Muzejní počin roku

Rekonstrukce historické expozice Umělecké řemeslo – Užité umění / Standing exhibition Arts and Crafts / Applied Art
„Znovuzrozená“ expozice Umělecké řemeslo / Užité umění je výsledkem rozsáhlého víceletého projektu, jehož cílem bylo po více jak třiceti letech navrátit veřejnosti expozici sbírek uměleckého řemesla a užitého umění Západočeského muzea v Plzni. Způsobem a stylem instalace, původními vitrinami i celkovým charakterem napodobuje a připomíná původní expozici z roku 1913. Snahou je tak poukázat nejen na jedinečné a dnes téměř neznámé sbírky, ale i na smysl a roli uměleckoprůmyslových muzeí vůbec. Retrospektivní expozici představující na 2500 exponátů ze všech uměleckořemeslných oborů doplňují informace podané prostřednictvím moderních informačních technologií.
51/2017
Západočeské muzeum v Plzni, p. o.
Kopeckého sady 2, 301 00 Plzeň
+420 377 324 105
+420 378 370 150
reditelství@zcm.cz
http://www.zcm.cz
00228745
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

Uměleckoprůmyslové sbírky Západočeského muzea v Plzni se svým rozsahem a uměleckohistorickou hodnotou řadí k nejvýznamnějším v České republice. Již roku 1913 našly místo v unikátní expozici, kterou lze dnes hodnotit jako ukázkový příklad pojetí expozice v duchu ideí uměleckoprůmyslových muzeí 19. století. Její torzo bylo roku 1982 pro havarijních stav budovy zrušeno a sbírky na více jak třicet let zůstaly nepřístupně uloženy v depozitářích. Úmysl vrátit jedinečný sbírkový soubor na původní místo vznikl již v 90. letech. Jedním z předpokladů realizace této myšlenky bylo restaurování historického mobiliáře. Celkem 80 původních speciálních vitrin prošlo renovací a bylo doplněno osvětlením. Roku 2010 pak začal vznikat konkrétní projekt „znovuzrození“ stálé expozice. Koncepčně vycházel z prvotního záměru prezentovat uměleckoprůmyslové sbírky jako ucelený soubor tak, aby byla zdůrazněna jejich zvláštní role jako mnohostanného historického dokumentu lidské činnosti, ale i jako inspirativního zdroje pro tvorbu soudobou. Odtud úvaha následně směřovala k odpovědi na otázku, jak a nakolik je v rámci projektu možné vrátit expozici minulou, historickou podobu z počátku 20. století a ještě zřetelněji tak akcentovat její původní charakter a význam. K retrospektivnímu návratu o století zpět, k napodobení dřívějšího vzhledu a navození někdejší muzejní atmosféry vybízela výjimečná souhra předpokladů: secesní, do původního stavu zrenovované prostory, opravené originální výstavní vitríny i v celé šíři dochovaný sbírkový fond. Souběžně s technicky mimořádně složitým procesem „znovuoživení“ způsobu a stylu instalace byl řešen systém infopointů s aktualizovatelným obsahem sloužícím návštěvníkům k vyhledání rozšiřujících, odborně zpracovaných informací o jednotlivých exponátech. „Znovuzrozená“ stálá expozice Umělecké řemeslo / Užité umění byla zpřístupněna v listopadu 2017. Představuje na 2500 exponátů z keramiky, skla, kovů, porcelánu či antického a orientálního umění. Podařilo se v ní originálně skloubit historický způsob instalace s moderními informačními vizuálními technologiemi. A snad také nalézt jeden z možných způsobů, jak zdůraznit kulturní a vzdělávací roli uměleckoprůmyslových muzeí jako pramene pro pochopení významu estetických hodnot při utváření moderního životního stylu.

Jan Mergl
+420 733 133 044
jmergl@zcm.cz

Nepovinné přílohy

PhDr. Jan Mergl, Ph.D.; Mgr. Ludmila Kotorová; Mgr. Lenka Merglová Pánková; Mgr. Jindřich Mleziva; Ing. arch. Jan Toman.


Fotogalerie

Expozice – původní stav z roku 1913

Videodokumentace

nahoru