Muzejní výstava roku

Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí
Výstava představuje výběr z nejkvalitnějších památek vizuální kultury 13. až 16. století (malířství, sochařství, architektonická a náhrobní skulptura i umělecké řemeslo), spjatých s význačným hraničním regionem na pomezí někdejšího českého království a saského kurfiřtství. Výstava je členěna do oddílů, které umožňují zprostředkovat výtvarná specifika regionálních uměleckých center – královských a poddanských měst či klášterů severozápadních Čech a Krušnohoří. Nedílnou součástí tohoto konceptu je textový doprovod, který přináší základní přehled historického vývoje významných center a jejich vzájemných i přeshraničních vztahů. Dobývání nerostného bohatství, kterému vděčíme za nebývalý kulturní rozmach tohoto regionu v daném období, způsobilo v minulém století téže krajině jen obtížně hojitelné rány. Výstava tak přispívá i k oživení historické paměti tohoto krásného a zároveň těžce zkoušeného kraje.
48/2015
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15, Praha 1
+420 222 329 331
sekretariat@ngprague.cz
www.ngprague.cz
23281
MK ČR

Povinné přílohy

Výstava „Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí“ představuje více než dvě stě artefaktů, dokumentujících neobyčejné kulturní bohatství severozápadních Čech. Jde o největší přehlídku památkového fondu této oblasti v poválečné historii. Na výstavě se podílí přes padesát zapůjčitelů, díky nimž je možné představit i méně známá malířská a sochařská díla, užité umění, památky knižního malířství i vzácné archiválie. Výstava završuje mnohaletý výzkum historiků umění, historiků a archivářů z předních specializovaných pracovišť v České republice. Název výstavy připomíná, že tato svébytná oblast na pomezí Českého království a Saského kurfiřtství byla od středověku místem prolínání podnětů z obou stran Krušných hor. Vzájemné vztahy mezi jednotlivými centry naznačuje architektura výstavy, která připomíná dvě hlavní středověké trasy v regionu. Vodní cestu po Labi a takzvanou saskou cestu po souši, která vedla z Prahy přes bohatá královská města do Annabergu a Freibergu. Závěr výstavy je věnován fenoménu krušnohorských horních měst, jejichž rozkvět podnítila „stříbrná horečka“ na přelomu 15. a 16. století. Dějinné události 20. století zpřetrhaly v mnoha místech regionu staleté historické vazby. Dochovaná díla, vystavená s ohledem na původní kontext jejich vzniku, tak přispívají k oživení historické paměti, kultivaci povědomí o vlastní identitě a k posílení vztahu dnešního diváka a (a nejen) obyvatele severozápadních Čech k odkazu minulých generací i k samotné krajině, stále ohrožované partikulárními ekomicko-politickými zájmy. Vedle samotné unikátní prezentace výjimečného kulturního bohatství jsou právě tyto hodnoty tím hlavním důvodem, proč by se měl, dle mínění autorského kolektivu, představený projekt ucházet o ocenění Muzejní výstava roku.
autorka: Michaela Ottová, kurátoři: Jan Klípa, Štěpánka Chlumská
26.11.2015
13.3.2016
listopad 2015 – březen 2016
úterý–neděle
10:00 – 18:00
Jan Klípa
klipa@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Miroslav Vavřina (Bittercraft&Com s.r.o.)
Jana Vahalíková (Studio Marvil)
Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí / Without Borders. Art in the Ore Mountains between the Gothic and the Renaissance dvoujazyčný průvodce výstavou (čj/aj) Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. Pracovní listy nejen pro děti edukativní pomůcka pro mladší i starší děti leták
Lektorské oddělení připravilo bohatý doprovodný program zahrnující autorské a kurátorské komentované prohlídky, prohlídky s odbornými lektory, prohlídky pro seniory či pro pedagogy. Pořady pro ZŠ a SŠ, přizpůsobené věku posluchačů, jsou vedené interaktivním způsobem s maximálním zapojením žáků a studentů. Pro školy i pro individ. návštěvníky jsou k dispozici pracovní listy, které v 15 zastaveních poutavým způsobem přiblíží dětem i dospělým nejdůležitější exponáty. Otevřený ateliér „V dílně mistra řezbáře“ je volně přístupný po celou dobu konání výstavy a nabízí možnost vlastní výtvarné činnosti i her. Je zařízen jako řezbářská dílna, ukazuje pracovní postupy řezbáře ve středověku a jeho nástroje, a jeho funkční vybavení umožňuje konání řezbářských dílen. Součástí ateliéru je knihovna vybavená literaturou týkající se umění regionu a řezbářství. Výtvarné dílny pro děti a rodiče se věnují tématu polychromie, řezbářství, technologii výroby kachlů a středověkým legendám. Celodenní řezbářské workshopy jsou určeny mládeži a dospělým.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru