Muzejní počin roku

Získání „Laboratoře ticha“ a její trvalá instalace
Mít kousek výstavy EXPO je snem každého muzea a Národnímu zemědělskému muzeu se tento sen splnil. V roce 2016 se mu podařilo získat a převézt Laboratoř ticha z Expa 2015 v Miláně a tento exponát se stal 29. dubna jednou z trvalých expozic muzea. Expozice prostřednictvím skutečného, živého lesa vsazeného do futuristické laboratoře s automatickými zavlažovacími systémy, klimatizací, interaktivními kamerami, projekčními plochami a mikrofony, díky využití nejmodernější audiovizuální techniky, dokazuje, že i uprostřed uspěchané a hlučné doby se lze zastavit a vnímat esenciální propojení člověka s přírodou, lesem, v tichu, soustředění a úplném zklidnění. Návštěvníkům je umožněn vstup do lesa od celkové úrovně lesního biotopu až do hlubokého detailu na úrovni rostlinných buněk. Národní zemědělské muzeum se se ctí stalo novým domovem této expozice.
59/2016
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 322
+420 220 308 323
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Mít kousek výstavy EXPO je snem každého muzea a Národnímu zemědělskému muzeu se tento sen splnil. V roce 2016 se mu podařilo získat a převézt Laboratoř ticha z Expa 2015 v Miláně a tento exponát se stal 29. dubna jednou z trvalých expozic muzea. Expozice prostřednictvím skutečného, živého lesa vsazeného do futuristické laboratoře s automatickými zavlažovacími systémy, klimatizací, interaktivními kamerami, projekčními plochami a mikrofony, díky využití nejmodernější audiovizuální techniky, dokazuje, že i uprostřed uspěchané a hlučné doby se lze zastavit a vnímat esenciální propojení člověka s přírodou, lesem, v tichu, soustředění a úplném zklidnění. Návštěvníkům je umožněn vstup do lesa od celkové úrovně lesního biotopu až do hlubokého detailu na úrovni rostlinných buněk. Jakmile návštěvník vstoupí do tohoto lesa, jeho smysly začnou reagovat úplně jinak, než je běžné. Jeho mysl se zkoncentruje, zpozorní, začne vnímat to, co mu normálně uniká. Prostor disponuje nejen unikátně řešeným architektonickým členěním, ale i speciálními světly a akustickými efekty. Celek navozuje atmosféru lesního ticha se vší jeho silou, magií i tajemstvím. To uchvátilo nejen návštěvníky Milána, ale i vedení Národního zemědělského muzea, které se zasadilo o získání této výstavy. Instalaci expozice v prostorách NZM předcházela velmi složitá jednání a především pracná deinstalace a nové postavení a zprovoznění v budově muzea na pražské Letné. Národní zemědělské muzeum se se ctí stalo novým domovem této expozice.

Ing. Jiří Houdek
+420 724 996 626
jiri.houdek@nzm.cz

Nepovinné přílohy

Doc. Ing. Milan Jan Půček, MBA, Ph.D. – generální ředitel NZM; Mgr. Jiří František Potužník – generální komisař milánského Expa 2015; Ing. Jiří Houdek – náměstek generálního ředitele, ředitel pobočky Praha; Mgr. Antonín Šimčík – náměstek generálního ředitele; Ing. Arch. Jana Valešová, Ing. Ladislav Petránek, Bc. Adam Tesař, Jana Kadlecová; FULL Capacity, s. r. o. (Mgr. Bc. Jan K Rolník, Mgr. Petr Patočka, Mgr. Marek Winkler, ČVUT, Botanická zahrada přírodovědecké fakulty


Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru