Muzejní výstava roku

Krása bude křečovitá: Surrealismus v Československu 1933 - 1939
Československý surrealismus v jeho normativním období v letech 1933-1939 představují nejen v českém, ale i mezinárodním kontextu v AJG dvě samostatné výstavy. Rozsah vlivu tohoto směru ve výtvarné tvorbě, ve fotografii, scénografii, divadle, filmu a literatuře vystupuje ve výběru 250 prací více než 40 autorů v hlavní výstavě v Zámecké jízdárně v Hluboké n. Vlt. Prostor jízdárny důmyslně rozčleněný systémem panelů vytvářejících přehledný labyrint deseti celků dle návrhu architekta Machalického a scénáře L. Bydžovské a K. Srpa umožňuje procházet historií surrealismu.
06/2016
Alšova jihočeská galerie
373 41 Hluboká nad Vltavou č. 144
+420 387 967 120
office@ajg.cz
http://www.ajg.cz/
00073512
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Výstavní projekt Krása bude křečovitá věnovaný surrealismu (autoři Lenka Bydžovská, Karel Srp) patří mezi nejrozsáhlejší projekty Alšovy jihočeské galerie v její historii a je dosud i největší syntézou tohoto tématu u nás. Zaměřil se na osudy vlastní Skupiny surrealistů v ČSR, jako byli Jindřich Štyrský, Toyen, Karel Teige či Vítězslav Nezval, i na autory, kteří se surrealismem ve své práci zabývali, avšak členy této skupiny nebyli. Kombinací výstavy v Zámecké jízdárně v Hluboké i související výstavy ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích vznikl promyšlený celek koncentrovaný na komplexní obraz surrealismu v našich zemích v jeho formativním období let 1933 – 1939, zahrnující poprvé i slovenskou scénu. Výstava v Zámecké jízdárně, přihlášená do soutěže Gloria musaealis, představuje surrealismus jako zásadní umělecký směr v českém, ale i mezinárodním kontextu. Na ploše 1881 m2 podle architektonického návrhu Lukáše Machalického vytvořen z panelů přehledný labyrint deseti obsahových celků, jimiž kromě průvodních textů prolíná i básnická skladba Vítězslava Nezvala Proč jsem surrealista. Tyt o celky vytvářejí vývojovou a obsahovou kompozici, v níž je představena surrealistická výtvarná tvorba více než 40 českých a slovenských autorů. Celkem 250 děl (52 vypůjčitelů z ČR, Slovenska, Švýcarska, Německa, Francie – instituce, soukromé galerie, privátní sbírky) postihuje jak surrealismus obohatil malířství, sochařství, kresbu, grafiku, knižní kulturu, fotografii, scénografii, film, literaturu. Ukazuje rovněž experimentální přínos směru pro české výtvarné umění. Promítání ukázky filmu a dvou fotografických cyklů je dynamickým prvkem výstavní expozice.
Lenka Bydžovská, Karel Srp
Arbor vitae, nakladatelství
Lukáš Machalický (architekt), Tereza Hejmová (grafika), Anežka Šimková (kurátorka)
2.10.2016
květen - říjen
Pondělí - neděle
9.00 – 18.00
Aleš Seifert, ředitel AJG, Martin Souček, Arbor vitae
seifert@ajg.cz arborvitae@volny.cz

Nepovinné přílohy

Lukáš Machalický
Tereza Hejmová
Pozvánka Česko-anglická skládačka ve formě plakátu Malý průvodce křečovitou krásou. Pracovní list pro děti a hravé dospělé. Plakát do CLV vitrín (celkem 7 ks, centrum ČB) Banner na hlavní třídě, Masarykova ulice na Hluboké Meshový banner v oranžérii na Hluboké Luneta s informacemi na Wortnerově domě Billboard v Českých Budějovicích
středa 1. 6. 13.00-17.00 Kouzlo Fata Morgany, výtvarný ateliér pro děti a rodiče na téma imaginace, fantazie a snů, Martin Hrubý, externí kurátor pro vzdělávání NG. ( K MEZINÁRODNÍMU DNI DĚTÍ) čtvrtek 30.6. 17.30 Křest knihy KRÁSA BUDE KŘEČOVITÁ/ SURREALISMUS V ČESKOSLOVENSKU 1933 – 1939 sobota 2. 7. 15.00 Surrealismus v Československu 1933 – 1939, komentovaná prohlídka, Miroslav Růžička, kurátor AJG sobota 16. 7. 15.00 Pod ametystovými nebesy, komentované čtení ze surrealistické poezie Vítězslava Nezvala, Konstantina Biebla, Jindřicha Štyrského, Jiřího Koláře, Jindřicha Heislera a dalších autorů z prvního desetiletí českého surrealismu. Jaromíra Typlta doprovodila zvukovou performancí Eva Nachmilnerová a Jan Trojan. sobota 30. 7. 15.00 Surrealistická krajina, komentovaná prohlídka, Monika Sybolová, kurátorka pro vzdělávání NG (ke koncertu Václava Hudečka a Lukáše Klánského od 20.00) neděle 7. 8. 15.00 Surrealismus v Československu 1933 – 1939, komentovaná prohlídka, Miroslav Růžička, kurátor AJG sobota 13. 8. 15.00 Téma ženského a jiného pohlaví v surrealismu, komentovaná prohlídka, Anna Maixnerová, studentka komparatistiky (ke koncertu Lenky Filipové s kapelou od 20.00) sobota 20. 8. 15.00 Aby krása surrealismu byla věčná, komentovaná prohlídka, David Kubec, šéfkurátor AJG středa 28. 9. 16.00 Křehká krása surrealismu, komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy (V RÁMCI SPECIÁLNÍ AKCE SVÁTEK SVATÉHO VÁCLAVA) neděle 2. 10. 17.00 Krása bude křečovitá, komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy (V RÁMCI MUZEJNÍ NOCI) neděle 2. 10. 20.00 Citoyen, taneční sólo inspirované obrazem jedné z nejvýznamnějších evropských malířek. „Toyen vyjádřila ve SPÍCÍ symbol marného čekání v krajině nenávratně mizejícího času, kam žádný motýl nepřilétne.“ Lea Švejdová (tanec) a Jana Vörösová (klavír) v produkci tanečního souboru NANOHACH. Malý průvodce křečovitou krásou / Pracovní listy pro děti a hravé dospělé, v rámci vzdělávacích programů pro mateřské, základní a střední školy. Délka 60 – 90 min.
Rozhlasová reklama (radio Kiss, Impuls a Country) Televizní pořad ČT, režie Jiří Podzimek Hospodářské noviny České noviny

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru