Muzejní publikace roku

Sousedství na hranici. Bruntálsko 1938 - 1946
Období 2. světové války je etapou historie, která tvoří významný dějinný předěl. Publikace popisuje a přibližuje na příkladu Bruntálska události, které právě v těchto letech zasáhly odtržené části československého pohraničí. Kniha připomíná vývoj válečného konfliktu z pohledu obyvatel v zázemí, jeho předznamenání, průběh osvobozovacích bojů a dopad válečných událostí a události prvního poválečného roku. Text je bohatě doplněn fotografiemi, reprodukcemi dobovým materiálů a textovými přílohami, které jsou mnohdy prezentovány poprvé.
66/2015
Muzeum v Bruntále, příspěvková organizace
Zámecké náměstí 7, 79201 Bruntál
+420 554 717 949
+420 554 718 558
muzeum@mubr.cz
www.mubr.cz
95354
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Kniha přináší shrnutí mnohaleté badatelské práce autora a přináší mnohavrstevnatý obraz období 2. světové války na Bruntálsku, které nebylo doposud takto podrobně zmapováno. Publikace popisuje vývoj politického okresu Bruntál před vypuknutím války, postupné narůstání napětí, které vedlo k odchodu česky mluvících obyvatel a nakonec k připojení území k Říši. Doba válečných událostí je zachycena především z pohledu místních obyvatel, vyváženě však bylo možno citovat také z dobových poznámek a vzpomínek českých pamětníků. Poválečné události jsou dovedeny do listopadu 1946, tedy doby, kdy pominulo „bezprostřední ohrožení republiky“. Mezi popisem dějů jsou zachyceny také některé z osudů zdejších obyvatel. Text v rozsahu 134 stran je doplněn dobovými fotografiemi, které z velké části doposud nebyly publikovány. Kniha vyšla u příležitosti připomenutí 70. výročí konce 2. světové války.
Mgr. Igor Hornišer
Mgr. Viktor Čapka
200,-
400 ks
Prodejny v objektech Muzea v Bruntále - zámek Bruntál, hrad Sovinec, kosárna Karlovice. Nabídka veřejným knihovnám a soukromým osobám prostřednictvím webových stránek Muzea v Bruntále.

Nepovinné přílohy

978-80-87038-24-6
Rozhlasové upoutávky – rozhovor s autorem v ČRo Olomouc a Čro Ostrava (redaktor M. Kobza)

Fotogalerie

nahoru