Muzejní publikace roku

Zbyněk Sekal. A věci se zvolna berou před se
Publikace je první komplexní monografií sochaře Zbyňka Sekala, slovy její autorky Marie Klimešové, uhrančivé umělecké osobnosti poválečné české i rakouské kultury. S ohledem na umělcovu všestrannost ji koncipovala jako montáž textů zaměřených na analýzu díla a pasáží ze Sekalových deníků, které si téměř po celý život psal. Na 544 stranách a 568 barevných i černobílých reprodukcí ukazuje díla ze všech období a okruhů autorovy tvůrčí aktivity z širokého časového rozpětí od přelomu 30. a 40. let až do samého závěru života v roce 1997. Spolu s kompletním anglickým překladem a rozsáhlým přehledem Sekalových výstav včetně bibliografie ho začleňuje do širšího kontextu středoevropského umění 2. pol. 20. století.
61/2015
Muzeum umění Olomouc, státní příspěvková organizace
Denisova 47, Olomouc 771 11
+420 585 514 111
info@olmuart.cz
http://www.olmuart.cz/
75079950
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace je prvním důsledným představením uhrančivé umělecké osobnosti Zbyňka Sekala, který patří k významným autorům středoevropské modernistické generace šedesátých let. Kniha vychází u příležitosti rozsáhlých stejnojmenných výstav Zbyňka Sekala v Muzeu umění v Olomouci a v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Přestože se jedná o monografii, je unikátní zvoleným přístupem, při němž se její autorka Marie Klimešová nechala inspirovat principem koláže či montáže, který Sekal ve své tvorbě hojně užíval. Podobně jako v jeho pracovním postupu tedy i v knize dochází k průnikům času, média a místa, ke konfrontaci popisných částí, úvah o umělcově tvůrčím procesu a deníkových záznamů, které si Sekal pořizoval od mládí až do konce života. Zatím největší knižně vydaný soubor výňatků z jeho deníků přibližuje rytmus jeho tvorby i neustálé hledání a ověřování si individuální pozice člověka-cizince ve světě. Rovněž dokládá Sekalovo mimořádné literární nadání a pomáhá též lépe porozumět myšlenkovému zázemí jeho díla, do něhož se promítá např. četba Franze Kafky, jehož díla překládal, nebo filosofie Martina Heideggera. Monografie představuje na celkem 544 stranách a 568 barevných a černobílých reprodukcích rozsáhlé dílo, které vznikalo v širokém časovém rozpětí od přelomu 30. a 40 let až do závěru jeho života v roce 1997. Historicky cenné černobílé fotografie od Jana Svobody střídají nově pořízené snímky řady dalších fotografů, jež komplexním způsobem ukazují Sekala jako tvůrce plastik, objektů (schránek), nástěnných asambláží (skládaných obrazů), kreseb, koláží, fotografií a knižní grafiky. Spolu s anglickým překladem textu, sochařským soupisem, přehledem výstav a bibliografií dokreslují mnohostrannou osobnost umělce, který patří stejně jak do české, tak i rakouské kulturní oblasti.
Marie Klimešová
Jan Havel
Arbor vitae Muzeum umění Olomouc Alšova jihočeská galerie
1636,- (Kosmas)
800 ks
Nakladatelství Arbor vitae přes distribuční síť Kosmas. V galeriích pak v průběhu konání výstav.

Nepovinné přílohy

Arbor vitae (978-80-7467-088-6), Muzeum umění Olomouc (978-80-87149-98-0), Alšova jihočeská galerie (978-80-87799-40-6)
Rozhovor o výstavě a knize s její autorkou M. Klimešovou: http://www.bubinekrevolveru.cz/otazka-marie-klimesova video ke knize: https://www.youtube.com/watch?v=zHxwLqB4xWc

Fotogalerie

nahoru