Muzejní počin roku

Revitalizace hlavní budovy Uměleckoprůmyslového musea v Praze / Revitalization of the main building of the Museum of Decorative Arts in Prague
Revitalizace hlavní budovy UPM probíhala ve dvou etapách. Tou první bylo vybudování Centrálního depozitáře ve Stodůlkách a druhou etapou byla rozsáhlá rekonstrukce hlavní budovy v ulici 17. listopadu.
28/2017
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
ulice 17. listopadu 1, 110 00 Praha 1
+420 778 543 900
info@upm.cz
http://www.upm.cz
00023442
MK ČR

Povinné přílohy

Špatný technický stav historické budovy Uměleckoprůmyslového musea v Praze a nedostatek místa na expozice i na ukládání sbírkových předmětů, vedl ke dvěma zásadním krokům. Tím prvním bylo vybudování Centrálního depozitáře ve Stodůlkách a druhým rozsáhlá rekonstrukce hlavní budovy v ulici 17. listopadu. Centrální depozitář byl do užívání muzea předán v dubnu 2016 a zrekonstruovaná hlavní budova byla zkolaudována 6. dubna 2017. Od té doby se píše nová etapa fungování UPM. Revitalizace budovy UPM byla financovaná z Programu péče o národní kulturní poklad. Kromě restaurování všech historických prvků, prošla budova technologickými změnami. Muzeum trpělo nedostatkem prostoru pro práci se sbírkami i pro samotné expozice. Díky přestěhování sbírkových předmětů a obslužných činností sbírek do Centrálního depozitáře byla historická budova uvolněna zcela pro prezentaci sbírek a služby pro veřejnost. Celkově budova získala téměř 2 200 m2 pro stálé expozice a 550 m2 pro výstavy, což je dvouapůlnásobně více než do roku 2014. Další zásadní změnou je nový vstup do muzea ze Široké ulice. Upravena a zpřístupněna je zahrada, nová restaurace a muzejní obchod. Muzeum chce být místem setkávání, kreativity a mezioborových aktivit. Má potenciál stát se nejen národním, ale i mezinárodním fórem pro kulturní výměnu, pro potkávání a dialog s designéry, umělci, ale i dalšími představiteli kulturního a vědeckého života, a zároveň představiteli průmyslu. Díky revitalizaci hlavní budovy muzeum získalo nový multifunkční prostor vybavený potřebnou technikou, kde lze všechny tyto aktivity realizovat bez narušení návštěvnického provozu muzea. Stavba nového depozitáře si vyžádala investici téměř 315 milionů korun Pětipodlažní budova má kruhový obvod kolem vnitřní čtvercové základny. Je vybavena nejmodernějšími technologiemi, které zaručují jak bezpečné uložení sbírkových předmětů, tak i komfort souvisejících pracovišť Depozitáře jednotlivých sbírek mají vlastní režim ve vnitřní čtvercové budově o rozloze 6 340 m2. Ve vestibulu je i zóna pro veřejnost a kavárna. Díky těmto zásadním investicím můžeme naplňovat dlouhodobé cíle muzea a zajistit jeho další rozvoj. V současné situaci je možné začít budovat stálé expozice a výstavy a realizovat tak náš program k rozvíjení kulturního dědictví a kreativní stránky průmyslu. Nadále chceme využívat potenciál výjimečné polohy ve středu města s respektem k tradici kulturního prostoru dnešního Palachova náměstí, kde byly na konci 19. století postaveny budovy Domu umění Rudolfinum, školy UMPRUM a muzea UPM a doplněny na začátku třicátých let 20. století o Filozofickou fakultu UK.

PhDr. Helena Koenigsmarková
+420 602 273 606
director@upm.cz

Nepovinné přílohy



Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru