Muzejní výstava roku

58. Výtvarné Hlinecko: Hanuš Schwaiger 1854–1912
Projekt Výtvarného Hlinecka připravený ve spolupráci s Národní galerií v Praze a podpořený Pardubickým krajem představuje návštěvníkům reprezentativní soubor obrazů významného českého malíře, profesora pražské AVU, Hanuše Schwaigera.
10/2017
Městské muzeum a galerie Hlinsko, příspěvková organizace
Havlíčkova 614, 539 01 Hlinsko
+420 469 311 267
muzeum@hlinsko.cz
http://www.mmghlinsko.cz
00 37 09 24
Město Hlinsko

Povinné přílohy

MMG Hlinsko zve již po padesátéosmé na výstavu Výtvarné Hlinecko, kterou již více než půl století pořádá ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Dalším z řady významných českých malířů, s jejichž dílem jsme se ještě v Hlinsku nesetkali, je Hanuš Schwaiger. K výstavě vyšel i obsáhlý katalog. Jeho autorkou a zároveň kurátorkou výstavy je Šárka Leubnerová, která s hlineckou galerií úspěšně spolupracuje již řadu let. Vedle NG v Praze, která na výstavu zapůjčila obsáhlý soubor děl, jsou zastoupeny i kresby a obrazy a také jedna tapisérie ze sbírek Správy Pražského hradu, Středočeské galerie v Kutné Hoře, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Muzea umění Olomouc, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Galerie Kodl a také řady soukromých sběratelů. Výstava je rozdělena do několika částí. První z nich se věnuje fantastickému světu pohádek a pověstí. V další části jsou představeny žánrové scény a studie vytvořené před autorovou první cestou do Holandska. Hlavní sál galerie a také jedna z kapitol katalogu se už zabývá Schwaigerovou tvorbou z Holandska a Belgie, kde je k vidění také ústřední motiv letošní výstavy – obraz Rybí trh v Bruggách. Expozici zakončuje část nazvaná Moravské Slovácko a Hostýnské vrchy. Na výstavu 58. Výtvarné Hlinecko – Hanuš Schwaiger tematicky navazuje i druhá z aktuálních výstav v městské galerii, a to Oldřich Blažíček, který byl Schwaigerovým žákem na Akademii výtvarných umění v Praze. Výstava 58. Výtvarného Hlinecka nabízí ucelený pohled na Schwaigerovo dílo v rozsahu, v jakém nebylo řadu let prezentováno, poslední retrospektivní výstava se konala v roce 99 v Chebu. Výstava navíc nabízí řadu děl ze soukromých sbírek a k vidění je rozsáhlý soubor, který není možné jinde pohromadě spatřit.
Šárka Leubnerová
24.6.2017
10.9.2017
červen–září
úterý–neděle
9:00–12:00, 13:00–17:00
Martin Horák
horak@hlinsko.cz

Nepovinné přílohy

Klára Horová
Katalog, plakát, pozvánka, pohlednice.
Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží dne 23. 6. 2017. Na výstavu 58. Výtvarné Hlinecko – Hanuš Schwaiger tematicky navazuje i druhá z aktuálních výstav v městské galerii, a to Oldřich Blažíček, který byl Schwaigerovým žákem na Akademii výtvarných umění v Praze.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru