Muzejní výstava roku

Stepi Lounského středohoří / Lounské středohoří Steppes
Expozice vznikla ve spolupráci Správy chráněné krajinné oblasti České středohoří v Litoměřicích s Oblastním muzeem v Lounech a jejím hlavním záměrem je prezentovat veřejnosti projekt LIFE+, který probíhal na stepních lokalitách v Lounském středohoří. Hlavním cílem tohoto projektu LIFE+ bylo zajištění péče o stepní biotopy s využitím tradičních způsobů hospodaření jako je pastva ovcí a koz. Nedílnou součástí tohoto projektu je také seznámení veřejnosti s unikátní přírodou Lounska a významem pastvy pro zachování druhového bohatství stepních lokalit. K tomuto seznámení slouží i nová expozice v Oblastním muzeu v Lounech.
75/2017
Oblastní muzeum v Lounech, p. o.
Pivovarská 28, 440 01 Louny
+420 415 652 456, +420 777 580 963
macova@muzeumlouny.cz
http://www.muzeumlouny.cz
00360716
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Expozice Stepi Lounského středohoří vznikla ve spolupráci Správy CHKO České středohoří v Litoměřicích s Oblastním muzeem v Lounech a jejím hlavním záměrem je prezentovat veřejnosti projekt LIFE+, který probíhal na stepních lokalitách v Lounském středohoří. Hlavním cílem tohoto projektu bylo zajištění péče o stepní biotopy s využitím tradičních způsobů hospodaření, jako je pastva ovcí a koz. Nedílnou součástí je také seznámení veřejnosti s unikátní přírodou Lounska a významem pastvy pro zachování druhového bohatství stepních lokalit. K tomuto seznámení slouží i nová expozice. Návštěvníci zde najdou celou řadu nových exponátů, hravých interaktivních prvků a užitečných informací o evropsky významných lokalitách v Lounském středohoří, vzácných a chráněných druzích rostlin a živočichů, které se na těchto lokalitách vyskytují. V nové expozici je možné se dozvědět mnoho zajímavostí i o kriticky ohroženém syslovi obecném, jemuž je věnovaná část expozice a velkou atrakcí pro děti je jistě nora na prolézání, ve které je možné vidět spícího sysla. Expozice se zajímavými exponáty ukáže návštěvníkům, že je možné se dozvědět celou řadu informací novým a moderním způsobem, který je přijatelný i pro mladou generaci. Součástí prohlídky je počítač s dataprojektorem, který je využíván k promítání dokumentárních a výukových filmů, prezentací k výstavě a doprovodným akcím, které jsou určeny hlavně pro děti a mládež. Pro návštěvníky expozice jsou k dispozici dva tablety, na kterých si mohou vyzkoušet vědomostní kvíz o přírodě Českého středohoří a zahrát si i několik zábavných her. Doprovodné akce k výstavě jsou zaměřeny nejenom na přírodu CHKO České středohoří, ale i na osvětu a vzdělávání návštěvníků v oblasti ochrany přírody a životního prostředí.
Ing. Lenka Macová, Ing. Zdeněk Klouček, Ing. Pavla Staňková, Ing. Vladislav Kopecký, RNDr. Jana Ptáčková
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO České středohoří
7.3.2017
leden–prosinec
út–pá, so–ne
9–17, 13–17
Ing. Vladislav Kopecký
Vladislav.kopecky@nature.cz

Nepovinné přílohy

Ing.Arch. Jiří Jarkovský
Pracovní listy, propagační materiály.
Vernisáž 7. 3. 2017 – slavnostní zahájení expozice s účastí zástupců Správy CHKO České středohoří a Krajského úřadu Ústeckého kraje; Ukončení projektu Life+ – slavnostní ukončení a prezentace dosažených výsledků projektu se spolupracujícími partnery; Den Země 2017 – osvětová akce pro děti základních škol ve spolupráci s Ekocentrem Dymnivka; Kroužek Mladý badatel - Cílem kroužku je rozvíjet a pěstovat v dětech přirozenou zvídavost z oblasti přírody. Při činnosti kroužku je využívána badatelsky orientovaná metoda; Slavnosti stepí 2017 – zábavně naučná akce na kopci Raná s přírodovědným programem a soutěžemi; Komentované prohlídky pro školy a zájemce – seznámení s unikátní přírodou v nejbližším okolí a vyplnění pracovních listů.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru