Muzejní výstava roku

První světová válka: Léta zkázy a bolesti
Výstava si klade za cíl zmapovat první světovou válku jako takovou s jejími příčinami i důsledky, a to jak pro Českobudějovicko, tak i jihočeský region, Československo, ale i v mezinárodních souvislostech. Hlavní dějová a ideová linie: dopad války na konkrétního člověka – ať již vojáka rakousko-uherské armády či legionáře, na frontě či v zajetí, tak i na člověka v týlu. Důsledky války – hlad, bída, revoluce, rozpady velkých soustátí a vznik následnických států, umění ovlivněné válkou.
79/2017
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Dukelská 242/1, 370 51 České Budějovice
+420 391 001 531 (recepce)
muzeumcb@muzeumcb.cz
http://muzeumcb.cz
00073539
Jihočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava si klade za cíl zmapovat první světovou válku jako takovou s jejími příčinami i důsledky, a to jak pro Českobudějovicko, tak i jihočeský region, Československo, ale i v mezinárodních souvislostech – zejména v česko-rakouských. Návštěvník výstavy je po celé trase veden časovou osou (na podlaze v sálech), která zobrazuje důležitá data. Hlavní dějová a ideová linie: dopad války na konkrétního člověka – ať již vojáka rakousko-uherské armády či legionáře, na frontě či v zajetí, tak i na člověka v týlu. Důsledek války – rozpad stávajících státních celků a vznik nových – zejména v případě habsburské monarchie. Vstup do výstavy: společnost na konci dlouhého 19. století: sport, pašijové hry v Hořicích, ukázky oblečení a životního stylu… První sál: těsně před válkou, ještě zdánlivá idyla (výtvarné umění, loutky, hračky, fotogalerie. Zlatočerné barvy habsburského domu, busta Františka Josefa I. Manifest Mým národům, mobilizace, českobudějovické pluky. Druhý sál: vojáci na frontách války – zákopová válka, zbraně Trojspolku a Trojdohody (krátké a dlouhé palné, výzbroj, výstroj, spojovací technika). Společenství v zákopech – vši, štěnice, hlodavci. Třetí sál: lazarety, invalidé, chirurgické nástroje, polní nemocnice. Čtvrtý sál: patriotika, branné štíty, podpora války. Pátý sál: Osudy Karla Orta a Luisy Princové, španělská chřipka. Šestý sál: týl a jeho problémy – zhroucení zásobování, hlad, „nouzové“ kuchařské recepty, odvádění nových ročníků na frontu, život ve městě (České Budějovice), potravinové, textilní a jiné náhražky, ženská práce… Sedmý sál: československá zahraniční akce, T. G. Masaryk, legie, národní, dělnické a socialistické hnutí, osobnosti, odraz války v umění, literatuře, filmu, propagandě. Válka jako katalyzátor společenského dění – revoluce v Evropě, rozpad Rakousko-Uherska, vznik následnických států. Slovanské barvy – rudá a bílá. Závěrečná část výstavy (chodba): mrtví, ranění, pomníky, ale také mince a bankovky Československa. Výstavní projekt ukazuje regionální dějiny (město, kraj). Dále dokumentaci z regionu, celostátní obecné záležitosti, včetně vystavení významných uměleckých děl (Gutfreund, Váchal, Kubišta …). Bohatý a dobře propracovaný edukační program doplňuje a přibližuje historické události 1. sv. války. Výstava splňuje předpoklady pro účast v soutěži Gloria Musaealis.
PhDr. Jiří Petráš
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Scientica Agency, s. r. o.
12.11.2017
11.11.2018
Listopad 2017 – listopad 2018
út–ne
9–17.30
PhDr. Jiří Petráš
petras@muzeumcb.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Hynek Fetterle
Ing. arch. Hynek Fetterle
Ing. arch. Hynek Fetterle
Lístková brožura edukačního programu Mizérie Velké války.
Výstavu doplňuje rozsáhlý edukační program Mizérie Velké války určený pro 2. stupeň základních škol a studenty středních škol. Komentovaná prohlídka výstavy je doplněna o interaktivní didaktické pomůcky i reálie z tohoto období, nabízí i podrobné interaktivní časové osy globální a lokální. Výklad je podpořen lístkovou brožurou. V době od 11. 11. 2017 do 31. 1. 2018 byla nainstalována v sále č. 114 (přízemí muzea) putovní výstava připravená ve spolupráci s velvyslanectvím Slovinské republiky ,,Vzpomínka na Sočskou frontu“.
http://www.rozhlas.cz/cb/zpravodajstvi/_zprava/pujdete-zakopem-na-fronte-jihoceske-muzeum-ukazuje-hruzy-prvni-svetove-valky--1769774; http://forum24.cz/kdyz-si-chcete-sahnout-na-prvni-svetovou-valku-mate-moznost/; Lidové noviny, 13. 1. 2018, příloha Orientace, 30/XII, Očima budějovických Čechů i Němců.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru