Muzejní publikace roku

Zápisky sedláka Josefa Dlaska – Měl jsem nestálé štěstí
V turnovském muzeu je již více než sto let uložen nenápadný rukopis, který však patří k nejvýznamnějším písemným památkám 1. poloviny 19. století – čtyřsetstránkový zápisník sedláka Josefa Dlaska z Dolánek u Turnova. Josef Dlask žil mezi léty 1782 a 1853 na rodném statku u Jizery (dnes zpřístupněn veřejnosti), byl vynikajícím hospodářem a významným činovníkem v obci, kde zastával i funkci rychtáře. Více než padesát let si vedl zápisník, do kterého si zaznamenával události ze svého života a ze své současnosti a pořizoval si i rozsáhlé výpisky ze soudobé naučné literatury. Připravená edice je prvním kompletním vydáním Dlaskova zápisníku, je primárně určena široké veřejnosti, ale zároveň splňuje i kritéria pro využití odborníky. Obsahuje rozsáhlý poznámkový aparát i fotografickou přílohu a rejstříky.
57/2015
Muzeum Českého ráje v Turnově, přísp. org. Libereckého kraje
Skálova71, 511 01, Turnov
+420 481 322 106
jakouběova@muzeum-turnov.cz
www.muzeum-turnov.cz
00085804
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Rukopisný zápisník sedláka Josefa Dlaska z Dolánek u Turnova patří k nejvýznamnějším písemným památkám 1. poloviny 19. století. Jeho autor žil mezi léty 1782 a 1853 na rodinném statku. Více než padesát let si vedl zápisník, do kterého si zaznamenával události ze svého života a ze své současnosti a pořizoval si i rozsáhlé výpisky ze soudobé naučné literatury. Připravená edice představuje první úplné vydání Dlaskova zápisníku, který, ačkoliv patří k základním pramenům historie českého venkova, resp. společnosti 1. poloviny 19. století, dosud nevyšel tiskem ve své kompletní podobě. Poprvé byl veřejnosti představen na úplném konci 19. století, jednalo se však o vydání značně torzovitých a přestylizovaných vybraných pasáží. Ty však upoutaly pozornost historika Josefa Pekaře, který knize, resp. problematice „selských“ pamětí, věnoval rozsáhlou studii v pražských novinách Der Politik. Tato a navazující Pekařovy studie jsou považovány za přelomové v rámci české historie. V roce 1941 připravil Josef Kutnar edici necelé poloviny zápisníku, části, která obsahuje paměťové záznamy z Dlaskova života a současnosti. Toto vydání se stalo všeobecně známým a i mezi místními obyvateli vymizela znalost skutečnosti, že se nejedná o celý Dlaskův text. Nově připravená edice se tak stala překvapením i pro mnohé znalce. Kniha Zápisky sedláka Josefa Dlaska – Měl jsem nestálé štěstí je určena široké čtenářské veřejnosti, obsahuje rozsáhlý poznámkový aparát, který umožňuje lépe chápat obsah čteného, a v doprovodných textech jsou přiblíženy základní dějinné souvislosti. Při přípravě však byl kladen důraz i na využití editovaného pramene odborníky, proto je text ponechán v co nejpůvodnější podobě, upozorňováno je na nejasná a problematická místa, nechybí ediční poznámka, rejstříky apod. Vydání knihy doprovází řada přednášek pro různé cílové skupiny v regionu, v dubnu bude otevřena nová stálá expozice na Dlaskově statku v Dolánkách, inspirovaná životem Josefa Dlaska. Soubor aktivit spojených s vydáním edice je zároveň oslavou třísetletého výročí Dlaskova statku.
Alžběta Kulíšková
Použity archivní fotografie
Alžběta Kulíšková, Zuzana Kynčlová
230,- Kč
1000 ks
V regionálních knihkupectvích, muzeích, informačních centrech, na objednávku

Nepovinné přílohy

978-80-87416-21-1
1. Anotace vydání knihy 2. Pozvánka na křest 3.+ 4. Fotografie ze křtu 5. Pozvánka na přednášku 6. Článek Naše Pojizeří, 10. prosince 2015 http://www.nasepojizeri.cz/semilsko-aktualne/v-turnovskem-muzeu-pokrti-zapisky-sedlaka-dlaska-i-knihu-o-loutkarich/?aktualitaId=40304 7. Článek Deník Jablonecka, 11. 12. 2015 http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/muzeum-vyda-zapisky-sedlaka-josefa-dlaska-20151211.html 8. Článek Muzejní čtvrtletník, č. 1/2016, s. 1 a 7 http://www.muzeum-turnov.cz/wp-content/uploads/Muzejn%C3%AD-%C4%8Dtvrtletn%C3%ADk-1-2016-web-oprava.pdf 9. Historie CS – Naše pole, naše víra (vstupy o Dlaskovi a jeho zápiscích) http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10150778447-historie-cs/216452801400002

Fotogalerie

nahoru