Muzejní publikace roku

Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků
Katalog k výstavě „Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků“ otevřel široký prostor pro prezentaci výzkumných projektů, které se ve sledovaném regionu Ústeckého kraje realizovaly v minulosti. Jeho úkolem bylo umožnit divákům seznámit se s odbornou, vědeckou interpretací a komparací vystavených děl, jako integrovanou, neoddělitelnou součástí života společnosti ve středověku.
61/2016
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvková organizace / Regionální muzeum v Teplicích, příspěvková organizace
Michalská 7, 412 01 Litoměřice / Zámecké náměstí 14, 415 01 Teplice
+420 416 732 382 / +420 412 359 000
sekretariat@galerie-ltm.cz / info@muzeum-teplice.cz
www.galerie-ltm.cz / www.muzeum-teplice.cz
0083259 / 0083241
Ústecký kraj / Ústecký kraj

Povinné přílohy

V roce 2016 si prakticky celá střední Evropa připomněla širokým spektrem především kulturních akcí /výstavy, sympózia, publikace/ 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Ústecký kraj se rozhodl připomenout si toto bezesporu významné jubileum formou výstavy, která byla ve spolupráci se Severočeskou galerií výtvarného umění v Litoměřicích a Regionálním muzeem v Teplicích realizována ve výstavních prostorách teplického muzea od 6.5. do 13.11.2016. K výstavě byl vydán obsáhlý katalog, který se stal de facto vyústěním dlouhodobého mezioborového, interdisciplinárního vědeckého dialogu. Ten v rámci spolupráce vybraných severočeských galerií a muzeí a Ústavu pro dějiny umění FF UK v Praze a Filozofickou fakultou UJEP v Ústí nad Labem přinesl již mnohé výsledky v oblasti vědeckého studia dějin kultury ve středověku v regionu severozápadních Čech. Katalog výstavy „Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků“ výrazně a nepřehlédnutelně obohatil naše poznatky o dějinách a kultuře sledovaného regionu v období vlády Lucemburků. Otevřel širší vědecký prostor nejvýznamnějším odborníkům, kteří se ve své vědecké a pedagogické činnosti zaměřuji kromě jiného i na region severozápadních Čech /např.Prof. PhDr. Lenka Bobková, CSc,, Prof. PhDr. Jan Royt, Ph.D., Doc. PhDr. Michaela Hrubá, Ph.D., Doc. PhDr. Michaela Ottová, Ph.D., .../. Katalog umožnil prezentaci nejen již vyslovených, ale především aktuálních vědeckých názorů a interpretací a koncepcí na zvolené téma. V oblasti dějin regionu se jedná především o význam a pozici klíčových rodů, jejich vztah a vazeb na nejvýznamnější rod Wettinů na sever od Krušných hor, význam a pozice královských měst, horní činnosti, klášterů apod. V oblasti vizuální kultury dal katalog prostor pro aktuální vědeckou interpretaci gotického umění v daném regionu v období vlády Lucemburků. Katalog byl dále i prostorem pro prezentaci výsledků archeologických výzkumů z posledního období, které vědečtí pracovníci Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě realizovali v posledním období.
Bobková Lenka, Crkal Jiří, Derner Kryštof, Černá Eva, Hrubá Michaela, Mudra Aleš, Ottová Michaela, Patrný Michal, Royt Jan, Sýkora Milan, Turčan Ľubomír, Volf Martin
Archiv NG, Bartoš M., Beránek J., Brodský J., Dienstbier J., Fritzch H., Honys V., Hrabálek D., Klouza R., Kocourek K., Midrjak R., Mudra A., Neumannová K., Pavlíkova M., Preclík J., Razím V., Schirlo (Šírlo) V., Stecker D., Štěpánský V., Žihla M.
Kolář & Kutálek
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvková organizace
400 Kč
800 ks
Prodej v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích a v Regionálním muzeu Teplice, prodej přes e-shop, rozeslání povinných výtisků do Národní knihovny, vědeckých knihoven v Brně, Olomouci a Ústí nad Labem.

Nepovinné přílohy

978-80-87784-16-7

Fotogalerie

nahoru