Muzejní publikace roku

Zámek Mikulov
Dějiny významné jihomoravské památky představené jednak stavební historií, započatou přemyslovským hradem na hranici s Rakouskem, jednak medailony věnovanými životům a kariérám majorátních pánů – Liechtensteinů a Dietrichsteinů. Nezbytný text o historii zámku a jeho majitelích je členěn do tří témat. Cílem je osvětlit proměny komplexu od královského a od 13. století liechtensteinského hradu až po obnovu zámku v roce 1945 vyhořelého. K výkladu o zaniklé podobě zámku jsme využili barokní plány komplexu, fotografie z přelomu 19. a 20. století a výsledky mnohaletých archivních výzkumů. Muzejním expozicím a výstavám – v zámeckých prostorách instalovaných – je věnován závěr publikace. Návštěvníkům muzea, kteří ovšem ve většině případů přicházejí s představou prohlídky zámku, pomáhá obrazový doprovod – fotografie detailů dochované architektury i zajímavých sbírkových předmětů či záběry na nyní obnovenou zámeckou zahradu – reminiscenci někdejší barokové.
54/2015
Regionální muzeum v Mikulově, příspěvková organizace
Zámek 22/1, 692 01 Mikulov
+ 420 519 309 019
+420 519 309 030
rmm@rmm.cz
www.rmm.cz
00089613
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Publikace věnovaná mikulovskému zámku nabízí vhled do minulosti i současnosti této významné jihomoravské památky, nepatří však ke klasickým průvodcům po památkovém objektu. Cílem publikace je provést čtenáře či návštěvníka stavebním vývojem a bohatou historií šlechtického sídla, přerušenou požárem na konci druhé světové války, který zničil obytnou část objektu, jižní barokní palác. Severní dochované středověké a barokní stavby a zlomky původní architektury obytného paláce však dovolují vnímat dlouhou historii rezidence, započatou přemyslovským hradem na hranici s Rakouskem. Orientaci ve stavebním vývoji může pomoci ikonografie – veduty a historické plány. Zachovala se také podstatná část obrazárny a zlomky z mobiliáře. Představu o vybavení zámeckých sálů umožňují dochované předměty, zveřejněné nyní v expozici muzea, jehož sídlem se v padesátých letech obnovený zámek stal. Část obsahu publikace je věnována členům rodů, které jméno Mikulova nesly u rodinného jména – Liechtensteinům (do roku 1570) a Dietrichsteinům (do roku 1945). Medailony věnované osobním životům a kariérám majorátních pánů doplňují jejich dochované portréty. Závěr publikace tvoří průvodce stálými výstavami Regionálního muzea. V materiálu je položen důraz na obrazový doprovod textů. Fotografie současného stavu staveb, jejich interiérů, jejich využití muzejními aktivitami a snímky aktuálně renovované zámecké zahrady mají publikaci ukotvit k době vydání.
Dobromila Brichtová
Milan Karásek, Petr Macháček
Petr Tybitancl, Tereza Pirščová-Brichtová, František Zelinka
Zdeněk Halla, Stanislava Vrbková
120 Kč
2 000 ks
prodej v Mikulově: muzejní pokladna, Turistické informační centrum Mikulov prodej mimo Mikulov: knižní obchod Academia internetový knižní portál ABZ prostřednictvím nabídky webových stránek Regionálního muzea v Mikulově

Nepovinné přílohy

978-80-85088-47-2

Fotogalerie

nahoru