Muzejní publikace roku

Lidové písně z Podhorácka
Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky realizovalo v letech 2011-2015 vydavatelský projekt, jehož záměrem bylo zpřístupnit veřejnosti výběr lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka. S finanční podporou MK ČR byla vydána zcela mimořádná trojdílná publikace zahrnující sběrné podoblasti Náměšťsko, Velkobítešsko, Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Tišnovsko a část Bystřicka. Ve snaze ulehčit přístup k lidovým písním pro běžného zájemce, který není zběhlý v notaci, se v roce 2016 uskutečnilo vydání hudebního kompaktního disku. Audio nosič obsahuje výběr 68 písní z uvedené knižní sbírky, délka zvukového záznamu je 73 minut, zapojilo se 24 zpěváků a muzikantů z Velkobítešska.
43/2016
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
Zámek 1, 674 01 Třebíč
+420 568 408 890
muzeum@muzeumtr.cz
http://www.muzeumtr.cz
00091766
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky realizovalo v letech 2011-2015 vydavatelský projekt, jehož záměrem bylo zpřístupnit veřejnosti co nejširší výběr lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka. S finanční podporou Ministerstva kultury ČR byla vydána zcela mimořádná trojdílná publikace zahrnující sběrné podoblasti Náměšťsko, Velkobítešsko, Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Tišnovsko a část Bystřicka. Celkem obsahuje 934 písní, zaznamenaných 77 sběrateli, které jim při zápisu předzpívalo 248 zpěváků ze 121 lokalit. Ve snaze ulehčit přístup k lidovým písním pro běžného zájemce, který není zběhlý v notaci, se v roce 2016 uskutečnilo vydání hudebního kompaktního disku. Audio nosič obsahuje výběr 68 písní z uvedené knižní sbírky, délka zvukového záznamu je 73 minut, zapojilo se 24 zpěváků a muzikantů. Snahou sestavovatele bylo ukázat různorodost tvarů, šíři písňových druhů i rozmanitou uměleckou úroveň či technickou náročnost písní pro reprodukci. Pro realizaci této hudební nahrávky se sešli zpěváci, zpěvačky a muzikanti z města Velké Bíteše, jejich příbuzní, přátelé a rodáci. Jsou to interpreti různého věku i pěveckých zkušeností tak, jak se lidé v místním společenství obvykle setkávají při různých příležitostech, kdy zaznívají školené i neškolené hlasové projevy. Ostatně takto lidová píseň na Podhorácku žila ve své původní podobě a ve svých starších funkčních vazbách. V hlavním hudebním doprovodu zaznívá akordeon a v několika písních housle a flétna.
SMUTNÁ, Silva - TONCROVÁ, Marta - TOMÁŠOVÁ, Eva
SMUTNÁ, Silva - TOMÁŠOVÁ, Eva - ZACHA, Jiří - ZDUBA, Jan
PRODĚLAL, Josef
SMUTNÁ, Silva
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
85 Kč
1000 ks
CD je možno zakoupit za cenu 85,- Kč na pokladně Muzea Vysočiny Třebíč (zámek Třebíč), dále pak v turistických informačních centrech v regionu: Tišnov, Velká Bíteš, Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Moravské Budějovice a Jemnice. Rovněž je možné CD objednat poštou na dobírku.

Nepovinné přílohy

1) Pozvánka na slavnostní prezentaci nového CD, 8. 12. 2016, 17:30, zámek Třebíč. 2) Článek "Uvedení prvního CD - pastva pro uši i oči", Horácké noviny, 13. 12. 2016. 3) PF Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina na rok 2017 propagující nově vydané CD. 4) Soubor fotografií ze slavnostní prezentace CD ve čtvrtek 8. prosince 2016 v Kamenném sále třebíčského zámku na přiloženém CD.

Fotogalerie

nahoru