Muzejní výstava roku

Kámen mluví. Geologie Prostějovska / Stone speaks. Geology of Prostějov region
Hlavní snahou autorů expozice, otevřené v prosinci 2017, bylo navázat na dlouholeté tradice přírodních věd na Prostějovsku a zároveň nabídnout poutavý pohled do dávné geologické minulosti. Návštěvník muzea si prohlédne expozici za chvilku, z pohledu geologa bude na vycházce celých 500 milionů let. Sestoupí po žhavém magmatu prekambrických žul do tajemné silurské štoly, ponoří se k devonskému korálovému útesu, užasne pod korunami karbonských velikánů, odpočine si na třetihorní mořské pláži a závěrem prchne před stádem mamutů do současnosti. Základem expozice je geologická mapa, jejíž barvy jsou vodítkem při prohlídce. Z muzejní geologické sbírky byly vybrány nejcennější kolekce zkamenělin a také hornin a nerostů z klasických geologických lokalit, ale také z dnes již zaniklých lomů, pískoven a cihelen. Kontinuitu geologických výzkumů regionu dokumentují také četné nálezy z lokalit nově objevených.
81/2017
Muzeum a galerie v Prostějově, p. o.
Náměstí T. G. Masaryka 2, 796 01 Prostějov
+420 582 330 991
muzeumpv@muzeumpv.cz
http://www.muzeumpv.cz
00091405
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Prostějovsko je po stránce geologické velice pestré a různorodé. Jeho vyjímečné postavení spočívá v poloze na rozhraní dvou velkých geologických celků: Českého masivu a Karpatské soustavy. Během dlouhého geologického vývoje byla tato oblast několikrát zaplavena mořem, které zde zanechalo svoje stopy v podobě usazených hornin se zkamenělinami. Celou expozicí provedou návštěvníka názorné a populárně laděné výstavní panely věnované jednotlivým geologickým útvarům, podobu Prostějovska před desítkami milionů let přiblíží obrazové rekonstrukce dávných moří i pevniny. Z období prvohor je nutné zmínit unikátní a jediný výskyt silurských hornin na Moravě u Stínavy. Tajemní graptoliti, kteří nález silurských břidlic potvrdili, jsou prezentováni ve štole. Přímo v terénu, pod stěnou devonských vápenců, se ocitneme díky fotografii Růžičkova lomu v Čelechovicích na Hané. Jedna z nejvýznamnějších paleontologických lokalit celé republiky byla kdysi v devonu tropickým korálovým útesem, jehož tvůrci a obyvatelé – koráli, stromatopory, měkkýši, trilobiti a lilijice jsou dnes ozdobou nové expozice. Poslednímu útvaru prvohor zastiženému na Prostějovsku – karbonu – je věnována iluze „karbonského pralesa“ se stromovitými plavuněmi, přesličkami a kapradinami a také obří vážkou Meganeurou. V třetihorním oddíle expozice najdeme na mořských plážích četné zkameněliny hřebenatek, ústřic, ježovek a řadu zajímavých typů usazenin, dokazujících poslední výskyt moře v našem regionu. Vhodnou a promyšlenou kombinací výstavního nábytku v podobě zásuvkových skříněk se skleněnými poklopy a skleněných hranolů se podařilo do malého výstavního sálu umístit kromě regionální části i část obecnou v podobě základních informací o minerálech, horninách a zkamenělinách.
RNDr. Vladimíra Jašková, Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D.
Jaroslava Mrhačová, Tomáš Dočkal
14.12.2017
I.–XII.
út– ne
9.30–12 a 13–17
RNDr. Vladimíra Jašková
vjaskova@muzeumpv.cz

Nepovinné přílohy

RNDr. Vladimíra Jašková, Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D., Romana Sklenářová
RNDr. Vladimíra Jašková, Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D.
Slavnostní otevření výstavy 14. prosince 2017 za účasti regionální televize, tisku a představitelů statutárního města Prostějova.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru