Muzejní výstava roku

Zbraně pro boj, sport i lov
Sbírka zbraní Muzea Vyškovska není sbírkou budovanou systematicky, jako je tomu ve specializovaných vojenských nebo některých krajských muzeích. Sbírku tvoří fond militarií v muzeu ve Vyškově a zbraně z podsbírky Muzeum Bučovice. Přesto sbírka Muzea Vyškovska obsahuje některé zajímavé a hodnotné zbraně. Pro výstavu byly vybrány reprezentativní kolekce chladných i palných zbraní tak, aby byly zastoupeny všechny hlavní typy zbraní z různých období. Způsob instalace je inspirován prezentací zbraní ve starých šlechtických zbrojnicích, kdy byly zbraně připevněny na stěnách. Významnou součástí výstavy jsou textové panely, jejichž obsahem je vývoj chladných i palných zbraní v návaznosti na historické události počínaje napoleonskými válkami a konče druhou světovou válkou. Vystaveny jsou rovněž vybrané střelecké terče z vyškovské sbírky a dobové vyobrazení vyškovské střelnice.
62/2015
Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace
náměstí Čsl. armády 475/2, Vyškov-Město, 682 01 Vyškov
+420 517 348 040
mv@muzeum-vyskovska.cz
www.muzeum-vyskovska.cz
00092401
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Ve sbírce Muzea Vyškovska, podsbírkách historicko-uměnovědné a Muzeum Bučovice, se nachází poměrně rozsáhlý soubor zbraní - palných i chladných, který zahrnuje zbraně od pozdního středověku do 2. sv. v. Jedná se o zbraně vojenské i civilní (lovecké, sportovní) i zbraně orientálního původu. Součástí sbírky jsou i popravčí meče, dřevěné střelecké terče a různé součásti výstroje. Sbírka nebyla dosud systematicky zpracovaná a prezentovaná. Ve spolupráci s předními českými odborníky na historické zbraně byly před výstavou všechny inventární položky tohoto typu popsány a vyfotografovány. Pro výstavu byly vybrány reprezentativní kolekce chladných i palných zbraní tak, aby byly zastoupeny všechny hlavní typy zbraní z různých období. Významnou součástí výstavy jsou textové panely, jejichž obsahem je vývoj chladných i palných zbraní v návaznosti na historické události počínaje napoleonskými válkami a konče 2. sv. v. Vystaveny jsou rovněž vybrané střelecké terče z vyškovské sbírky a dobové vyobrazení vyškovské střelnice. Dětem je určena střelnice s dřevěným vyřezávaným terčem ve tvaru stromu s jablkem (autorem je brněnský výtvarník – řezbář Antonín Maloň), které je možno sestřelit dětskou kuší. Dětem a mládeži i nezasvěceným dospělým je určena počítačová prezentace, která má zejména edukativní charakter. Jednoduchou formou seznámí se základní terminologií, s technickým vývojem zbraní i s jejich užíváním. Dalším výstupem zpracování sbírky zbraní je i výběrový katalog, který obsahuje kromě zevrubného úvodu popisy a fotodokumentaci 46 chladných, 52 palných zbraní a 11 součástí výstroje. Přínosem výstavy je především prezentace odborné muzejní práce, péče o sbírky a jejich zpřístupnění odborné i laické veřejnosti. Výstava i katalog zároveň reagují na zájem návštěvníků o téma tohoto typu.
PhDr. Jiří Setinský, Mgr. Renata Kotulánová, PhDr. Eva Dvořáková Odborné zpracování sbírky zbraní: Vladimír Kočan, Ing. Roman Gronský
Grafické řešení, tiskoviny: Bc. Veronika Bracková, Veronika Skálová, Fotografie zbraní: Jiří Foltýn, Realizace: Zdeněk Zacpálek, Terč v dětské střelnici: Antonín Maloň, Počítačová aplikace: Stanislav Krčmař
16.12.2015
31.12.2016
celoročně
úterý - neděle
9:00-17:00 (dle ročního období)
Mgr. Monika Pelinková
pelinkova@muzeum-vyskovska.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Eva Dvořáková, Zdeněk Zacpálek
Bc. Veronika Bracková, Veronika Skálová
1. Plakát/pozvánka na výstavu 2. Pexeso Zbraně pro boj, sport i lov 3. Katalog výstavy Zbraně pro boj, sport i lov
Vernisáž výstavy Zbraně pro boj, sport i lov se uskutečnila 15. 12. 2016 v 17:00 hodin ve výstavním sále v 1. patře Muzea Vyškovska. V rámci vernisáže proběhla i komentovaná prohlídka výstavy v podání jednoho z autorů výstavy PhDr. Jiřího Setinského a také odborného zpracovatele sbírky zbraní Ing. Romana Gronského.
1. Zbraně pro boj, sport i lov (Vyškovský zpravodaj 2/2016) 2. Ohlasy návštěvníků z návštěvní knihy výstavy 3. Obrazem: Nová výstava zbraní v Muzeu Vyškovska zavede návštěvníky do středověku (Vyškovský deník 27. 1. 2016, http://vyskovsky.denik.cz/kultura_region/obrazem-nova-vystava-zbrani-v-muzeu-vyskovska-zavede-navstevniky-do-stredoveku-20160127.html) 4. Výstava Zbraně pro boj, sport i lov (Regiony24.cz, http://www.regiony24.cz/29-224882-vystava-zbrane-pro-boj--sport-i-lov) 5. Zbraně pro boj, sport i lov – výstava – Muzeum Vyškovska (Atlas Česka, http://www.kalendarakci.atlasceska.cz/zbrane-pro-boj-sport-i-lov-vystava-muzeum-vyskovska-68607/)

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru