Muzejní výstava roku

Svět kachlových kamen / The World of Tile Stoves
Výstava mapuje sbírkové fondy kamnových kachlů i celých kachlových kamen v prostoru severozápadních Čech od 14. do 20. století. Skládá se ze dvou hlavních částí. V první je představen objekt kachlových kamen, ve druhé pak především aspekty výroby kamen a kamnářského řemesla. Instalace zahrnuje nejen kamnové kachle a části kamnových těles, ale i několikero stojících historických kachlových kamen – z nich například volnou repliku renesančních kamen či restaurovaná rokoková kamna. Některé obrazové motivy kachlů doprovází možné předlohy, jiné pak reálné předměty odrážející zobrazený předmět. Ve výstavě je začleněna haptická instalace složená z kachlů. K výstavě je připraven edukační a doprovodný program, zahrnující přednášky, komentované prohlídky a mezinárodní konferenci. Zajištěny byly audiovizuální dokumenty a rozsáhlá fotodokumentace.
84/2017
Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková organizace
Čsl. armády 1360/35, 434 01 Most
+420 476 442 111
ommost@po.kr-ustecky.cz
https://www.muzeummost.cz/
00080730
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Výstava mapuje sbírkové fondy kamnových kachlů i celých kachlových kamen v prostoru severozápadních Čech od 14. do 20. století. Realizace výstavy zahrnula rozsáhlý rámec prací od výpůjček více jak 700 předmětů, restaurování a konzervace jak částí, tak celých kachlových kamen, výroby historických replik, zajišťování kamnářských prací, fotodokumentace jednotlivých sbírkových předmětů, tak celých stojících kachlových kamen v historických objektech, a mnoho dalších aktivit. Instalace se skládá ze dvou hlavních částí. V první je představen objekt kachlových kamen, ve druhé pak především aspekty výroby kamen a kamnářského řemesla. Instalace zahrnuje nejen kamnové kachle a části kamnových těles, ale i několikero stojících historických kachlových kamen – z nich například restaurovaná rokoková kamna ze sbírek mosteckého muzea, a dále pak volnou repliku renesančních kamen. Některé obrazové motivy kamnových kachlů doprovází možné předlohy, jiné pak reálné předměty odrážející zobrazený předmět. Ve výstavě je začleněna haptická instalace složená z kachlů. K výstavě je připraven katalog, edukační a doprovodný program zahrnující přednášky, komentované prohlídky a mezinárodní konferenci. Zajištěny byly audiovizuální dokumenty a rozsáhlá fotodokumentace. Během fotodokumentace v terénu bylo pro účely výstavy v roce 2017 zdokumentováno 142 historických kamnových těles z lokalit severozápadních Čech. Navázána byla spolupráce s četnými domácími i zahraničními institucemi. - Zařazení výstavy do soutěže je vedeno skutečností, že výstava je svým pojetím naprosto průlomová, neboť téma kachlových kamen nebylo dosud v takovém rozsahu muzejní institucí u nás prezentováno. Výstava se svou snahou o ucelený obraz tématu přibližuje jediné stálé instalaci kachlových kamen v Evropě v německém Veltenu.
Jitka Šrejberová
Dagmar Čechová, Sylva Antony Čekalová, Vít Pešek, Michal Raušer, Pavel Rynda, Adam Šrejber, Petr a Vojtěch Volfovi, Anna Šišková, Eva Grullová, Sára Hájková, Miroslava Neumannová
1.12.2017
31.5.2018
XII.–V.
út–pá a so, ne, svátky
12–18, 10–18, 10–18
Michal Soukup
michal.soukup@muzeum-most.cz

Nepovinné přílohy

Miroslav Vavřina
Miroslav Vavřina – Jitka Šrejberová – Adam Šrejber
Miroslav Vavřina
plakát, flyer, pozvánka na vernisáž, audiovizuální upoutávka, dvojice audiovizuálních dokumentů
1) komentované prohlídky pro veřejnost – 17. 1. 2018, 7. 2. 2018, 21. 2. 2018; 2) komentované prohlídky pro odborné kolektivy (kamnáři, muzejní pracovníci, památkáři, archeologové atp.) – 7. 2. 2018, 21. 2. 2018; 3) komentované prohlídky pro školy; 4) dílny pro děti; 5) přednáškový cyklus pro veřejnost: 30. 1. 2018 Ze světa kachlových kamen (Mgr. Jitka Šrejberová, Ph.D.), 13. 2. 2018 Gotické a renesanční kachle severozápadních Čech (Mgr. Michal Soukup).
Kachlová kamna hřejí v Mostě – AMB Pohledy, č. 04, ročník 23, Coming Company s. r. o., Hora svaté Kateřiny, 2017. ISSN1805-3173

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru