Muzejní publikace roku

Obrázky z dob starého Kladna
Kniha vydaná ke 111. výročí vzniku kladenského Klubu fotografů amatérů Camera představuje méně známé a zcela neznámé fotografie ze sbírky Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, které vybral kurátor sbírky J. Vyšín. Jsou na nich zachyceny proměny města i jeho obyvatelé od konce 19. století až do konce 30. let 20. století a přípomíná mimo jiné takové osobnosti fotografického života v Kladně, jako byli František Šrotýř, Jiří Lomíček, Jaroslav Kmodras, Benedikt Valenta.
01/2016
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, příspěvková organizace
Huťská 1375, 272 01 Kladno
+420 312 248 045
muzeum@omk.cz
www.omk.cz
00410021
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Zpracování kladenských novodobých dějin trpí stále ještě dosti značnými mezerami. Naštěstí o tom, jak vypadalo Kladensko a lidé, kteří v tomto regionu žili a pracovali, podávají nenahraditelné svědectví dobové fotografie. Jejich nejucelenější sbírku spravuje Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Přestože byl depozitář fotografií dlouhá léta jen nepříliš doceňovanou součástí muzejních sbírek, podařilo se do ledna roku 2016 nashromáždit, převést do digitální podoby a zapsat do Centrální evidence sbírek celkem 4 106 inventárních čísel depozitáře fotografie - filmy. Přitom jedno inventární číslo mnohdy neobsahuje jen jednu fotografii, ale vzácností nejsou ani dvaceti a více položková inventární čísla tvořící ucelený soubor. Významným historickým pramenem je přitom kromě fotografie samotné i připojený text obsahující bližší podrobnosti o snímku, dataci, jméno autora, místo pořízení atp. Zásluhu na uspořádání, zpřístupnění a pravidelném využívání depozitáře má zejména jeho současný správce Jaroslav Vyšín. Kniha Obrázky z dob starého Kladna vydaná ke 111. výročí vzniku kladenského Klubu fotografů amatérů Camera představuje méně známé a zcela neznámé fotografie z této sbírky, které vybral J. Vyšín a jsou na nich zachyceny proměny města i jeho obyvatelé od konce 19. století do počátku druhé světové války. Úvodní text historika Karla Drvoly mapuje historii fotografie v Kladně od 19. století až do konce 30. let 20. století a připomíná mimo jiné takové osobnosti fotografického života v Kladně, jako byli Jiří Lomíček, zachycující tvář města v prvním desetiletí 20. století, Jaroslav Kmodras, dokumentující ve stejné době práci horníků pod zemí, nebo Benedikt Valenta, který ve 30. letech 20. století portrétoval významné výtvarníky J. Konůpka, E. Fillu, C. Boudu a další.
Mgr. Karel Drvola, DiS., PhDr. Zdeněk Kuchyňka, Jaroslav Vyšín
J. Lomíček, F. Šrotýř, J. Kmodras, S. Kulhánek, A. Nachtmann, B. Valenta, E. Valenta, M. Šulc
Martin Dušek
220 Kč
1 100 ks
Knihkupectví Kanzelsberger, infocentrum Kladno, SVMK a jeho pobočky, internetový e-shop muzea

Nepovinné přílohy

978-80-906232-1-7
1) fotografie z vernisáže výstavy 111 let amatérské fotografie v Kladně, při níž byla kniha představena veřejnosti 2) reportáž z vernisáže a prezentace knihy na kladno.tv (http://kladno.tv/136-dobre-svetlo-ve-sladeckovu-vlastivednem-muzeu-v-kladne.html)

Fotogalerie

nahoru