Muzejní publikace roku

Hroby barbarů v Praze Zličíně
Reprezentativní populárně naučná publikace vydaná k výstavě „Hroby barbarů – Svět živých a mrtvých doby stěhování národů“ (Muzeum hlavního města Prahy 26.5.2015–14.2.2016) představuje archeologický výzkum pohřebiště z 5. století n. l. v Praze-Zličíně a zároveň i dramatické období tzv. stěhování národů v Čechách i v evropském kontextu. Záchranný archeologický výzkum při stavbě obytného souboru Zličínský Dvůr v Praze-Zličíně provedlo v letech 2005 až 2008 Muzeum hlavního města Prahy a společnost Labrys o. p. s. Podařilo se tu v úplnosti prozkoumat pohřebiště z doby stěhování národů, náležící tzv. vinařické skupině z druhé až třetí třetiny 5. století n. l. Svými celkem 176 hroby jde o zatím nejrozsáhlejší prozkoumanou nekropoli z doby stěhování národů na území České republiky a jednu z největších i v kontextu širší střední Evropy.
17/2015
Muzeum hlavního města Prahy
Kožná 1, 110 00 Praha 1
+420 224 223 696
+420 224 214 306
muzeum@muzeumprahy.cz
www.muzeumprahy.cz
00066432
Hlavní město Praha

Povinné přílohy

Reprezentativní populárně naučná publikace vydaná k výstavě „Hroby barbarů – Svět živých a mrtvých doby stěhování národů“ (Muzeum hlavního města Prahy 26. 5. 2015 – 14. 2. 2016) představuje archeologický výzkum pohřebiště z 5. století n. l. v Praze-Zličíně a zároveň i dramatické období tzv. stěhování národů v Čechách i v evropském kontextu. Záchranný archeologický výzkum při stavbě obytného souboru Zličínský Dvůr v Praze-Zličíně provedlo v letech 2005 až 2008 Muzeum hlavního města Prahy a společnost Labrys o. p. s. Podařilo se tu v úplnosti prozkoumat pohřebiště z doby stěhování národů, náležící tzv. vinařické skupině z druhé až třetí třetiny 5. století n. l. Svými celkem 176 hroby jde o zatím nejrozsáhlejší prozkoumanou nekropolí z doby stěhování národů na území České republiky a jednu z největších i v kontextu širší střední Evropy. Svým obsahem i zpracováním kniha nemá zatím v české produkci obdoby a ocení ji především všichni zájemci o archeologii, historii pozdně antického období a doby stěhování národů. Byla vytvořena ve spolupráci českých a německých autorů a díky jejímu členění do jednotlivých tematicky laděných kapitol se může čtenář, kromě průběhu výzkumu pohřebiště v Praze-Zličíně, seznámit s konkrétními etapami historického vývoje a politických dějin, poznat strukturu barbarské společnosti i její každodenní život, postupy řemeslné výroby, pohřební zvyklosti včetně dobového fenoménu vykrádání hrobů i fyzickou podobu a zdravotní stav lidí pohřbených na zličínském pohřebišti. Vedle zcela nových informací publikace vyniká kvalitním a bohatým obrazovým doprovodem a její součástí je též přehled literatury a poznámkový aparát k jednotlivým tématům.
Jaroslav Jiřík, Jiří Vávra, Miroslava Šmolíková, Milan Kuchařík a kol.
Christer Ahlin, Marius Amarie, Martin Černý, Manfred Eberlein, Roberto Fortuna, Martin Frouz, Norbert Gast, Radim Hanuš, Jaroslav Jiřík, Pavel Jiřík, Tomáš Kmječ, Václava Komasová, Pavel Kubálek, Alžběta Kumstátová, Ivan Kyncl, Lennart Larsen, Guna Leite, Petr Limbursky, Jana Lohnická, Jacques Maréchal, Karol Pieta, Sebastian Ristow, László Susits, Petr Švarc, Kristýna Urbanová, Kira Ursem, Jiří Vaněk, Zsolt Vasáros, Jiří Vávra, Jan Vrabec, Kit Weisss, Pavla Zedníková Malá
Libor Balák, Francesco Corni
Jiří Sušanka
540 Kč
1000 ks

Nepovinné přílohy

978-80-87828-15-1
Fotografie ze křtu knihy.

Fotogalerie

nahoru