Muzejní výstava roku

Expozice gastronomie / Gastronomy
Expozice Gastronomie v pražském Národním zemědělském muzeu spojuje dětskou gastronomickou hernu a gastrostudio, a nabízí tak pohled na jídlo jako vrcholný produkt zemědělství z mnoha perspektiv (zpracování potravin, příprava pokrmů, uchovávání potravin, ekologické hledisko a trvale udržitelný rozvoj). Ve světě unikátní koncept pojetí expozice umožňuje návštěvníkům muzea stát se její součástí, živým exponátem, a být tak zcela vtažen do děje tématu. Dynamická část expozice umožňuje pružnou reakci na potřeby a zájmy návštěvníků, lze ji průběžně měnit a upravovat.
59/2017
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 130/44, 170 00 Praha 7
+420 4220 308 322
+420 220 308 323
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Expozice Gastronomie v pražském Národním zemědělském muzeu spojuje dětskou gastronomickou hernu a gastrostudio, a nabízí tak pohled na jídlo jako vrcholný produkt zemědělství z mnoha perspektiv (zpracování potravin, příprava pokrmů, uchovávání potravin, ekologické hledisko a trvale udržitelný rozvoj). Ve světě unikátní koncept pojetí expozice umožňuje návštěvníkům muzea stát se její součástí, živým exponátem, a být tak zcela vtažen do děje tématu. Dětská gastronomická herna sestává z množství interaktivních prvků, jejichž prostřednictvím se dětští návštěvníci mohou seznámit s pravidly stolování, významem českých potravin a výrobků, zvyky, které se vážou k jednotlivým ročním obdobím, historií stolování a kuchyní. Mohou si vyzkoušet nákup lokálních potravin v obchůdku, vybaveném nákupními košíky i pokladnou. Prostřednictvím počítačových edukativních programů si děti (a samozřejmě i dospělí) mohou vyzkoušet uvařit nejrůznější pokrmy podle receptů nebo si pohrát v dětské kuchyňce. Jedná se o dynamickou část expozice, jejíž uspořádání umožňuje reagovat na poptávku návštěvníků a je možné ji přizpůsobovat a obměňovat. Gastrostudio, které tvoří integrální část expozice, ale funguje i jako samostatná jednotka, je profesionálně vybavenou kuchyní, určenou pro pořádání tematicky zaměřených kurzů vaření pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů. Na šesti moderně vybavených pracovištích mohou návštěvníci pod hlavičkou muzejního Kulinářského institutu Marie Sandtnerové vyzkoušet přípravu pokrmů tradiční české kuchyně. Během kratších workshopů, pořádaných v rámci tradičních akcí pro veřejnost, spojených se zemědělským rokem (Letenské prase, Letenská husa, Bylinkový den v muzeu), si mohou návštěvníci vyzkoušet typické postupy přípravy pokrmů spojených s danou akcí (plnění jelit a jitrnic, příprava prejtu, regionální recepty na přípravu červeného zelí, použití bylin v kuchyni našich babiček…). Díky velkoplošným televizím, přenášejícím obraz z interiéru studia prostřednictvím kamer umístěných nad pracovními plochami, a prosklené stěně, spojující pracoviště s okolní expozicí, lze sledovat dění v gastrostudiu v přímém přenosu. Stejným způsobem pak lze sledovat i tréninky reprezentantů juniorského a seniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů, se kterými NZM dlouhodobě spolupracuje.
Centre for Modern Education (CZ), s.r.o., autor scénáře výstavy Dětská gastronomická herna M plus, s. r. o., zhotovitel projektové dokumentace gastrostudia
M plus, s.r.o. zhotovitel gastrostudia, Design By Hy, s. r. o., zhotovitel Dětské gastronomické herny
Ing. Arch. Hynek Fetterle (autor prováděcí projektové dokumentace k výstavě Dětská gastronomická herna)
5.10.2017
I.–XII.
út–ne
9–17
Mgr. Antonín Šimčík
Antonin.simcik@nzm.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Hynek Fetterle
Dětská gastronomická herna byla v říjnu 2017 otevřena historicky první dětskou vernisáží v dějinách NZM. V prostorách gastrostudia každý týden probíhají kurzy vaření, při akcích tematicky zaměřené kuchařské workshopy. Probíhají zde zároveň pravidelné tréninky týmů Asociace kuchařů a cukrářů, se kterou NZM dlouhodobě spolupracuje.
še Praha – 7.10.2017 – Nová expozice: gastronomická herna pro děti; http://www.apetitonline.cz – leden 2018 – kurz vaření v NZM; http://www.apetitonline.cz – prosinec 2017 – Na kurzu v kulinářském institutu Marie Sandtnerové.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru