Muzejní výstava roku

Stavíme nové Lidice / Buliding the New Lidice
Jednou z nejvýznamnějších výstavních akcí Památníku Lidice v roce 2017 bylo otevření nové stálé expozice Stavíme nové Lidice v rodinném domě č. p. 116, který byl postaven v rámci obnovy obce po skončení 2. světové války. Otevřela se tak zcela nová kapitola přibližující osudy obce Lidice, které jsou vedle symbolu válečné tragédie i symbolem naděje na nový život. Expozice je významným příspěvkem nejen pro poznání poválečných dějin architektury a designu, ale poodkrývá i dosud stále málo zmapovanou historii a politické pozadí poválečné obnovy Československa.
86/2017
Památník Lidice
Tokajická 152, 273 54 Lidice
+420 312 253 063
lidice@lidice-memorial.cz
http://www.lidice-memorial.cz
70 88 63 42
Ministerstvo kultury České kultury

Povinné přílohy

Stálá expozice Stavíme nové Lidice v rodinném domě č. p. 116 byla otevřena 14. 12. 2017. Věnuje se poválečné výstavbě a bytové kultuře nových Lidic, které byly postaveny podle plánů architektů Františka Marka, Václava Hilského, Richarda Podzemného a Antonína Tenzera. Expozice je pomyslně rozdělena do dvou zón. První zónou je původní bytový prostor, kde se návštěvník ocitá v interiéru přelomu 50. a 60. let 20. století. Interiéry jsou vybaveny nábytkem, který patřil k tomu nejlepšímu v produkci poválečného Československa. Jednotlivé kusy ze svých domovů darovali lidičtí obyvatelé. Díky jejich vstřícnosti se podařilo zkompletovat originální interiér, tak jak ho známe z fotografií. Navštívit tak lze obývací pokoj s jídelním koutem, kuchyni se spižírnou, koupelnu s toaletou a ložnici rodičů. Základní vybavení, které obsahoval každý dům, dodával do Lidic národní podnik Nový byt. Druhou zónou expozice jsou záměrně vizuálně nenápadné panely. Na panelech je zpracovaná tematika výstavby nových Lidic, zdejšího pietního území, Růžového sadu apod. Texty se věnují rovněž architektonické soutěži na výstavbu obce a je zde tematizována společenská úloha výstavby nových Lidic v rámci budování nové poválečné společnosti. Z architektonického hlediska je analyzováno tvarosloví nové vesnice, hledání jejího ideálního rozložení, snaha o nalezení odpovídajícího výrazu vesnické architektury. Dalším tématem je osobnost sira Barnetta Strosse, zakladatele hnutí Lidice budou žít, které se významně na obnově Lidic podílelo. Jedná se o drobné sondy do jednotlivých projektů a jejich uskutečňování. Záměrem je divákovi přiblížit, jakým způsobem poválečná generace pohlížela na pamětní místo v národní historii a na jeho fyzickou podobu.
Luba Hédlová
Milena Burgrová
14.12.2017
I.–III. a XI.–XII.; IV.–X.
po–ne
9–17; 9–16
Luba Hédlová
hedlova@lidice-memorial.cz

Nepovinné přílohy

Milena Burgrová
Publikace Luba Hédlová (ed.), Pavla Bechnerová, Martina Lehmannová: Stavíme nové Lidice. Památník Lidice 2017.
https://kladensky.denik.cz/kultura_region/obrazem-stavime-nove-lidice-a-vystava-domov-muj-svedectvi-portretu-20171220.html

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru