Muzejní výstava roku

Poklady zbrojnic státních hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu / Arsenal Treasures of Castles and Chateaux administrated by the National Heritage Institute
Výstava Poklady zbrojnic na Státních hradech a zámcích je odborný výstup projektu NAKI s názvem Symboly moci či předměty sběratelského zájmu? Zhodnocení a interpretace sbírkových fondů militarií na Státních hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu. Badatelská orientace na historické zbraně a zbroje zohledňuje skutečnost, že mnohdy patří mezi nejstarší a nejhodnotnější exponáty. Kumulace předmětů k boji nebo k lovu totiž provází lidskou civilizaci odpradávna. Uhovávaly se pro svou funkci, doklad řemeslné dovednosti, či krásy. I proto se sbírání věnovala převážně šlechta a největší fondy jsou tak v zámeckých sbírkách. Poznání a pochopení jejich příběhů a hodnot proto může proměnit diskurz o této skupině artefaktů, či změnit postoj k dosud méně často připomínaným a přijímaným faktům našich dějin.
53/2017
Národní památkový ústav
Valdštejnské nám. 169/3, 118 00 Praha 1 – Malá Strana
epodatelna@npu.cz
http://www.npu.cz
75032333
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Koncepci výstavy tvoří dvě základní obsahové linie, které se do velké míry vzájemně doplňují a prostupují. První je rovina historického vývoje zbraní a zbrojí. Představí se v ní vzájemné souvislosti či afinity různých stylových, konstrukčních a uživatelských hledisek a vazeb, a to na předmětném materiálu takřka čtyř stovek militarií z oblasti vojenství, lovectví a sběratelství z celkem 35 sbírek Státních hradů a zámků. Hlavní linie výstavy je tak prezentována v celkem pěti samostatných částech, zaměřených na reprezentativní renesanční sbírky šlechty a aristokracie, výzbroj a výstroj prostých vojáků a důstojníků od 17. po 19. století, specifickou oblast lovectví, zbraně Orientu a Dálného východu, poslední pak na exponáty reprezentující období romantismu. Zaměření a uspořádání výstavy se však vedle představení historické řemeslné a umělecké produkce rovněž pokouší zodpovědět otázku vlastního smyslu existence a variability funkcí těchto předmětů. Druhá linie proto odkazuje na sociologickou a filozofickou rovinu tématu. Zabývá se vymezením jednotlivých užitných funkcí od výroby, použití až po způsoby uložení, směřujících k tvorbě a správě sbírek vázaných na reálie konkrétních fondů na památkových objektech. Ve výsledku tak výstava seznamuje návštěvníky s tím, jak se během času měnil úhel pohledu na zbraně a militaria a jak jednotlivá historická období ovlivnila toto odvětví sběratelství. Průnik nastíněných témat je na výstavě umožněn prostřednictvím multimediálních prezentací, jež podávají základní informace k oblastem českých puškařů, českých vojevůdců a českých zbrojnic. Snaha o širší přístup s kulturně-historickým, uměleckohistorickým a sociálně-ekonomickým kontextem, zdůrazněná jasně definovaným a přehledným, přesto mnohovrstevnatým architektonickým a výtvarným řešením, předznamenává pokus o možné komplexní řešení zdánlivě utilitárně zvoleného tématu.
Mgr. Stanislav Hrbatý
Mgr. Petr Czajkowski, Mgr. Stanislav Hrbatý, PhDr. Vladimír Dolínek, CSc., Mgr. Zuzana Vaverková, Vladimír Kočan, Mgr. Lenka Vaňková, Ph.D., Bc. Milan Stecker, Ing. Roman Gronský, Rudolf Protiva
1.11.2017
4.3.2018
listopad – březen
út–ne
10–18
Mgr. Petr Czajkowski
Czajkowski.petr@npu.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Radek Polívka
braq design s.r.o. (Bc. Veronika Bracková)
Součástí akce jsou komentované prohlídky pro veřejnost s tematickým zaměřením: Poklady zbrojnic s kurátorem (16. a 28. 12. 2017, 20. 1., 2. a 4. 2. 2018); Od rytíře k vojákovi (27. 12. 2017, 2. 2. 2018).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru