Muzejní počin roku

Dětské vernisáže
Moravská galerie v Brně realizuje v poslední době výrazné kroky vedoucí k záměru lépe zpřístupnit umění dětem a budovat z galerie místo, kde budou volný čas společně aktivně trávit celé rodiny. Galerie má být součástí veřejného dění ve městě, které dětem a jejich rodičům, prarodičům i dalším příbuzným a rodinným známým nabízí možnost prostřednictvím prostředí, které Moravská galerie cíleně vytváří, prohlubovat si vztah k naší kultuře, historii, vizuálnímu prostředí a vzdělávat se v oblasti vizuální gramotnosti. Tento záměr naplňuje nejen přístup k pojetí nových výstav a expozic, kdy je od prvopočátku příprav myšleno na rodiny s dětmi jako na jednu z důležitých cílových skupin, ale také koncept nedávné rekonstrukce Pražákova paláce a v neposlední řadě i několik formátů programů, mezi nimiž vynikají právě dětské vernisáže.
48/2016
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Dětské vernisáže jsou ojedinělou akcí, jejíž koncepci a scénář navrhlo a vypracovalo Lektorské oddělení Moravské galerie v Brně v roce 2016. Jeho cílem je ukázat dětem, že muzeum umění není sterilní, nudné prostředí, kde je přísně zakázáno čehokoliv se dotýkat, kde musí být pouze ukázněné a potichu sledovat velké množství obrazů. Naopak má pro ně představovat místo, kde se děje spousta zajímavých věcí a kde mohou zažít nečekaná dobrodružství a odkrývat poutavé příběhy. Moravská galerie se snaží vytvářet novou strategii a vést novou generaci k tomu, aby brala galerie a muzea jako nezastupitelnou součást svého života. Dětské vernisáže připravuje Lektorské oddělení s dalšími zaměstnanci galerie a společně je programově uzpůsobuje jednotlivým výstavám a projektům (formát "dětské vernisáže" byl použit i v případě prezentace knihy Jak se dělá galerie určené primárně dětským čtenářům, či v případě projektu Za obrazy, který interpretoval expozici moderního umění). Každá dětská vernisáž je proto jedinečná, něčím specifická. Na zahájení výstavy OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce se například podílelo taneční sdružení Filigrán, které dětem prostřednictvím tance, zvuků a herních prvků ukázalo cestu designového produktu od jeho počátku v přírodě až po finální konstrukt. Na dětské vernisáži starého umění Aristokracie vkusu si děti zase ve výstavě vyzkoušely, jak asi probíhala výtvarná výuka mladého šlechtice. Přesto se však nejedná o formát, jehož cílem by primárně bylo interpretovat konkrétní téma výstavy, jako o dlouhodobý program, který postupně vytváří vztah mezi galerií a veřejností. Dětské vernisáže v průměru navštíví okolo sta osob. Oblíbené jsou nejen u dětí, ale také u rodičů, kteří mohou být spokojeni hned ze dvou důvodů. Jednak svým dětem zprostředkují kreativní i edukační odpoledne, a jednak se mohou sami podívat na výstavu a zároveň si vychutnat vernisážovou atmosféru.

Silvie Šeborová
+420 532 169 128; +420 604 126 164
silvie.seborova@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

Silvie Šeborová, náměstkyně pro vnější komunikaci, vedoucí projektu; Anna Šimková, Markéta Skotáková, Olga Búciová, Martina Kopecká, Eva Jandová, Kateřina Minaříková


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru