Muzejní výstava roku

Život na Blatech a Kozácku
Etnografická expozice je věnována venkovskému životu v oblasti soběslavsko-veselských Blat a severněji položeného Kozácka. Kromě tradičních způsobů obživy, dobového bydlení, lidových obyčejů a umění představuje pro region typickou těžbu rašeliny, lidovou architekturu „selského baroka“ a především vyhlášené blatské a kozácké kroje. Diorámata návštěvníky přenášejí do světnice blatského statku anebo mezi krojované selky a sedláky na blatské návsi a kozáckém dvorku. Původní muzejní film ukazuje zdejší zvykoslovný rok, samostatná projekce je připravena i pro nejmenší návštěvníky. Především dětem jsou určeny také manuální herní prvky v jednotlivých sálech a ojedinělá tematická herna, v níž se mohou zábavnou formou seznámit s lidovou kulturou.
78/2017
Husitské muzeum v Táboře
Nám. Mikuláše z Husi 44, Tábor, 390 01
+420 381 252 242, +420 381 251 884
tabor@husitskemuzeum.cz
http://www.husitskemuzeum.cz
00072486
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Etnografická expozice Blatského muzea v Soběslavi a Veselí nad Lužnicí (pobočky Husitského muzea v Táboře), umístěná v deseti sálech rekonstruovaného Smrčkova domu v Soběslavi, je aktuálně nejrozsáhlejší ucelenou národopisnou expozicí v jižních Čechách. Je věnována rozmanitým aspektům venkovského způsobu života v oblasti soběslavsko-veselských Blat a severněji položeného Kozácka. Kromě tradičního zemědělství, řemeslné výroby, dobového bydlení, lidových obyčejů a umění představuje pro region typickou těžbu rašeliny, lidovou architekturu „selského baroka“ (a to včetně fragmentů přenesených z lidových staveb) a především vyhlášené blatské a kozácké kroje. Lidový oděv je prezentován jednotlivými krojovými součástmi i v ucelené podobě na figurínách v diorámatech imitujících sváteční den na blatské návsi a kozáckém dvorku. Další dioráma návštěvníky přenáší do světnice blatského statku z poloviny 19. století. V celé expozici je kladen důraz na autentické exponáty vybrané z bohatých muzejních sbírek, nechybí ani současná tvorba držitelů titulu Nositel tradice lidových řemesel. Videoprojekce původního muzejního filmu Rok na Blatech ukazuje zdejší zvykoslovný rok, nejmenším návštěvníkům je toto téma přiblíženo souborem animovaných příběhů z cyklu České televize Chaloupka na vršku. Kromě těchto filmů expozice úmyslně nenabízí žádná další audiovizuální média, namísto toho jsou dětem i hravým dospělým určeny manuální herní prvky v jednotlivých sálech a především ojedinělá tematická herna, v níž se mohou zábavnou formou seznámit s lidovou kulturou anebo si třeba jen tak poležet na peci. Pro návštěvnickou sezónu 2018 je připravován lektorský program pro školy i doprovodné publikace.
RNDr. Daniel Abazid, Mgr. Zuzana Čermáková, Ph.D., a PhDr. Jiřina Langhammerová
23.6.2017
VI–IX (od 2018 V–IX)
út–ne
9–12, 12:30–17
RNDr. Daniel Abazid
abazid@husitskemuzeum.cz

Nepovinné přílohy

RNDr. Daniel Abazid, Mgr. Zuzana Čermáková, Ph.D., Gustav Fifka, Mgr. Anna Sejková a Vít Vlasák
RNDr. Daniel Abazid, Mgr. Zuzana Čermáková a PhDr. Jiřina Langhammerová
Výtvarné řešení dětské herny a herních prvků: Andrea Koblasová a Barbora Pokorná
Programový leták Blatského muzea v Soběslavi a Veselí nad Lužnicí na rok 2017
6. noc v Blatském muzeu („národopisná“) konaná 23. 6. 2017 – slavnostní otevření rekonstruovaného Smrčkova domu a nových expozic, setkání s autory expozice, folklórní vystoupení (folklórní soubory Soběslavská chasa mladá a Jitra ze Soběslavi, dětský folklórní soubor Dubínek ze Sezimova Ústí, dudáci Miroslav Stecher a Vojtěch Trubač)
Abazid D. (2017): Smrčkův dům otevřen! – Soběslavská Hláska, 26/8. s. 8–9; Anonymus (2017): Slavnostní otevření nové expozice ve Smrčkově domě. – MIK newsletter 21 (07/2017–08/2017), s. 5; Čermáková Z. (2017): Otevření stálé expozice Život na Blatech a Kozácku v Blatském muzeu v Soběslavi. – Národopisný věstník 34 (76), Supplementum – Zpravodaj Komise pro lidové stavitelství, sídla a bydlení 14, s. 54–55; Durasová M., red. (2017): Z návsi na pec. Blatské muzeum otevřelo etnografickou expozici. – Česká televize 6. 8. 2017, dostupné na adrese http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/2201701-z-navsi-za-pec-blatske-muzeum-otevrelo-etnografickou-expozici; Váchová L. (2017): Nově otevřený Smrčkův dům zve na stálé expozice i sezónní výstavu fotografií Táborska. – Týdeník Táborsko, 21/29 (26. 7. 2017), s. 4.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru