Muzejní výstava roku

Císař Karel IV. 1316–2016
První česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. 1316–2016 je pořádána u příležitosti 700. výročí narození tohoto výjimečného panovníka. V Praze a posléze v Norimberku představí mimořádný výběr uměleckých děl spjatých s obdobím jeho vlády. Výstava se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze od 15. května do 25. září 2016 a v Germanisches Nationalmuseum v Norimberku od 20. října 2016 do 5. března 2017. Pořadateli výstavy jsou Národní galerie v Praze a Haus der Bayerischen Geschichte Augsburg ve spolupráci s Geisteswissenschaftliches Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas při univerzitě v Lipsku.
05/2016
Národní galerie v Praze
Staroměstské náměstí 12, 110 15 Praha 1
+420 224 810 758
genreditel@ngprague.cz
www.ngprague.cz
00023281
MK ČR

Povinné přílohy

První česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. 1316–2016 ve Valdštejnské jízdárně Národní galerie v Praze proniká pod povrch nejen tradičním „karlovským“ tématům, ale věnuje se i těm méně popularizovaným. Na 200 vzácných exponátů z celého světa představí císařovu osobnost, pohled na něj očima příznivců a odpůrců i umění vznikající za jeho vlády. Výstava se nevyhýbá ani dosud málo diskutované židovské problematice. K základním rysům Karlovy panovnické reprezentace patřila nejen nová ikonografická témata a uvážlivá volba malířů, sochařů a stavitelů, ale také promyšlená „portrétní“ strategie. Návštěvníci mají možnost srovnat nejznámější Karlovo vyobrazení z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi s karlštejnskou nástěnnou malbou, sochou ze Staroměstské mostecké věže či vzácným Morganovým diptychem zapůjčeným z New Yorku.Jednou z dominant expozice ve Valdštejnské jízdárně je monumentální Waldstromerovo okno ze špitálního kostela sv. Marty v Norimberku. Ze sochařských památek byly z Janova dovezeny vzácné mramorové fragmenty náhrobku římské královny Markéty Brabantské, babičky Karla IV. Luxusní vyšívačské řemeslo reprezentuje Antependium s Korunováním Panny Marie z mariánského kostela v Pirně, knižní umění např. pařížská Modlitební kniha Bony Lucemburské, sestry Karla IV. Klimatické změny doby Karla IV. připomíná mimo jiné kamenná Pamětní stéla obětem hladomoru z roku 1316, roku Karlova narození. Expozice představuje ale také fragmenty pražského Juditina mostu, který byl zničen katastrofální povodní v roce 1342. K výstavě byla spuštěna mobilní aplikace K700 v trojjazyčné verzi pro děti i dospělé, která slouží jako zároveň jako audio průvodce expozicí. Na televizních obrazovkách a na internetu výstavu zastoupil rovněž spot, v němž Národní galerie oživuje postavu Karla IV.
Jiří Fajt, Helena Dáňová
Susanne Jaeger, Christian Forster, Markus Hörsch / Geisteswissenschaftliches Zentrum – Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas an der Universität Leipzig, Michael Lindner, Olaf Rader / Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, Martin Bauch / Deutsches Historisches Institut in Rom, Eva Schlotheuber / Institut der Geschichtswissenschaften an der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, Wolfgang Jahn, René Küpper / Haus der Bayerischen Geschichte Augsburg, Ulrich Großmann / Germanisches Nationalmuseum Nürnberg
15.5.2016
25.9.2016
květen - září
pondělí – neděle
9 – 19
Jiří Fajt
genreditel@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Javůrek ve spolupráci se Silvií Bednaříkovou, SGL projekt
Pavel Lev a Bohumil Vašák, Studio Najbrt
Leták k výstavě CZ, AJ, NJ Leták s doprovodnými programy k výstavě Rodokmen Průvodce výstavou v ČJ, AJ, NJ Po stopách Karla IV. v ČJ a NJ
Výstavu v celém jejím průběhu doplňuje bohatý doprovodný program pro dospělé, rodiny s dětmi a školy – večerní komentované prohlídky s autorem výstavy Jiřím Fajtem, lektory a kurátorkou v českém, anglickém i francouzském jazyce nebo výtvarné dílny a ateliéry pro celou rodinu zaměřené na zlatnické řemeslo, módu či malbu. Nejen pro odbornou veřejnost probíhá cyklus přednášek zahraničních odborníků na široké spektrum témat souvisejících s osobností a dobou Karla IV. K tématu výstavy bylo připraveno také divadelní představení.
Viz samostatná příloha.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru