Muzejní publikace roku

Design v českých zemích 1900-2000. Instituce moderního designu
Publikace Design v českých zemích 1900–2000 s podtitulem Instituce moderního designu představuje vůbec první systematické zhodnocení této oblasti dějin českého moderního umění. Ve dvaceti tematických kapitolách názorně a v širokém záběru ukazuje, jak se utvářela podoba předmětů denní potřeby i luxusní designové produkce, jak se měnil životní styl a životní prostor. Kapitoly ilustruje kolem 950 fotografií předmětů z více než 100 českých i zahraničních muzeí a galerií, archivů a soukromých sbírek. Tento bohatý obrazový materiál je uspořádán pro „dvojí čtení“: jako logický doprovod textů a zároveň jako autonomní komentovaný výklad. Kniha je výsledkem dlouholeté badatelské práce širokého kolektivu muzejních kurátorů, vysokoškolských pedagogů a doktorandů. Zhodnocuje systematickou sbírkotvornou práci řady paměťových institucí a využívá expertních znalostí kurátorů muzejních a galerijních fondů.
80/2016
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
17. listopadu 2, 110 00 Praha 1
+420 778 543 902
director@upm.cz
23442
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace Design v českých zemích 1900–2000 představuje vůbec první systematické zhodnocení této oblasti dějin českého moderního umění. Mapuje ji v širokém záběru, sahajícím od designu interiéru, užitkových předmětů, průmyslového a grafického designu až po oblast módy a textilního designu, šperku, užité fotografie či nových hmot 20. století. Ve dvaceti tematických kapitolách názorně ukazuje, jak se utvářela podoba předmětů denní potřeby i luxusní designové produkce, jak se měnil životní styl a životní prostor. Kniha provádí dějinami českého designu prizmatem institucí - důraz je kladen na přínos uměleckých škol, spolků, výrobních podniků a družstev, výzkumných ústavů, designérských ateliérů a studií, současně je hodnocen podíl tvůrčích osobností, které určovaly vývoj oboru. Autoři vycházejí z uměleckohistorického přístupu a ukazují úzké propojení výtvarného umění a designu, naznačují však i další politické, sociologické a ekonomické vazby, které jsou pro design jako multidisciplinární obor významné. Kapitoly ilustruje kolem 950 fotografií předmětů z více než 100 českých i zahraničních sbírek a archivů. Tento bohatý obrazový materiál je uspořádán pro „dvojí čtení“: jako logický doprovod textů a jako autonomní komentovaný výklad. Závěrečnou část publikace tvoří medailony více než 300 institucí designu, zaznamenávající jejich často dramatické osudy ve 20. století. Publikace je výsledkem dlouholeté badatelské práce širokého kolektivu muzejních kurátorů, vysokoškolských pedagogů a doktorandů. Některá témata jsou zde zpracována vůbec poprvé. Kniha zároveň zhodnocuje sbírkotvornou práci řady paměťových institucí a využívá expertních znalostí kurátorů sbírek. Koncept a poutavou vizuální podobu publikace vytvořil Štěpán Malovec, který přizval ke spolupráci fotografy Salima Issu a Štěpánku Stein. Jejich předělové fotografie otevírají kapitoly a vybízejí k hlubší interpretaci témat.
Autoři kapitol: Jiři Fronek, Milan Hlaveš, Lada Hubatová-Vacková, Jiři Hulák, Daniela Karasová, Iva Knobloch, Dagmar Koudelková, Mariana Kubištová, Petra Matějovičová, Jana Johanna Pauly, Hana Rousová, Lucie Skřivánková, Petr Štembera, Lucie Vlčková, Radim Vondráček, Filip Wittlich
Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek, Salim Issa, Štěpánka Stein a fotografové zapůjčujících sbírek
Adolf Lachman (kresba na přebalu)
Štěpán Malovec
Uměleckoprůmyslové museum v Praze a Nakladatelství Academia
1240 Kč
1500 ks
Prodej v široké distribuční síti knihkupectví.

Nepovinné přílohy

978-80-200-2612-5 (Nakladatelství Academia); 978-80-7101-157-6 (Uměleckoprůmyslové museum v Praze)
Výběr z publikovaných recenzí a ohlasů: Lidové noviny, 4. 2. 2017 (Zdeněk Lukeš); Lidovky.cz (dtto); Reflex, 27. 1. 2017 (Marek Douša); Rozhlas.cz/radiowave; Dolce vita, leden 2017; Literarky.cz/kultura; Artalk.cz; Czechdesign.cz (Jana Mattas Horáčková); Artmagazin.eu; Architekt, únor 2017; Fotografická dokumentace knihy.

Fotogalerie

nahoru