Muzejní výstava roku

Případ Světlana: Proměny obrazu třetího odboje / The Case Světlana: Changing Picture of the Third Resistance Movement
Výstava o organizaci Světlana sleduje nejen osudy jejích členů v širších souvislostech, ale i proměny vyprávění o tomto případu. Tématem výstavy je souvislost druhého a třetího odboje, složité motivace vedoucí ke třetímu odboji, politické pozadí této rezistence, způsob, jakým se s ní komunistická moc vypořádala, a „druhý život” některých aktérů. Jsou to témata složitá a náročná na pochopení, je proto nezbytné dodat žákům předtím, než půjdou na výstavu, alespoň základní historický kontext.
62/2017
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
Palackého 147, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm
+420 571 757 120
muzeum@vmp.cz
http://www.vmp.cz
00098604
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Tématem výstavy je souvislost druhého a třetího odboje, složité motivace vedoucí ke třetímu odboji, politické pozadí této rezistence, způsob, jakým se s ní komunistická moc vypořádala, a „druhý život” některých aktérů. Výstava o organizaci Světlana sleduje nejen osudy jejích členů v širších souvislostech, ale i proměny vyprávění o tomto případu. Světlana je některými považována za největší odbojovou organizaci proti komunistickému režimu v bývalém Československu, jiní v ní vidí uměle vytvořenou organizaci někdejší tajné policie StB. Členy Světlany i některé příslušníky Státní bezpečnosti, kteří se podíleli na její likvidaci, spojovala válečná minulost v partyzánských jednotkách, mnozí z nich věřili v socialismus a doufali v lepší život po osvobození. Zklamání z poválečného vývoje a pocit nedostatečného ocenění jejich zásluh stálo na počátku rozhodnutí budoucích velitelů Světlany zahájit odboj proti komunistickému režimu. Součástí výstavy je i komiks, který ilustruje, jak se aktéři příběhu mohli v jednotlivých dobách cítit. Expozice je doplněna výukovým materiálem určeným pro 2. stupeň ZŠ a pro SŠ – metodickými doporučeními pro učitele dějepisu, jak zapojit návštěvu výstavy do hodin dějepisu, a pracovními listy pro žáky, které jsou založeny na práci s historickými prameny. Výstava Případ Světlana jako jedna z mála otevírá téma třetího odboje a vůbec poprvé popisuje příběh jedné z největších odbojových organizací v poválečném ČSR, a to přímo v místě událostí. S tématem, o němž se v minulých dobách nemluvilo, se poprvé seznamuje nejen školní mládež, ale také starší generace, které přímo zažily dobu, v níž se příběh Světlany odehrával. Přínosem výstavního projektu je tedy především jeho vzdělávací aspekt. Atraktivní moderní design je doplněn dobovými exponáty a interaktivními prvky – dotykovými obrazovkami a audionahrávkami.
Zdeněk Homola, Luboš Kokeš, Blanka Mouralová, Jaroslav Pinkas, Libor Svoboda, Martin Tichý
Ústav pro studium totalitních režimů
Jan Vondryska
26.9.2017
15.4.2018
září–duben
út–ne
8–18 (dle období)
Jan Vondryska
jan.vondryska@ustrcr.cz

Nepovinné přílohy

Hynek Fetterle
Petr Liška
Homola Zdeněk, Kokeš Luboš, Mouralová Blanka, Pinkas Jaroslav, Svoboda Libor a Martin Tichý. Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2017, 92 s. ISBN 978—80-87912-77-5. Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje – doporučení pro učitele. Metodický materiál včetně pracovních listů.
Přednáška historiků a autorů výstavy Luboše Kokeše a Libora Svobody dne 20. září 2017 k tématu odbojové organizace Světlana. Seminář pro učitele 2. listopadu 2017 s názvem „Odboj a odpor proti komunistickému režimu – Případ Světlana.“
Výstava "Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje", https://www.denik.cz/tipy/vystava-pripad-svetlana-promeny-obrazu-tretiho-odboje-264247.html; Výstava Případ Světlana - Proměny obrazu třetího odboje, http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/vystava-pripad-svetlana--promeny-obrazu-tretiho-od.aspx; Rožnovské muzeum představuje odbojovou organizaci Světlana, https://www.tyden.cz/rubriky/relax/ostatni/roznovske-muzeum-predstavuje-odbojovou-organizaci-svetlana_447945.html; Na výstavě k organizaci Světlana ukazuje ÚSTR schéma „pavouka“ z dílny StB, https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Na-vystave-k-organizaci-Svetlana-ukazuje-USTR-schema-pavouka-z-dilny-StB-505255; Ve Valašském muzeu v Rožnově p. R. otevřena výstava o organizaci Světlana, http://probozice.blogspot.cz/2017/09/ve-valasskem-muzeu-v-roznove-pr.html; Rožnovské muzeum představuje odbojovou organizaci Světlana, http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-kulturni-servis/496232/roznovske-muzeum-predstavuje-odbojovou-organizaci-svetlana.html.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru