Muzejní publikace roku

Škoda lásky: Druhá světová válka na severním Plzeňsku
Kralovicko na severním Plzeňsku bylo regionem všech osudových událostí druhé světové války v českých zemích. Probíhaly jím významné hranice, část regionu připadla do Sudet a část zůstala v Druhé republice a později Protektorátu. Konec války přeťal region demarkační čárou mezi americkou a ruskou zónou. Publikace ilustruje na konkrétních případech místní dění za druhé světové války. Historické události jsou zasazeny do kontextu vojenské historie s bohatým ikonografickým doprovodem, který je encyklopedií k poznání dobových militarií. Dosud nepublikované historické fotografie a autentické archivní dokumenty přinášejí řadu cenných podkladů, včetně často opomíjeného pohledu do složitého správního vývoje v bezprostředním poválečném období.
56/2016
Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, příspěvková organizace
Mariánský Týnec čp. 1, 331 41 Kralovice
+420 373 396 410; +420 373 397 991
Inko@marianskatynice.cz
368 563
Krajský úřad Plzeňského kraje

Povinné přílohy

Publikace je regionálním příspěvkem k poznání období druhé světové války v západních Čechách. Kralovicko na severním Plzeňsku bylo regionem, jehož se dotkly všechny osudové události druhé světové války v českých zemích, část regionu připadla jako Sudety ke Třetí říši, část zůstala v Druhé republice, resp. v Protektorátu Čechy a Morava. Konec války přeťal region demarkační čárou na americkou a ruskou okupační zónu. Místní události jsou zasazeny do kontextu vojenské historie s bohatým ikonografickým doprovodem, který je encyklopedií dobových militarií. Autoři vycházejí z autentických archivních a muzejních nepublikovaných materiálů, které přinášejí řadu cenných ikonografických dokumentů a bohatý fotografický doprovod. Název je nejen ohlasem tehdy oblíbené písně, ale je také ilustrován na titulní straně společnými fotografiemi amerických a sovětských vojáků, kteří se v této oblasti přátelsky setkávali, bohužel jen krátkou dobu. Kniha je rozdělena na hlavních pět kapitol (Rozbití Československa, Protektorát, Poslední dny války, Květnová revoluce a dny poté, správní vývoj Kralovicka v roce 1945). Publikace začíná budováním bunkrů a opevnění, okupací německých vesnic z Manětínska a Podbořanska, pokračuje životem za války na obou stranách nové hranice, zachycuje osudy památek za války, pobyt Vládního vojska v Kralovicích, život menšin a holokaust, tažení uprchlíků tzv. Národních hostí regionem, setkání s vězni a válečnými zajatci z transportů smrti. Poslední dny války jsou dokumentovány nálety hloubkařů, četné fotografie zachycují příchod a pobyt americké a Rudé armády na severním Plzeňsku. Poslední kapitola je věnována obětem z řad civilního obyvatelstva, obnovení státní správy, lidovým soudům a agendě konfiskace majetku nepřátel státu. Bohaté přílohy obsahují přepisy významných archivních dokladů a tabulky s hodnostním označením ozbrojených a uniformovaných složek. K aparátu knihy patří soupisy pramenů, obrazové a písemné dokumentace, odborné literatury a rejstříky.
Irena Bukačová, Miroslav Hus, Karel Rom
Václav Podestát
Miroslav Hus
Kameel Machart
Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici
290 Kč
850 ks
Knižní distribuce, prodej v muzeu.

Nepovinné přílohy

978-80-87185-22-3
Křest publikace v Státním oblastním archivu v Plasích 15.12. 2016. Rozhlasové vysílání Český rozhlas Plzeň 6. 1. 2017, Škoda lásky, red. P. Klímová.

Fotogalerie

nahoru