Muzejní výstava roku

Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není! / Made in Tatra, but not a car – "tatrovka"!
Výstavní projekt "Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!" prezentuje fenomén společenského jevu rozšířeného v rámci celého bývalého Československa. Jedná se o zhotovování praktických i estetických předmětů v průmyslovém podniku jeho zaměstnanci pro potřebu jednotlivců mimo pracovní plán. Tyto artefakty vznikaly nezávisle na pracovních povinnostech, ale v pracovní době, většinou nelegálním či pololegálním způsobem. Tento výrazný jev lidově označovaný jako fušování výstava prezentuje pomocí autentických předmětů vytvořených v 70. a 80. letech 20. století. Jako modelový příklad byl vybrán automobilový podnik Tatra, který díky mnoha specializovaným pracovištím umožňoval vytvářet široké spektrum rozmanitých předmětů. V rámci několikaletého náročného výzkumu bylo shromážděno nejen množství předmětů, ale také mohl být vytvořen potřebný kontext umožňující komplexní pohled na již zaniklou svébytnou kulturní skutečnost.
68/2017
Muzeum Novojičínska, příspěvková organizace
28. října 12, 741 11 Nový Jičín
+420 556 701 156
+420 556 705 393
sekretariat@muzeumnj.cz
http://www.muzeumnj.cz
00096296
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Cílem výstavního projektu bylo shromáždit a představit artefakty, které lze vnímat jako produkty moderní lidové kultury. Jedná se o předměty vyrobené v podniku Tatra v 70. a 80. letech 20. století mimo pracovní povinnosti, ale v pracovní době. Zázemí, které poskytoval tovární provoz, umožňovalo produkci rozmanitých předmětů. Vznikaly pro konkrétní osoby z praktických či estetických potřeb. Pro svůj nelegální či pololegální původ byly lidově označovány jako fušky. Jednalo se o výrazný kulturně-společenský jev příznačný pro všechny průmyslové podniky na území bývalého Československa ve 2. polovině 20. století. Podnik Tatra byl pro projekt vybrán jako modelový příklad vhodný pro postihnutí významu tohoto fenoménu a to jak v celostátním přesahu, tak v intencích lokální identity. Výstupem je prezentace svébytného společenského jevu, coby výsledku tradičního přístupu lidí k dostupnému materiálu a výrobním prostředkům ve snaze vylepšit si svůj životní prostor. Výstava je také ukázkou dobového vkusu. Několikaletým výzkumem bylo na ni získáno 300 předmětů s vysokou vypovídací hodnotou. Výzkum se stal nejen základem výstavy, ale umožnil realizovat novou sbírkotvornou koncepci dokumentace moderní lidové kultury. Úskalí totiž představovala určitá morální bariéra při poskytování artefaktů pocházejících zejména z nelegálních aktivit. Význam výstavy spočívá v kulturně-paměťové rovině, kdy návštěvníci prostřednictvím charakteristických předmětů znovu prožívají zmizelé skutečnosti a své vzpomínky mnozí přímo ve výstavě předávají dalším členům rodiny. Toto aktivní probouzení paměti probíhá jak u lidí spjatých s podnikem Tatra, tak u těch kteří mají zkušenost s jinými průmyslovými provozy. V případě místních obyvatel je důležitou nadstavbou role výstavy při formování lokální identity.
Václav Michalička, Monika Chromečková, Petra Vidomusová
8.11.2017
2.6.2018
listopad – červen
Úterý, středa, čtvrtek, sobota
8–16, 9–17 (sobota)
Václav Michalička
michalicka.v@seznam.cz

Nepovinné přílohy

Václav Michalička, Monika Chromečková, Petra Vidomusová
Václav Michalička, Monika Chromečková, Petra Vidomusová
1. Skládačka s informacemi k výstavě „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“; 2. Doprovodný text k výstavě „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“; 3. Informační leták o výstavě „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“; 4. Plakát k výstavě „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“; 5. PF 2018 prezentující výstavu „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není!“.
Výstava byla zahájena 8. listopadu slavnostní vernisáží, která se vyprofilovala jako velké setkání bývalých pracovníků podniku Tatra. Při vernisáži se plně projevil potenciál vystavených artefaktů v rámci vyvolání vzpomínek a aktivního prožívání minulých kulturních a společenských skutečností. K derniéře výstavy bude čtenářům nabídnuta doprovodná publikace. I po skončení výstavy tak budou zpřístupněny informace, které přinesla její realizace.
1. V pracovní době potají vyrobili i sekačku. 5 plus 2, č. 9, roč. 6, 3. 3. 2017, s. 3. 2. Bokovky z Tatrovky. Blesk, č. 258, roč. 26, 7. 11. 2017, s. 8. 3. Gril či boty. Prohlédněte si, co lidé vyrobili „načerno“. Mladá fronta dnes, č. 257, roč. 28, 6. 11. 2017, s. 14. 4. Um tatrováku: v práci potají vyrobili i sekačku. 5 plus 2, č. 41, roč. 6, 10. 11. 2017, s. 1, 6. 5. Tatra jako velká dílna. Týdeník Region, 21. 11. 2017, 1–3. 6. Šikovné české ručičky v Příboru. Překvapení, č. 5, roč. 22, 29. 1. 2018, s. 50.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru