Muzejní výstava roku

Opus musivum: Mozaika ve výtvarném umění
Jedná se o unikátní výstavu zahrnující vývoj české mozaiky na pozadí světového vývoje. Hodnotná je šíře zpřístupněných artefaktů, které se podařilo shromáždit - počínaje historickými fotografiemi, přes originální výtvarné skici, přípravné kartony, až po výsledná mozaiková díla. Exponáty přitom pocházejí z velkého počtu nejenom tuzemských, ale i zahraničních institucí. Výstavní projekt je souhrnem samotné výstavy a bohatého doprovodného programu, jehož vyvrcholením je třídenní mezinárodní konference konaná na půdě jednoho z partnerů projektu – Italského kulturního institutu v Praze.
19/2015
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, příspěvková organizace Středočeského kraje
Zámek 1, Roztoky, 252 63
+420 233 029 034
muzeum@muzeum-roztoky.cz
http://www.muzeum-roztoky.cz
00069850
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Výstavní projekt - Opus musivum: Mozaika ve výtvarném umění - je výsledkem desetileté takřka detektivní práce Magdaleny Kracík Štorkánové a jejích spolupracovníků. Výstava mapuje vývoj české mozaiky v kontextu světové produkce a snaží se je interpretovat. Vytváří historickou linii společenství, které jde napříč od zahraničí k Čechám, od zemřelých tvůrců k žijícím, až do budoucna. Představuje další důležitý krok v celkovém úsilí rehabilitovat techniky mozaiky v českých podmínkách. Záměrem je otevřít české mozaice nové perspektivy a pokračovat v dlouhodobé české tradici, která by byla důstojným partnerem zahraničních kulturních fenoménů jako je např. italské mozaikářství. Projekt navazuje na aktivity, které byly v posledních letech v tomto směru realizovány: například seminář STOP - Techniky skleněné mozaiky (2010) nebo publikace Muzívní umění jako studie Národohospodářského ústavu Josefa Hlávky (2014). Výstava rovněž mapuje italskou mozaikářskou tradici, do které autorka projektu Magdalena Kracík Štorkánová vstupovala na řadě konferencí, seminářů a výstav (ISTEC- Faenza 2011, 2013, 2014, AISCOM - Řím 2014, AIMC - Vídeň 2014, Ravenna - Bienále mozaiky 2015 etc). Koncentrovaným sdělným způsobem jsou tady na malém prostoru prezentována díla unikátní v našem i světovém kontextu. Mozaika je představena v hlubším vstupu, a to i z hlediska její záchrany a restaurování – např. část mozaiky demontované z dnes již neexistujícího Hotelu Praha nebo mozaika z areálu Klíše v Ústí nad Labem, která byla určena k demolici. Vedle klasických exponátů, můžeme vidět i díla, která jsou zachráněna z půd knihoven a škol. Dokládají tedy ducha dané doby.
Magdalena Kracík Štorkánová, Jana Fořtová Torňošová
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, příspěvková organizace Středočeského kraje
Martin Bůžek, Mardalena Kracík Štorkánová, Adéla Vorbová
20.11.2015
1.5.2016
po celý rok
středa-neděle
10:00-18:00
PhDr. Zita Suchánková
muzeum@muzeum-roztoky.cz

Nepovinné přílohy

Jana Fořtová Torňošová, Magdalena Kracík Štorkánová
Jana Fořtová Torňošová, Magdalena Kracík Štorkánová, Adéla Vorbová
Katalog k výstavě
workshopy pro děti i dospělé; komentované prohlídky; Mezinárodní konference 12.-14.2.2016
Odraz 11/2015 - měsíčník Roztok a Žalova; Odraz 12/2015 - měsíčník Roztok a Žalova; Český rozhlas - Vltava, Mozaika; Radio 1 - 8. mezinárodní konference Mosaico: archeometria, tecnologia e conservazione, ISTEC, CNR, Faenza, Itálie, 25.-27.11.2015

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru