| Expozice Gastronomie v pražském Národním zemědělském muzeu spojuje dětskou gastronomickou hernu a gastrostudio, a nabízí tak pohled na jídlo jako vrcholný produkt zemědělství z mnoha perspektiv (zpracování potravin, příprava pokrmů, uchovávání potravin, ekologické hledisko a trvale udržitelný rozvoj). Ve světě unikátní koncept pojetí expozice umožňuje návštěvníkům muzea stát se její součástí, živým exponátem, a být tak zcela vtažen do děje tématu.
Dětská gastronomická herna sestává z množství interaktivních prvků, jejichž prostřednictvím se dětští návštěvníci mohou seznámit s pravidly stolování, významem českých potravin a výrobků, zvyky, které se vážou k jednotlivým ročním obdobím, historií stolování a kuchyní. Mohou si vyzkoušet nákup lokálních potravin v obchůdku, vybaveném nákupními košíky i pokladnou. Prostřednictvím počítačových edukativních programů si děti (a samozřejmě i dospělí) mohou vyzkoušet uvařit nejrůznější pokrmy podle receptů nebo si pohrát v dětské kuchyňce. Jedná se o dynamickou část expozice, jejíž uspořádání umožňuje reagovat na poptávku návštěvníků a je možné ji přizpůsobovat a obměňovat.
Gastrostudio, které tvoří integrální část expozice, ale funguje i jako samostatná jednotka, je profesionálně vybavenou kuchyní, určenou pro pořádání tematicky zaměřených kurzů vaření pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů. Na šesti moderně vybavených pracovištích mohou návštěvníci pod hlavičkou muzejního Kulinářského institutu Marie Sandtnerové vyzkoušet přípravu pokrmů tradiční české kuchyně. Během kratších workshopů, pořádaných v rámci tradičních akcí pro veřejnost, spojených se zemědělským rokem (Letenské prase, Letenská husa, Bylinkový den v muzeu), si mohou návštěvníci vyzkoušet typické postupy přípravy pokrmů spojených s danou akcí (plnění jelit a jitrnic, příprava prejtu, regionální recepty na přípravu červeného zelí, použití bylin v kuchyni našich babiček…). Díky velkoplošným televizím, přenášejícím obraz z interiéru studia prostřednictvím kamer umístěných nad pracovními plochami, a prosklené stěně, spojující pracoviště s okolní expozicí, lze sledovat dění v gastrostudiu v přímém přenosu. Stejným způsobem pak lze sledovat i tréninky reprezentantů juniorského a seniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů, se kterými NZM dlouhodobě spolupracuje.
|