Muzejní výstava roku

Policisté a četníci v boji za svobodu
Výstava u příležitosti 70. výročí konce II. světové války a pražského povstání ukazuje na zásadní úlohu pražské policie v boji za svobodu nejen v květnu 1945. Část výstavy je věnována podílu bezpečnostních sborů na II. odboji a zveřejnění jmen obětí. Výstava měla vliv na vybudování pietního místa na čestném pohřebišti na Olšanských hřbitovech, které je věnováno příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří položili svoje životy v letech 1938 – 1945.
76/2015
Muzem policie České Republiky
Ke Karlovu 453/1, 120 00 Praha 2
+420 974 824845, +420 224 923 619
+420 974 841 091
sekretariat@muzeumpolicie.cz galas@muzeumpolicie.cz
www.muzeumpolicie.cz
60498030
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava Policisté a četníci v boji za svobodu je pořádána Muzeem Policie ČR, ve spolupráci s Veterán Policie ČR – z.s. a českým svazem bojovníků za svobodu. je věnována příslušníkům policie a četnictva, kteří se v období let 1938 – 1945 zapojili do II. odboje. Je rozdělena na dvě části. První část je věnována pražskému povstání a příslušníkům, kteří se do něj aktivně zapojili. Tato část je tvořena velkoformátovými fotografiemi, které tvoří časovou osou – příběh a která vrcholí sérií fotografií z posledních cca 5 minut života strážmistra Piláta, který padl 5. května 1945 v bitvě o Rozhlas. Další exponáty této části jsou tvořeny pozůstalostmi po policistech a četnících, kteří v povstání bojovali. Nedílnou součástí je i panorama s barikádou a figurínami v originálních stejnokrojích četnictva a policie z května 1945. V této části expozice je rovněž umístěno 25 ks zbraní, které se v době povstání vyskytovaly v Praze. Druhá část výstavy je věnována těm policistům a četníkům, kteří zahynuli v letech 1938 – 1945. Tato expozice je tvořena jednou místností s vitrínami, ve kterých jsou dobové exponáty včetně pozůstalostí po příslušnících, kteří byli vězněni v koncentračních táborech. Další část vitrín je věnována policistům, kteří byli v období okupace popraveni. Vitríny s pozůstalostmi jsou doprovázeny životopisy popravených. Ústředním motivem této expozice je přesná replika pankrácké gilotiny. Součástí je i poprvé zveřejněný seznam policistů a četníků, kteří v letech 1938 – 1945 padli v boji za svobodu. Cílem výstavy je nejenom uctění památky padlých u příležitosti 70. výročí konce války, ale také poukázání na fakt, že od roku 1948 je prakticky dodnes programově zamlčován podíl bezpečnostních sborů na iIegálním odboji a pražském povstání. Cílem výstavy je rovněž budování hrdosti v příslušnících současné Policie ČR, kteří výstavy hojně navštěvují. Výstava má být i připomenutím toho, kam může vést fanatismus a nenávist. Expozice je tvořena řadou jedinečných unikátů, tvořených právě pozůstalostmi a dosud nezveřejněnými fotografiemi. Záštitu nad výstavou převzal ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. Výstavu od května 2015 navštívilo více jak 5.000 návštěvníků a pro zájem veřejnosti byla již potřetí prodloužena.
Mgr. Radek Galaš
Mgr. Radek Galaš
5.5.2015
12.6.2016
leden – prosinec
úterý – neděle
10.00–17.00
Mgr. Radek Galaš
galas@muzeumpolicie.cz

Nepovinné přílohy

Výstava byla zahájena bohoslužbou za padlé příslušníky v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově. Při této bohoslužbě byla poprvé od roku 1945 poprvé oficiálně čtena jména všech 642 padlých. Součástí výstavy jsou i pravidelné přednášky pro policisty. V rámci přednášek z oblasti policejní etiky je přednášena i historie II. odboje a podíl policie na pražském povstání. Součástí je pak i komentovaná prohlídka výstavy. Tyto akce jsou neveřejné a jsou určeny pro policisty. Veřejná přednáška proběhla v rámci X. Konference policejních historiků a dále pak na II. mezinárodní konferenci policejních historiků v Bratislavě.
Např. www.prahatv.eu, www.praha.eu; www.praha2.eu; www.prazsky.denik.cz; www. cesky-dialog.net; www.social-peek.com; časopis (měsíčník) Policista 1 – 12/2015; 1,2/2016 – pravidelné články s tématy zapojení příslušníků bezpečnostních sborů do odboje včetně životopisů padlých a popravených. Články budou vycházet po celý rok 2016. (Příloha v tištěné podobě) Policista č.1/2016 – samostatný článek. (Příloha v tištěné podobě) Český rozhlas – portál Bitva o Rozhlas. Data a informace, zjištěná při přípravě výstavy posloužila mimo jiné k vybudování webu: http://www.rozhlas.cz/bitvaorozhlas/portal/ kde jsou zveřejňovány životopisy bojujících policistů, ale i další informace. Zároveň se pracovníci Muzea při přípravě výstavy zapojili do prací, které vyústily v natočení dokumentárního filmu. http://www.rozhlas.cz/bitvaorozhlas/vice/_zprava/1486626 Data a informace, použité jak na uvedeném webu tak i ve filmu jsou součástí výstavy Policisté a četníci v boji za svobodu.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru