Muzejní výstava roku

Spejbl a Hurvínek na poličce: Nahlédnutí do světa sběratele
Drobná výstava konaná v rámci tzv. Hurvínkova roku, kdy Hurvínek oslaví své 90. narozeniny. Výstava nabízí návštěvníkovi netradiční pohled na divadlo Spejbla a Hurvínka a to z pohledu sběratele, který sbírá vše, co se slavných postaviček týká. Výstavní prostor je stylizován do podoby sběratelovy pracovny. Své poklady má badatel umístěny ve vitrínkách.
23/2016
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
Břetislavova 74, 537 60, Chrudim
+420 696 620 310
puppets@puppets.cz
http://www.puppets.cz
00412830
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Sběratel. Osoba obdařená i posedlá. Posedlá vášní. Bezúhonný a spořádaný člověk je zčista jasna čímsi osloven, a od té chvíle je z něho sběratel. Po sběratelích zůstávají sbírky plné postřehů, informací, vzpomínek a zážitků. Sbírky úžasné i nesmyslné. Spejbl a Hurvínek na poličce jsou tou sbírkou úžasnou. Sbírkou oslavující Hurvínkovi 90. narozeniny v rámci tzv. Hurvínkova roku. Výstava je koncipovaná jako sběratelův pokoj, jako střetnutí dvou světů. Světů člověka posedlého sběratelstvím s člověkem nezaujatým. Ve středu sběratelovi pracovny se nachází pracovní stůl a odpočinková zóna s gramofonem, kde si návštěvníci mohou poslechnout některou z příběhů o Spejblovi a Hurvínkovi. Své poklady zahrnující marionety, maňásky, skleněné figurky, knihy a spoustu dalších předmětů má badatel umístěné ve vitrínách připevněných na panelech. Dále se také může pochlubit sbírkou gramofonových desek rozvěšených v lunetě. Cílem výstavy bylo přiblížení světa sběratele návštěvníkům všech věkových kategorií a zároveň touto formou oslavit výročí narození Hurvínka. V rámci celoročních oslav jeho narození proběhlo také mnoho doprovodných akcí v čele s detektivní hrou Hurvínek na útěku, která propojuje výstavu se stálou expozicí muzea.
Kateřina Valíková, Denisa Horníková, Olga Havlíková, Ivana Krennerová, Marie Sieberová
22.3.2016
22.1.2017
březen–leden
Út–Ne
9–18
Břetislav Oliva
bretislav.oliva@puppets.cz

Nepovinné přílohy

Kateřina Valíková
Kateřina Valíková
Kateřina Valíková
Pozvánka na vernisáž; Plakát
Sjezd Hurvínků – PR akce probíhající na facebookových stránkách muzea. Série fotografií Hurvínků sjíždějících se na výstavu. Slavnostní vernisáž proběhla dne 31. 3. 2013 v 17,00 hodin. Součástí výstavy je detektivní hra Hurvínek na útěku, kdy se Hurvínek ztratil z jedné vitríny a vydal se na průzkum muzea, přičemž za sebou zanechal stopy ve formě rastrových obrázků. Návštěvníci tak dostanou stejně rastrovanou folii, kterou při přejíždění obrázku spustí krátkou animovanou sekvenci toho, co Hurvínek zrovna provádí. Obrázky doprovází krátký text, kterým Hurvínek komentuje okolní loutky v expozici. Tímto jsme propojili výstavu se stálou expozicí. Na konci prohlídky expozice pak návštěvníci objeví schovanou loutku Hurvínka a za odměnu dostanou na recepci razítko. Závažnost situace s uprchlým Hurvínkem ve výstavě akcentuje reportáž. Prázdniny v muzeu- týdenní příměstský workshop pro děti: Děti se během workshopu seznámily s fenoménem Hurvínka. Úvodní akcí byla prohlídka MLK s hrou Hurvínek na útěku s tím, že Hurvínka v expozici nenašly. Úkolem dětí bylo prostřednictvím her zjistit, kam se Hurvínek schoval. Hurvínek se schoval do některé ze známých pohádek. Kdo Hurvínka bude hledat? Děti si v malých skupinkách vybraly pohádkové postavy a vytvořily nový příběh, na jehož konci byl Hurvínek objeven. Děti nacvičily loutkové představení a na konci týdne, v pátek, bylo představení zahráno veřejnosti.
https://magazin.aktualne.cz/obrazem/foto-hurvinek-se-narodil-sestiletemu-spejblovi-babince-je-te/r~ad79d9da736911e6a4100025900fea04/ ; https://kultura21.cz/tradice/14548-spejbl-a-hurvinek-na-policce-chrudim-vystava ; https://www.divadlo.cz/letosni-rok-bude-v-loutkarskem-muzeu-v-chrudimi-pa ; https://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1505-hurvinek-slavi-devadesatiny-v-chrudimi ; http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Akce/Muzeum-loutkarstvi-Chrudim-Vystava-Hurvinek.aspx ; http://www.chrudimka.cz/svatek-loutkaru-oslavi-i-chrudimske-muzeum.html ; http://pardubice.idnes.cz/muzeum-slavi-jubileum-hurvinka-d39-/pardubice-zpravy.aspx?c=A160305_2230430_pardubice-zpravy_jah ; http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/prvni-jarni-den-predstavi-muzeum-loutkarskych-kultur-nejen-novou-badatelnu-ale-take ; http://www.chrudimskodnes.cz/zpravy/1527-svatek-loutkaru-oslavi-chrudimske-muzeum-novou-vystavou ; tištěné zprávy: Mladá fronta DNES, dne 5.3.2016, str. 18 (viz. Muzeum oslaví Hurvínkovy devadesáté narozeniny.docx); Chrudimský deník, dne 18.3.2016, str. 3 (viz. tisk Přijďte s Hurvínkem oslavit svátek.docx); 5plus2, dne 18.3.2016, str. 3 (viz. Hurvínek slaví v muzeu.docx); Chrudimský deník, dne 22.3.2016, str. 2 (viz. tisk Muzeum otevřelo badatelnu i novou výstavu.docx )

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru