Muzejní výstava roku

Vysílá studio Brno
Hlavní výstava sezóny 2016 v Muzeu města Brna je věnována televizi jako zajímavému společenskému fenoménu druhé půlky dvacátého století. Toto medium ovlivňovalo několik generací skrze obrazovku, ale i mimo ni. Brněnské televizní studio bylo jedno z pěti československých studií a jeho činnost se kulturně odrazila i v samotném městě Brně a v regionu jižní Moravy. Výstava mapuje historii, tvorbu i kulturní přesahy televizního studia v Brně.
15/2016
Muzeum města Brna, příspěvková organizace
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
+420 542 123 613
muzeum.brno@spilberk.cz
http://www.spilberk.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

Při příležitosti výročí 55 let od vzniku televizního studia v Brně připravilo Muzeum města Brna výstavu, která mapuje kulturní a společenský fenomén televizního vysílání a tvorby regionálního studia i s celorepublikovými přesahy. Cílem výstavy je komplexně představit společenský význam televizního studia Brno, jeho tvorbu i sociální konotace v časovém průřezu od vzniku po současnost a lehce se dotknout i budoucnosti studia. Výstava prezentuje i fenomén televize, jenž mění společnost a zároveň je společností měněn. Výstava je rozdělena do dvou linek - časové a tematické, kde se návštěvník může seznámit s řemeslnou a uměleckou prací dramaturgů, režisérů, ale i zvukařů, osvětlovačů, malířů pozadí, redaktorů, hlasatelů, dabérů atd. Díky interaktivním prvkům si, alespoň částečně, může jejich práci vyzkoušet. V tematických oddílech je také věnován prostor nejslavnějším projektům studia Brno, jako jsou známé Četnické humoresky, Slovácko sa nesúdí či široká kvalitní pohádková tvorba reprezentovaná třeba pohádkou Sedmero krkavců nebo Lotrando a Zubejda. Celá výstava je propojena linkou vývoje společnosti a kultury, kdy návštěvník může nahlédnout do období vzniku studia v 60. letech a skrze obrazovku nasát duch doby, případně sledovat to, o čem médium zvané televize informovalo v průběhu dlouhých 55 let plných událostí hodných záznamu.
Mgr. Martin Samson
František Borovec
23.6.2016
31.12.2016
Červen–prosinec
Ut–Ne
9–17
Mgr. Martin Samson
samson@spilberk.cz

Nepovinné přílohy

Hana Megová, Martin Samson
Hana Megová, Martin Samson
Hana Megová
Špilberk žije v pohádce (10.–11. září) – víkendová akce pro rodiny s dětmi s tematickou pohádkovou hrou Zachraňte království o ceny mimo jiné z České televize. Kromě toho byly připraveny komentované prohlídky výstavy, pohádková divadelní představení na nádvoří, turecké vojenské ležení, výcvik vojska proti Turkům, rytířský turnaj apod. Celého víkendu se zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků, s programem pomáhalo okolo stovky kostýmovaných účinkujících.
O výstavě Vysílá studio Brno byli novináři poprvé informováni na začátku roku 2016, zmínky ve sdělovacích prostředcích se tedy objevovaly průběžně po celý rok, v intenzivnější podobě pak od vernisáže výstavy 22.6.2016. V přiloženém monitoringu médií je výběr 18 článků či odkazů na audiovizuální mediální výstupy týkající se výstavy.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru