Muzejní publikace roku

Josef Opitz a umění na Chomutovsku a Kadaňsku 1350 – 1590
K 50. výročí úmrtí Josefa Opitze (1890–1963), předního česko-německého historika umění, který položil základ studia dějin starého umění severozápadních Čech. Byla uspořádána série akcí, jejichž cílem bylo na tuto osobnost opětovně upozornit, zhodnotit přínos jeho odborné práce a představit dosavadní uměleckohistorické bádání. Prvním krokem bylo otevření expozice Všemu světu na útěchu. Spojené s vydáním katalogu (2014). Byla představena první monografická výstava, věnovaná životu J. O. a současně uspořádána konference Josef Opitz a umění na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590, která všechny akce významově propojila. Cílem bylo komplexně shrnout dosavadní vědomosti o Opitzově životě a představit ty dosud zcela neznámé, poukázat na nepostradatelnost vědecké práce J. O. a zhodnotit posun multidisciplinárního bádání regionu. Výsledným výstupem této konference je stejnojmenný sborník, který zároveň logicky uzavírá sérii akcí.
55/2015
Oblastní muzeum v Chomutově, příspěvková organizace
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 474 651 252
sekretariat@muzeum-cv.net
http://www.muzeum-cv.net/
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Příspěvky předkládaného sborníku mají potenciál zařadit se do bohaté mozaiky současného bádání v diskutovaných tématech a významným způsobem ji mohou obohatit zejména svým mezinárodním přesahem a pozorností, věnovanou těsným vztahům našeho regionu v období středověku a raného novověku s prostředím kulturně vyspělého Saska. Velkým přínosem byla účast německých odborníků, jejichž příspěvky se věnují právě tomuto fenoménu. Tato mezinárodní provázanost poodhaluje směr, jakým by se uměleckohistorické úsilí věnované příhraničním regionům Krušnohoří mělo i nadále ubírat a který si uvědomoval již Josef Opitz. Z těchto důvodů jsme zvolili plnou česko-německou oboujazyčnost této knihy, která pomůže čtenářům na obou stranách hranice využít výsledky aktuálního bádání bez mnohdy fatálních důsledků jazykové bariéry. Sborník svou strukturou reflektuje obsah jednotlivých bloků konference. První se věnoval JO a jeho životním osudům, byly představeny zcela nové poznatky, které potvrdily zatím spíše tušenou mimořádnou pracovitost, erudici a mnohovrstevnatost jeho osobnosti. Další blok zhodnotil Opitzovy odborné metody z hlediska tehdejší i dnešní uměnovědy vsazené do kontextu dobové historiografie. Třetí blok se věnoval tématu, které zaujímalo čelné místo v Opitzově odborné práci – umění středověku a renesance v severozápadních Čechách, z kapacitních důvodů však limitovaný svou pozorností na region Chomutovska a Kadaňska. V souhrnu sborník obsahuje příspěvky týkající se osobní i pracovní dráhy JO, články věnující se historiografickému i politickému kontextu jeho práce, příspěvky pojednávající o dílčích tématech z oboru dějin středověkého a renesančního umění na Chomutovsku a Kadaňsku, počínaje sochařstvím přes malířskou tvorbu a restaurování až po architekturu a kastelologii.
Editoři: Renáta Gubíková, Markéta Prontekerová, Autoři textů: Helena Dáňová, Günter Donath, Renáta Gubíková, Lenka Helfertová, Markus Hörsch, Štěpánka Chlumská, Jan Klípa, Marek Lukasz Krejčí, Gunter Lasch, Eduard Mikušek, Aleš Mudra, Anke Neugebauer, Martin Ortmeier, Markéta Prontekerová, Petr Rak, Jaroslav Skopec, Friedrich Staemmler, Dana Stehlíková, Milan Sýkora, Překlady (ČJ/NJ): Jürgen Ostmeyer, Luise Zelenková, Markéta Spěváčková, Překlad do AJ: Daniela Rywiková, Jazyková redakce: Tatjana Štemberová
MgA. Ondřej Bouška
380,- Kč
500 ks
Prodejní místa Oblastního muzea v Chomutově, komisní prodej v relevantních krajských muzejních a dalších institucích a kulturních zařízeních, knižní distribuce ve vybraných kamenných a internetových obchodech v Čechách i v Německu.

Nepovinné přílohy

ISBN 978-80-87898-11-6

Fotogalerie

nahoru