Muzejní publikace roku

Hanuš Zápal (1885–1964). Architekt Plzeňska
Hanuše Zápala je možné považovat za nejvýznamnější osobnost architektury Plzeňska v novodobé historii. Přesto mu zatím byla věnována jen mizivá pozornost a ucelené monografické zpracování citelně dlouhodobě chybělo. Jeho pořízení komplikovala mj. absence dochované, byť fragmentární, pozůstalosti. Zápal prakticky celý život tvořil v regionu a jeho vzhled tak významně ovlivnil, a to nejen novými stavbami, ale i jako zachránce četných památek. Od roku 1910, kdy se stal zaměstnancem města, projektoval řadu významných veřejných budov v Plzni, především škol, sociálních ústavů, ale i staveb technického zaměření. Zároveň se soukromě zabýval návrhy rodinných domů a opravami památek. Především areál barokního poutního místa v Mariánské Týnici u Kralovic byl zachráněn jeho zásluhou. V předválečné době soukromě projektoval i řadu dalších veřejných budov v západočeských městech. Zápalovo dílo lze vymezit obdobím 1910-1960 a v desítkách návrhů a realizací zahrnuje celý vývoj české moderní architektury od nového klasicismu a pozdní secese přes kubismus a kotěrovskou modernu, rondokubismus a purismus k funkcionalismu a dále k hledání jeho alternativ. Kniha představuje první snahu o ucelené monografické zpracování života a práce Hanuše Zápala a jejich přiblížení veřejnosti. Vznikla na základě postupného, více než dvě desetiletí trvajícího, shromažďování informací a dokumentů. Příprava knihy i související výstavy patřila k zásadním projektům oddělení, které se zaměřuje na architekturu (bylo v ZČG v Plzni založeno v roce 2009).
44/2015
Západočeská galerie v Plzni, příspěvková organizace
Pražská 13, 301 00 Plzeň
+420 377 908 511
+420 377 908 510
info@zpc-galerie.cz
www.zpc-galerie.cz
00263338
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Přestože je Hanuš Zápal nejvýznamnějším architektem Plzně a regionu v novodobých dějinách, byla mu zatím věnována jen velmi malá pozornost. Práci na zpracování komplexní monografie komplikovala absence informací, předně výraznější části pozůstalosti, popř. ucelenějšího soupisu díla. Kniha proto vznikala na základě postupného pětadvacetiletého sbírání a zpracování podkladů, informací, dokumentů a vzpomínek. Je první snahou o komplexní přiblížení života a práce tohoto „Gočára českého západu.“ Publikace je záměrně pojata jako jakási kronika Zápalova života a díla, neboť v daném případě by bylo obojí obtížné oddělit. Součástí je snaha o zařazení architektových projektů a realizací do širšího kontextu, zatím v Plzni rovněž málo poznaného. Knihu doplňuje popis nejnovějšího období, které pojednává o vývoji vztahu společnosti k odkazu architekta, a to až do současnosti. Do knihy, která má netradiční grafickou úpravu (oranžová barevnost odkazuje k režným cihlám i Zápalovu jménu), bylo zařazeno několik set ilustrací, představujících většinou unikátní historické snímky a dokumenty z celé řady veřejných i soukromých archivů a sbírek prakticky z celé České republiky (od Klatov po Opavu). Naprostá většina z nich nebyla nikdy publikována. V závěru knihy jsou i současné barevné snímky dochovaných staveb, mapky, poznámkový aparát, prameny a jmenný rejstřík. Publikace doprovodila stejnojmennou výstavu, která se konala ve výstavní síni „13“ Západočeské galerie v Plzni od 6. 10. 2015 do 7. 2. 2016, a to u příležitosti 130. architektových narozenin a v roce, kdy byla Plzeň evropským hlavním městem kultury. Kniha pak zůstává trvalým zhodnocením a připomenutím jedné z nejvýznamnějších osobností jihozápadních Čech v nové době.
Petr Domanicky
Radovan Kodera, Karel Kocourek, Oto Palán a historické snímky
Martin Bušek – schematické mapky
Jan Dienstbier – Martin Bušek
Starý most, s. r. o. – Západočeská galerie v Plzni, p. o.
399,- Kč
1000 ks
Západočeská galerie v Plzni, p. o. = výstavní síně v Pražské 13 a Pražské 18 a tzv. Semlerova rezidence (Klatovská 110), Plzeň a e-shop ZČG Starý most, s. r. o. = knihkupectví v regionu i jinde v České republice, knižní e-shopy

Nepovinné přílohy

978-80-88027-01-0 (ZČG, p. o.), 978-80-87338-49-0 (Starý most, s. r. o.)
Lektorský posudek knihy od Doc. PhDr. Pavla Šopáka, PhD., Fotografie z vernisáže výstavy a představení knihy v ZČG (6. 10. 2015), Text příspěvku PhDr. Jiřího Stočese, PhD., pro Český rozhlas Plzeň (23. 10. 2015), Článek Ing. arch. Zdeňka Lukeše z Lidových novin (30. 1. 2016)

Fotogalerie

nahoru