Muzejní výstava roku

Václav Boštík – Petr Dub – Vladimír Škoda: Pole rezonance
Výstava Pole rezonance navazuje na tradiční výstavní dramaturgii Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. V rámci cyklu Pohledy do sbírek jsou veřejnosti znovu představovány významné soubory i jednotlivá díla nezměrných kvalit. Pro výstavu Pole rezonance bylo autorkou zvoleno vrcholné dílo jednoho z nejvýznamnějších představitelů české abstraktní malby Václava Boštíka. Plátno Zakřivený prostor, jež i dnes podněcuje výtvarníky k zamyšlení nad možnostmi využití obrazové plochy, namaloval během malířského sympozia v Roudnici již v roce 1970. K výstavě byli přizváni další dva umělci – sochař Vladimír Škoda, autor plastických zrcadlových objektů (sfér), kterého s Václavem Boštíkem pojilo nejen přátelství, a malíř Petr Dub, pro něhož se stalo objektem zájmu zkoumání přechodů obrazové plochy do trojrozměrného objektu.
13/2016
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, p.o.
Očkova 5, 413 01 Roudnice nad Labem
+ 420 416 837 301
+ 420 416 837 301
galerie@galerieroudnice.cz
www.galerieroudnice.cz
00360643
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Roudnická galerie připravuje každoročně výstavu, jejímž prostřednictvím umožňuje divákům nahlédnout do svých sbírek. V uplynulých letech prezentovala několik autorských kolekcí prací na papíře i stěžejní soubory, jež tvoří fundament sbírkového fondu instituce. Výstava Pole rezonance na tento způsob práce navazuje, posouvá jej však blíže soudobému kontextu. Autorka výstavy vybrala ze sbírkového fondu galerie obraz Václava Boštíka Zakřivený prostor. Dílo, které vzniklo v roce 1970 během 1. mezinárodního malířského sympozia Roudnice 70´, patří mezi Boštíkovy vrcholné práce a zároveň mezi nejcennější akvizice roudnické sbírky. K účasti byli přizváni vizuální umělec Petr Dub (*1976) a původem český sochař žijící ve Francii Vladimír Škoda (*1942). Petr Dub na výstavě prezentuje práci Cheyenne Silver (2013) oscilující na pomezí malby a objektu, v níž se podobně jako Václav Boštík, ale zcela po svém, vyrovnává s problémem obrazové plochy a směřováním tradičního závěsného obrazu. Dvojici pláten doplňuje objekt Vladimíra Škody Zrcadlo času (vibrující) (1999-2005) z leštěné nerezové oceli. Ten lze z jisté perspektivy chápat jako zachycení Boštíkovy myšlenky energetického pole v prostoru a hmotě. Výstavní prostor foyer roudnické galerie se tak stal místem setkání tří prací tří autorů rozdílných generací, ale i pomyslným polem rezonance rozdílných uměleckých přístupů a myšlenek, které se však v určitých aspektech protínají. Ačkoli se jedná o výstavu komorního formátu, byla nominována do soutěže Gloria musaealis, neboť se zajímavou formou dialogu dotýká stále živé otázky možností obrazové plochy. Zároveň je touto cestou vzdán hold akviziční činnosti Miloše Saxla, díky jehož prozíravému přístupu byly sbírky galerie obohaceny o klíčová díla druhé poloviny 20. století.
Mgr. Nina Michlovská
29.9.2016
27.11.2016
září–listopad
úterý–neděle
10–17 hodin, sobota: 10–18 hodin
Mgr. Petra Mazáčová
mazacova@galerieroudnice.cz

Nepovinné přílohy

Nina Michlovská, Boštík – Dub – Škoda: Pole rezonance, Roudnice nad Labem 2016 (katalog k výstavě).
Galerijní animace Malujeme vesmírné děje K výstavě Václav Boštík, Vladimír Škoda a Petr Dub / Pole rezonance 3. října – 27. listopadu 2016 Václav Boštík byl jedním z účastníků památného 1. mezinárodního malířského symposia, které se konalo v roudnické galerii v roce 1970. Boštíkovo dílo nám bude inspirací, stejně jako mladým autorům, jejichž práce rozvíjejí postupy, principy i odkazy umělecké tvorby šedesátých let. Budeme pracovat v minimální barevné škále se základními prvky: kruhem, bodem a přímkou. Podobně jako autor, který směřoval k uchopení vesmírného dění prostřednictvím jednoduchých geometrických tvarů a hry světla.
Pole rezonance v Roudnici nad Labem / Fotoreport (http://artalk.cz/2016/10/20/pole-rezonance-v-roudnic-nad-labem/) TZ: Pole rezonance / Tisková zpráva (http://artalk.cz/2016/09/22/tz-pole-rezonance/) Nina Michlovská, Pole rezonance v roudnické galerii, Roudnické noviny, září 2016, s. 7

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru