jako je optické sklo a vodní hladina. Díky promyšlenému konceptu výstavy se podařilo zároveň představit dílo Václava Ciglera v jeho komplexnosti a podtrhnout jeho trvalý zájem o specifika prostoru, v kterém se ocitá.
14/2015
Galerie hlavního města Prahy
Staroměstské náměstí 605/13, 110 00 Praha 1
+420 233 325 330
+420 224 323 022
office@ghmp.cz
www.ghmp.cz
00064416
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

Výstava Václava Ciglera v areálu Trojského zámku je příležitostí navázat dialog současného umění s unikátním prostředím barokní památky. Je to další z řady takto koncipovaných projektů, které na jedné straně respektují její identitu a svrchovanost a zároveň zprostředkuje soudobý umělecký výraz. Volba instalací a objektů, v tomto případě s dominancí skla, sleduje důležitý princip, který chceme zachovávat důsledně i do budoucna, a sice abychom v nejmenším nenarušili interiér vestavbami z panelů a umožnili maximální uplatnění původní barokní výzdoby. V případě výstavy s názvem Tady a teď se podařilo kromě této zásady také nenásilně a harmonicky zasáhnout několika prostorovými intervencemi do symetricky organizované francouzské zahrady obklopující zámek. Zároveň s těmito požadavky jsme usilovali o maximální možnou prezentaci Ciglerova díla v co nejširším rozsahu jeho široce rozložené tvorby od unikátních komorních plastik využívajících optické a pokovené skleněné hmoty, přes instalace s dalšími opticko-kinetickými prvky jako je vodní hladina, sestava zrcadlových hranolů nebo skleněných vertikál a horizontál, které všechny odrážejí a různými způsoby manipulují odrazy bohaté barokní výmalby interiéru. Václav Cigler využil této mimořádné konstelace nejen k přenesení už existujících děl do nových souvislostí, ale vytvořil i práce přímo spojené s tímto prostředím. Voluty v zahradě osadil rozměrnými nádržemi, jejichž hladina zrcadlí proměny oblohy a představuje další z pohyblivých obrazů a kruhovou kašnu před hlavním vstupem opatřil pokovenou skleněnou deskou, na které se čeří vodní hladiny a vytváří další z kinetických momentů upozorňujících na magickou krásu přirozených a přírodních jevů. Další objekty instalované v zahradě velmi precizně a zároveň organicky využívají původní organizaci zelených ploch a akcentují základní osy zahrady. Tento přístup je pro Václava Ciglera charakteristický, nicméně v Troji byl doveden k neobyčejné komplexnosti a souladu s místem.
PhDr. Magdalena Juříková, Mgr. MgA. Jana Šindelová
5.5.2015
1.11.2015
květen–říjen
úterý–neděle
út–ne 10–18, pá 13–18
PhDr. Magdalena Juříková
magdalena.jurikova@ghmp.cz

Nepovinné přílohy

Doc. Václav Cigler, Ing. Arch. Michal Motyčka
Ing. Arch. Michal Motyčka
Pozvánka na vernisáž výstavy, skládačka k výstavě.
2× víkendové workshopy Tvořivé dialogy s uměním: Dialog s prostorem; Inspirace čistotou; 1× nedělní výtvarná dílna pro dospělé a seniory; 2× Magická zahrada I. a II. (v rámci víkendu otevřených zahrad) ; 2× Strukturovaná taneční improvizace inspirovaná instalací výstavy Václava Ciglera: Tady a teď.
Sklo nás učí mluvit. Václav Cigler vystavuje v Troji. In: CT24, 11.5.2015, No. 131, http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/311115-sklo-nas-uci-videt-vaclav-cigler-vystavuje-v-troji/; Vitvar, J.H.: Výstavy, obrazy, grafiky, instalace, profily – Václav Cigler: Tady a teď. In: Respekt, No. 23, 1.6.2015, s. 36; Skřivánek J, Schmidt N.: Tady a teď – rozhovor s Václavem Ciglerem. In: Art + antiques, No. 7, s. 56-59; Zvelebilová Kateřina: Václav Cigler: Sklo má povahu a osud člověka. In: www.materialtimes.com, 15.8.2015, http://www.materialtimes.com/materialy/sklo/vaclav-cigler-sklo-ma-povahu-a-osud-cloveka.html; Šída, J. Recenze: Výtvarník Václav Cigler vystavuje v pražském zámku Troja. In: Právo, 8.září 2015, http://www.novinky.cz/kultura/379947-recenze-vytvarnik-vaclav-cigler-vystavuje-v-prazskem-zamku-troja.html; Krynek, O.: Václav Cigler vystavil v Trojském zámku díla ze skla. In: www.designmagazin.cz, 9.5.2015, http://www.designmagazin.cz/umeni/55272-vaclav-cigler-vystavil-v-trojskem-zamku-dila-ze-skla.html; Krejčová, E.: Václav Cigler dokonale snoubí minimalismus a land art /recenze/. In: www.mepass.cz, http://www.mepass.cz/clanky/2131-vaclav-cigler-dokonale-snoubi-minimalismus-a-land-art-recenze; Svoboda, A.: Václav Cigler – Tady a teď. In: Ateliér, No. 18-19/15. s. 16.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru