Muzejní výstava roku

Příběh města Českých Budějovic
Stálá expozice Jihočeského muzea, nazvaná Příběh města Českých Budějovic. Poprvé je tak návštěvníkům představena historie města v plné šíři. Expozice je situována do 2. nadzemního podlaží historické budovy a zaujímá 3 sály o celkové rozloze cca 500m2. Představuje vývoj oblasti od založení města, včetně osídlení budějovické kotliny v době kamenné, až po průmyslový rozvoj ve 20. století. V rámci expozice byl zřízen i kabinet umění, v němž se periodicky střídají tematické komorní výstavy.
51/2015
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Dukelská 242/1, 370 51 České Budějovice
+420 391 001 531
muzeumcb@muzeumcb.cz
muzeumcb.cz
00073539
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

V říjnu 2015 byla otevřena nová stálá expozice Jihočeského muzea, nazvaná Příběh města Českých Budějovic. Poprvé je tak návštěvníkům představena historie města v plné šíři. Expozice je situována do 2. nadzemního podlaží historické budovy a zaujímá 3 sály o celkové rozloze cca 500m2. Představuje vývoj oblasti od založení města, včetně osídlení budějovické kotliny v době kamenné, až po průmyslový rozvoj ve 20. století. V rámci expozice byl zřízen i kabinet umění, v němž se periodicky střídají tematické komorní výstavy. V expozici bylo nainstalováno více než 1000 exponátů a v rámci audiovizuální techniky bylo vytvořeno např. srovnávací schéma pohledů současných a minulých Budějovic, unikátní filmové záběry z archeologických výzkumů či 3D model vývoje kostela sv. Mikuláše. Podrobné informace mohou návštěvníci nalézt i v digitalizované verzi Encyklopedie Českých Budějovic. Jednotlivé sály jsou ozvučeny hudbou, která návštěvníky uvádí do dobového kontextu. Výrazným instalačním prvkem je interaktivní osvětlení reagující na přítomnost diváků. Tím je zvýrazněna komorní atmosféra celého prostoru. V malém kině je možné shlédnout 5 různých filmů s budějovickou tématikou, které budou, stejně jako předměty v kabinetu umění, postupně obměňovány. Pro oživení expozic byla zvolena různorodá forma prezentace, takže si např. některé předměty mohou návštěvníci tzv. osahat, např. cechovní truhla s tajnými zásuvkami, nebo plán náměstí s věrnými modely budov. Ve všech sálech jsou dotykové obrazovky s doplňujícími informacemi. Malým návštěvníkům je mimo jiné určen tzv. avateering prezentující šaty z doby biedermeieru nebo „kouzelná“ kniha s pohyblivými obrázky. Názornou instalaci archeologických nálezů umožnily skleněné pochozí podlahy dvou pódií.
PhDr. Nora Jelínková, Mgr. Leoš Nikrmajer, PhDr. Jiří Petráš, Mgr. Zuzana Thomová
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Mgr. Jiří Cukr, Mgr. Ladislav Čapek, Ph.D., PaedDr. et PhDr. Jiří Dvořák, Ph.D., PhDr. Daniel Kovář, PhDr. Roman Lavička, Ph.D., Mgr. Erika Průchová, Mgr. Tomáš Sterneck, Ph.D.
27.10.2015
31.1.2017
po celý rok
úterý - neděle
9:00 - 17:30
PhDr. Nora Jelínková, PhDr. Jiří Petráš
jelinkova@muzeumcb.cz petras@muzeumcb.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Arch. Milena Benes
Mgr. Arch. Milena Benes
Ema Majerová, Miloslav Kocmich
Malý průvodce expozicí – Příběh města Českých Budějovic, představující nejdůležitější exponáty
Edukační program pro základní a střední školy: Žáci projdou spolu s muzejním pedagogem novou expozicí, která mapuje dějiny města od 13. až do 20. století. Při programu se dozví: • O farním kostele sv. Mikuláše ze 13. století. • Kdo je patronem města Českých Budějovic. • O morových ranách a lékárnicích. • O spolkové činnosti
Zprávy z regionálního tisku: Dobrá zpráva nejen pro Budějčáky. Českobudějovický deník, 16. 10. 2015, č. 242, s. 1. Příběh města je křivolaký jako Vltava. Českobudějovický deník, 23. 10. Č. 248, s. 7. ČT 1 byl natočen snímek pro Toulavou kameru. Všemi sdělovacími prostředky (tisk, český rozhlas i televize - ČT 1 Studio 6, regionální vysílání - JTV ) prošla zpráva o otevření expozice. www.toulavakamera.cz (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/215562221500050) ČT 1: 13. 12. 2015

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru