Muzejní publikace roku

Průvodce muzeem v Chotěboři. 1885 – 2015
Historicko-filozofická studie přinášející hluboký vhled do rozvoje koncepce malého městského muzea v Chotěboři a jednak podrobný popis vývoje tohoto muzea s představením muzejních sbírek, pracovníků a osobností muzea, publikační a odborné činnosti. Kniha vyšla ke 130. Výročí založení muzea.
25/2015
CEKUS Chotěboř, Městské muzeum
Riegrova 1 – zámek, 583 01 Chotěboř
+420 569 623 293
muzeum-chotebor@cekus.eu
http://www.cekus.eu/muzeum
00361437
Město Chotěboř, okr. Havlíčkův Brod

Povinné přílohy

Publikace se skládá ze dvou částí. První je nazvána Dějiny jedné chotěbořské ideje. Jejím obsahem je studie o vývoji a proměnách smyslu vlastivědného městského muzea v Chotěboři od jeho založení po současnost. Tato část je více filozofická. Jejímu sepsání předcházel cyklus 7 seminářů, kterých se účastnila veřejnost a kde byla jednotlivá témata přednášena. Svými postřehy se tak na ní podíleli i občané města.Druhá část je nazvaná Podrobný průvodce muzeem. Ta přináší skutečně podrobný historický pohled na 130 let vývoje sbírek muzea, výstavní činnosti, proměny lidí v muzeu a kolem muzea a odborné činnosti muzea. Tato část má více charakter katalogu.Součástí publikace je i rozsáhlá obrazová příloha. Ta přináší především méně známé předměty ze sbírek a některé nové fotografie. Publikace splňuje nároky na odborný text, k oběma částem je připojen rozsáhlý poznámkový aparát, který ale neruší běžného čtenáře. Kniha je určena široké veřejnosti a to jak občanům města a pamětníkům, tak běžným návštěvníkům města a muzea, ale i odborné veřejnosti. Vydání publikace bylo součástí oslav 130. výročí založení muzea. Součástí oslav byl dále cyklus sedmi seminářů nazvaných 130 let boje o život, smysl a existenci (texty přednášek, které byly výchozí pro zpracování první části knihy, jsou volně přístupné na www.cekus.eu/muzeum v sekci Publikace) a výstava nazvaná 130 let muzea v Chotěboři, v září a říjnu roku 2015. Zpracování publikace předcházelo roční studium v rozsáhlém archivním materiálu přímo v muzeu, v nezpracovaném fondu ve SOKA Havlíčkův Brod, práce s pamětníky a studium sbírek. Při tomto studiu bylo i nalezeno několik pozoruhodných již ztracených nebo neevidovaných předmětů, které pak byly zveřejněny na výstavě. Dvěma kapitolami příspěli MgA. Pavla Benešová a Mgr. Jan Doucek. Publikace byla pokřtěna symbolicky při rozsvícení vánočního stromu v Chotěboři starostou města Ing. Tomášem Škarydem, editorem Mgr. Stanislavem Pavlíčkem a autorem publikace Mgr. Michalem Rozhoněm. Během křtu bylo možno si publikaci pořídit za sníženou cenu. Vydána byla jako 20. Svazek unikátní Chotěbořské edice.
Mgr. Michal Rozhoň
Michal Rozhoň, Pavla Benešová
Vladislav Kufa
Město Chotěboř
199
500
Publikace je nabízena organizací CEKUS Chotěboř, prostřednictvím Informačního centra Chotěboř, dále je k dostání v muzejním obchůdku a v knihkupectví Josefa Šafránka v Chotěboři. Propagována je i na webových stránkách města Chotěboře a v městském časopise Chotěbořské Echo. Publikace je dále využívána k prezentaci muzea a jako poděkování za spolupráci.

Nepovinné přílohy

978-80-87330-18-0

Fotogalerie

nahoru