Muzejní publikace roku

Katalog sbírky skla a bižuterie Městského muzea v Železném Brodě
Městské muzeum v Železném Brodě vydalo katalog sbírky skla a bižuterie, který představuje to nejlepší, co se v muzejním fondu nachází. Výběr vyobrazených exponátů je veden myšlenkou představit produkty charakteristické pro železnobrodské sklářství (tavená plastika a skleněné figurky) a nejvýznamnější činitele, kteří ovlivňovali svébytnou podobu železnobrodského uměleckého skla (sklářská škola, sklářští podnikatelé a Železnobrodské sklo). Závěrečná kapitola katalogu je věnována soudobé umělecké produkci – sklářskému symposiu Letní sklářská dílna. Fotografiím jednotlivých sbírkových předmětů předchází úvodní text o historickém vývoji sbírky skla a bižuterie a texty o historii sklářství, které částečně korespondují s jednotlivými kapitolami. Vůbec poprvé se tak dostává ke čtenářům publikace, která představuje sbírku skla a bižuterie Městského muzea a zároveň podává ucelenější přehled o historii sklářské výroby na Železnobrodsku.
60/2015
Městské muzeum v Železném Brodě
Náměstí 3. května 37, 468 22 Železný Brod
+420 483 389 081
muzeum@zelbrod.cz
Http://muzeumzb.cz
43257283
Město Železný Brod

Povinné přílohy

Katalog sbírky skla a bižuterie Městského muzea v Železném Brodě je v historii instituce prvním počinem, který tímto způsobem zpřístupňuje široké veřejnosti muzejní sbírky. Ve výběru předmětů jsme se soustředili především na ty, které můžeme obecně označit termínem železnobrodské sklo a jež jsou charakteristické pro sklářskou výrobu v Železném Brodě a nejbližším okolí. Katalog je rozdělen na šest tematických kapitol se stručnou úvodní anotací, v nichž se postupně představují exponáty charakteristické pro železnobrodské sklářství (tavená plastika a skleněné figurky) a dále produkce institucí a výrobců, kteří ovlivňovali svébytnou podobu železnobrodského uměleckého skla (sklářská škola, sklářští podnikatelé a Železnobrodské sklo). Závěrečná kapitola katalogu je věnována soudobé umělecké produkci – sklářskému symposiu Letní sklářská dílna. Vydání katalogu částečně vyrovnává dluh vůči železnobrodskému sklářství, protože dosud nebyla vydána monografie, která by se tomuto tématu věnovala. Z tohoto důvodu jsou do katalogu, kromě úvodního textu o vývoji sbírky skla, zařazeny také rozsáhlejší texty Antonína Langhamera, jenž tématicky částečně korespondují s jednotlivými kapitolami, zasazují vyobrazené předměty do historických souvislostí a podávají tak ucelený pohled na historický a výtvarný vývoj železnobrodského skla. Úvodní texty ke kapitolám a popisky k fotografiím jsou uvedeny i v anglickém jazyce a nechybí ani anglické resumé.
Mgr. Petra Hejralová, Antonín Langhamer
Gabriel Urbánek, Jiří Jiroutek, Jaroslav Kvíz
MgA. Martin Hlubuček
100 Kč
1000 ks
Publikaci je možné zakoupit v Městském muzeu v Železném Brodě, v Turistickém informačním středisku v Železném Brodě.

Nepovinné přílohy

978-80-260-8563-8
Publikace bude veřejnosti představena v dubnu 2016 při slavnostním otevření rekonstruované části sklářské expozice Městského muzea.

Fotogalerie

nahoru